fredag, februari 10, 2006

Perennsådder ute


Idag har jag satt ut de perennsådder som tål det. Först sådde jag som vanligt igår och vattnade igenom nu har de fått komma ut i kylan för att stratifieras (köldbehandlas) eller gro när det blir varmare (som en del arter gör). De sådder jag har i den här gamla champinjonlådan är: Japansk strimlönn, Bollök, Röd kvanne, Himalayabjörk, 5 olika arter av Clematis, Oxbär, ljusblå molnriddarsporre, Bronsfärgat gräs och Kärleksgräs, Bergspion, Prunkhallon, en Sedum-art som heter pilosum, Franskt vitt kungsljus och Vanlijviol. Nu får vi se om det gror till våren (eller i vissa fall, til hösten, eller nästa år...

tisdag, februari 07, 2006

Första omskolningarna klara!





Idag har jag skolat om de först grodda plantorna, Pelargonen Mr Stripey och Pensén Rippling Waters. Nya sorter gror varje dag i krukorna och jag sår mer och mer, så nu börjar det bli lite att göra! :)











När jag skolar om så här små plantor, så brukar jag använda 2 specialverktyg, 1 att 'gräva' med, en s.k. widger, så att inte rötterna förstörs (till höger i bild) och en att 'göra hål' med, en s.k. prickelpinne, för att rötterna lättare ska ramla mer i hålen, en gäller det bara att inte bryta av de små sytrådarna till stammar, utan att hålla försiktigt i hjärtbladen och lyfta dem med hjälp av widgern (det går utmärkt med en sked och penna med - det här är överkurs)... Sedan vattnar jag försiktigt (har en speciell sorts stril på PET-flaskor för det ändamålet) och ställer i små kuvöser under lysrör. De här får än så länge stå i lite svalare rumstemperatur innan de åker ut svalare.

torsdag, februari 02, 2006

Konfunderad över Mörkergrodd eller inte...

De här fröerna är sådda dagen före de nedan. Mycket större och finare, eller hur? Men de har växt upp under lysrör. Eftersom det står olika information på olika fröfirmors fröpåsar, så gjorde jag som det stod. Men - det verkar ju som om båda sorterna gror. När jag frågade på AoT:s Trädgårdsforum http://www.alltomtradgard.se/forum/show.php?root=13&ID=558140&thread=558141&pid=558232, så trodde Kerstin i Uppsala att det inte spelade någon roll och att hon numera sår allt under lysrör. Jag tror att jag gör det nästa gång med. Men kanske ska jag testa att så lite mer vetenskapligt en gång till först, men ½ av sådden ljust och ½ mörkt, för att se om det blir någon skillnad från samma fröpåse?

onsdag, februari 01, 2006

Mörkergrodd


En del frön är mörkergroende. Penseer tillhör oftast den typen av frön, som behöver mörka och fuktiga förhållanden för att gro. Då får man täcka fröna med något mörkt, som svart papper, eller, som jag gjorde, sätta dem i en skokartong. De här sorterna heter 'Lavender shades' och 'Black' från http://seeds.thompson-morgan.com/uk/en och tog 10 dagar på sej för att första grodden skulle titta upp under lysrör i rumstemperatur (men det var ganska gamla frön, så det får väl anses vara OK). Kul att de grodde i vart fall! En sort som enligt påsen skulle vara ljusgroende är 'Rippling Waters' från http://www.suttons.co.uk/ och det gick ännu bättre - den grodde på bara 8 dagar under lysrör i rumstemperatur (men så var fröpåsen ny för året med).