söndag, oktober 28, 2007

Himmelskt för en 'Chilehead'

Purple Tiger i bakgrunden och Orange Habanero i framkant
Orange Habanero

Idag har jag varit och plockat chilepeppar på Orto Nouvo http://www.novo.se/ med Svenska Chilepepparföreningen innan de ska riva ut allt och slänga alla plantor (jag har altså gjort en god gärning! ;)) 

onsdag, oktober 17, 2007

Idag har jag ätit världens starkaste chilepeppar!!!


Av sorten Bhut Jolokia med över 1 000 000 scovillegrader! Tack, Magnus på Ulriksdals Slottsträdgård för den upplevelsen! :) Först sa Magnus att han tagit en bit (han tog spetsen) och det var som en ordinär Capsicum chinense, dvs en habanero-sort, men jag började skära lite längre ner (jo, jag prövade toppen först och jag tyckte nog som Magnus, när jag bara la ner den i den indiska pumpasoppan på lunchen idag, men när jag började karva mej neråt i den rätt så osmakliga chilepepparn (den är helt knottrig och ser ut som om den har fått (minst) ett angrepp av något skadedjur!). Jo - när jag kom hem med resten av frukten (Magnus hade väldigt generöst donerat resten av frukten med frön till mej) så var jag ju tvungen att göra något av den, så jag lade den på ett kycklingbröst i ugnen (väl avskilt från resten av familjens mat) - och, ja... Visst har jag varit tårögd och visst behöver jag nog inte ta någon astmamedicin ikväll, men överlever, det gör jag! ;) Nästa år ska jag odla Bhut Jolokia! :):):)

måndag, oktober 15, 2007

En kul höstmarknad




Hade vi igår på Säbyholm! Här till vänster syns en liten del av de perenner vi sålde (men vi hade gått om lignoser (=vedartade växter), krukväxter och en hel del grönsaker till salu också! Till och med äldste sonen som kom och hälsade på med sin pappa senare delen tyckte det var skoj! Jo, visst, det hjälpte ju natruligtvis att han fick klappa ormar, titta på fiskar, sköldpaddor och möss och fick känna på en mindre traktor (se bild till höger). De andra besökarna tyckte nog annars att våra låga priser var bäst, liksom allt gott ätbart (som våfflor, grillad majs, korv och grönsakswok var kanon! Tråkigt att det regnade så mycket bara, men vi var glada ändå!

måndag, oktober 01, 2007

Enköpings parker

är en av de mest fantastiska upplevelser jag varit med om! Vi har varit där med skolan och jag är SÅÅÅ imponerad, även om jag visste att det var Piet Oudolf som gjort Drömparken kunde jag inte förstå hela vidden av storheten med Enköpings Parker! Nu kommer jag definitivt att åka dit minst 1 gång i månaden med början i mars för att se hur vårlöksblomningen avlöser varandra och väver in sej i perennrabatterna! Åk gärna dit eller annars - gå in på http://www.enkoping.se/swwwing/app/cm/Browse.jsp?PAGE=1201