tisdag, september 30, 2008

Frosty....


Idag var det in gen rolig syn som mötte mej när jag vaknade vid 7-tiden - FROST!!!! Helt förtvivlad! Vad gör man? Sprang ut i växthuset (där det inte gått under +8 - tack och lov) och satt på en värmefläkt, kollade till mina (något mer härdiga) utechilepepparsorter (mest Capsicum pubescens = olika sorters Rocotopeppar) Och alla såg ut att ha klarat natten (det är varmare på innergården, där de bor ute under fiberduk). Jaha, idag skulle jag rita ett rabattförslag, som ska vara klart till på fredag, men jag får nog ta och ta tag i frostkänsliga växter först!

söndag, september 28, 2008

Nu mognar de äntligen!


Vilka då - jo alla mina VITA HABANERO förståss! Idag har jag äntligen tillräckligt med mogna frukter (frön köpte jag från från Örtagårdens plantskola http://www.ortagarden.com/) för att kunna torka och göra dels vitt habaneropulver och dels vitt habanerosalt (ett tips jag fick av Örtagårdens ägare Rune Brand på Svenska Chilepeppar Föreningens http://www.chilepeppar.com/ årsmöte i februari). Återkommer om resultatet - kan det bli annat än bra? Frukterna är rätt så små för att vara Capsicum chinense - bara runt 2 cm långa, men riktigt heta och mognar från grönt till att få lila nackar till helt elfenbensvitt, troligen blir de väl helt röda innan de är helt mogna med, men det har jag inte ork att vänta på just nu och jag vill ju ha VITT chilepepparpulver och -salt! Men ska man spara frön, så är det nog bättre att vänta lite!

torsdag, september 25, 2008

Kul med kål och solrosor

Hade jag idag när jag kom hem från skolan, för vi hade fått botanisera (nästan) valfritt i våra odlingar på fälten på Säbyholmsskolan. Har mer på lut i en hink i uterummet - ska skapa något nytt imorrn, nu ska jag ta tag i sista rycket inför morgondagens pinnprov... Så mycket att göra - så lite tid!

tisdag, september 16, 2008

En fin kombination

Rosen 'Falstaff' gifter sig fint i färgen med klematisen 'Södertälje', eller hur? De växer bredvid varandra i en upphöjd rabatt på min altan i söderläge (jag bor i zon 2).

Vid sidan av de ovan växer rosen 'Veilchenblau' - den verkligen VRÄÄÄKER sej ut från rabatten och invaderar övrig växtlighet och upp över taket och inkräktar ibland på matplatsen, så den får hållas kort om den ska få vara kvar, men jag funderar på andra, mer lämpliga placeringar på den, då just den hörnan den står i mer ligger i zon 1...

måndag, september 15, 2008

Feeling hot, hot, hot...

Länge sedan jag bloggade nu! Har faktiskt hadft fullt upp med jobb och praktik, men har ett rikligt bildmaterial som jag ska börja dela med mej av på allvar nu igen! Här kommer några händelser, börjar med Bergianska höstfesten!

Förra söndagen var det Bergianska höstfesten och vi var där med vårt nya, tjusiga tält (tycker ni inte det?), från Svenska Chilepeppar Föreningen. Ordförande Jonas Borsén berättade om smaksättning med chilepeppar och jag och Urvi sålde plantor.

Här visas lite av olika sorters chilepeppar och olika dipsåser med majschips.


Nils-Ingvar grillade Tzai med olika såser av chilepeppar från Jonas kollektion hos Ridderheims. De gick åt som smör i solsken! Smaskens! Förresten - missade ni plantan till vänster i bild ovan? Det är (en av) världens starkaste chilepepparsorter som heter Bih Jolokia och har uppmätts till mer än 1 000 000 Scovillegrader (jfr. med Jalapeño på ca 2 500 Scovillegrader). Trädgårdsmästaren som dragit fram den från frö (den är sådd i år och är så stor) heter Kaile Maide och har varit min handledare i ett par veckor under min praktik på Bergianska Botaniska Trädgården - bättre kan man inte ha det! :)