onsdag, januari 25, 2006

Första grodden, hurra!

Äntligen gror det i krukorna! :)

Det är pelargonen 'Mr Stripey' från Sutton Seeds som är först ute, och det är gamla frön (de gick ut 2001, som jag har fått dem från 'frökungen Lennart', som kom med en hel säck fröer till Älvsjömässan förra året. Alla (!) har grott! Helt underbart, tack igen, Lennart! :)


Så här har det sett ut de senaste dagarna hemma på fönsterbrädan annars: immigt på de små fönstren i värmekuvöserna! Jag väntar idogt på nästa grodd! :):):)

fredag, januari 20, 2006

Första frösådden för i år

Jag älskar att så frö! Både själva sådden, sedan väntan på att de små liven ska gro och titta upp ur jorden och sedan omskolningen (innan det blir för mycket, sedan är inte det kul heller!)
:):):)


Nu har jag i vart fall äntligen kommit igång! I värmekuvösen (ovan) har jag sått 3 sorters Auberginer (Fairy Tale, Kermit och en rund, grön Thailändsk sort, som liknar Kermit, men jag vill se skillnaden), 2 sorters Pelargoner (egna frön från Mårbacka - det kan ju bli någon ny, rolig sort och Mr Stripey, en unikpelargon från Mr Fothergills), Australisk trädormbunke (Cyathea australis), Argentinsk Puya (Puya mirabilis), Silvereucalyptus, Ixia 'Jade green' (Ixia viridiflora), Blå heliotrop (Heliotropium marine) och 2 sorters Chilepeppar (Cera/Manzano, som tillhör Capsicum pubescens och Chocolate Scotch Bonnet, som tillhör C chinense). Jag använder såjord, som är torvbaserad och blandad med sand. Nu är det bara att vänta!

torsdag, januari 19, 2006

Tulpanen Raj

Idag slog den första blomman ut på tulpanerna som jag köpte hos Ulriksdals Slottsträdgård i måndags. Det är så kul att kunna gå där och plocka tulpaner på lök, man får gärna ta löken med och då håller de så otroligt mycket längre, bara att plantera i lite sand och fukta botten. Sedan kan man ju försöka att plantera ut tulpanerna i trädgården efter en viloperiod på sommaren med, då kanske man får njuta dubbelt!

Bladlusbekämpning


Bladlöss är inte kul alls. Inte för att det är det svåraste anpreppet som finns, men för att de är så envetna att bli av med. Dom här små gynnarna här ovan har kommit fram över natten. I går hade jag alla mina chileplantor inne i duschen och spolade och spolade med kallt vatten och därefter hade jag på en såpspritblandning (1 l vatten, 1 dl såpa och ½ dl T-sprit). Det brukar knäcka dem, men jag måste ha missat några i något bladveck eller nere i jorden. Himla retfullt! Nåja, jag gör så här 1-2 ggr/vecka för att avvärja de alltför stora angreppen. Jag får ta och ta till storsläggan nästa vecka, för när sådderna börjar gro kan jag inte ha bladlöss som äter upp små knoppar och skott för mej!
Jag ska använda mej av Pyretal emulsion från Bröderna Nelsons, som ska ta kål på både bladlöss, larver och vita flygare och dessutom är godkända för odling av grönsaker och inte har någon karenstid. Bra, eftersom jag har en hel del chilepepparfrukter på gång på mina plantor. Jag måste nog isolera dem med, men det har jag redan en liten kammare färdig för, så det blir ingen match.

tisdag, januari 17, 2006

Frögalen


Idag har jag samlat ihop de flesta fröna jag har och ska se vilka jag ska börja så. Tur man har ett uterum att hålla till i med långt över 1000 sorters frön... Jag försöker hålla reda på dem i olika lådor med kartotek i. Uppdelningen är Perenner för sej, liksom bienner, anueller, grönsaksfrön och inom grönsakerna har jag speciella lådor för chilepeppar och tomater som jag brukar ha rätt mycket av. Exotiska fröer får vara för sej med. En del har jag inte hunnit sortera in än, men de flesta ligger i ett kartotek som jag har i datorn i Excel-format. Där kan jag sedan sortera efter storlek, färg, blomningstid, såddtid m.m. Väldigt behändigt! ;)

måndag, januari 16, 2006

Mias Trädgårdsblog


Nu har även jag blivit en bloggare! I den här bloggen ska jag försöka lägga in bilder och kommentarer som rör min trädgård och mina växter så ofta jag hinner! Välkomna in!
Så här ser det ut utifrån in i uterummet idag.