söndag, mars 29, 2009

Efter 4 dagar på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö

- är det över för den här gången! Här kommer några av mina intryck:

Mest har jag varit i Svenska Chilepepparföreningens monter och det har varit jätteroligt, som vanligt. Här stod några av alla plantor vi medlemmar sålde på mässan. Fantastiskt roligt att träffa chilepepparintresserade människor från hela landet som vill prata både sortval , odlingsknep och knep för att undvika problem som kan uppstå under odlingen och vad man kan använda skörden till - jättekul!


Men lite hann jag springa runt och överaskningen för mig i år var Plantagens utställning - riktigt stiligt!

Magnolia hos Plantagen.

Vill-ha-grill från Plantagen - för 'bara' 16995:-.

Balkongutställning fanns det även i år och några som jag fastnade för var 'Mormor & Elvira 3,5' från Nelson Garden kom den här härliga detaljen med verkligen närodlat i gamla trälådor!
En jättefin balkong tyckte jag att Årstidens 'Medelhavet i vitt' var (ovan och nedan). Det var Anna-Karin Nyfjäll och Mona Blom, vilka driver Årstiden, som gjort den.


Peter Ödegaard (hur gör man danskt Ö?) hade en jättefing försäljningsyta och visningsyta nere i B-hallen, men tyvärr var det alltid fullt av folk när jag skulle fota så de verkliga godbitarna kom inte med!


En läcker Hoya macgillivrayi. Hos Hoyasällskapet.

I år var jag inte lika imponerad av Wij Trädgårdar som de föregående åren - blompinnar med spridda liljor bland vedträn?

Fast just den här vedstapeln var ju lite snygg med sitt blomsterarrangemang.

Bossons hade båda läckra växthus/orangerier och tillbehör spritt över hela A-hallen!


Jag tror att det här var en av de mest fotograferade objekten på hela mässan, faktiskt - i Stigas monter hade de en 'pimpad' Stiga åkgräsklippare med nagellackshållare, drinkhållare, rosa rattmuff m.m. :):):)

fredag, mars 20, 2009

Vårdagjämning och violutställning

Idag är det vårjämning och den inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Punkten på himmelsekvatorn där passagen sker kallas vårdagjämningspunkten. Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt; 2009 sker det 20 mars kl 11:44 (UTC). Dag och natt är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade refraktionen. Refraktionen innebär att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit. WIKIPEDIA.

Ute är det minusgrader, inte alls särskilt vålikt, i uterummet växer mina egna penseer på i maklig takt och jag kände att jag måste få en vårkick! Så jag åkte ut till Drottningholms slottsteater och tittade på Viola - blomutställningen.

Man kan göra mycket med en gammal utdragssoffa! :)


Jag gillar blomstertrappor eller teatrar, speciellt i utställningssammanhang, för man ser utställningsexemplaren mycket bättre som publik!

Det var en hel del fina floristarrangemang gjorda bland violer och penseer.

Vårigt med ranunkler och tulpaner!

Violbord!


Små provrör med violer på en gardin av fiberväv.

Penseer i långa rader...

En riktig sötnos - Viola hederacea.

En riktig favorit - Viola (Cornuta-Gruppen) 'Molly Sanderson'.

En annan gammal goding - Viola sororia 'Freckles'.
Skönt - nu har jag fått tillräckligt med färgterapi för att börja tänka
på dagens middag - det ska bli vårkyckling med heta tillbehör!

torsdag, mars 19, 2009

Snödroppsfynd på södersidan

Jag har varit ute och jobbat i trädgården och beskurit buskar, träd och en del klätterrväxter, både för att det var dax och en del för att jag inte kommer hinna med allt när det väl är dax och jag jobbar heltid. I morgon är det vårdagjämning, men här ligger snön (skare och istäcke) fortfarande, utom på södersidan av huset, där jag hittade dessa snödroppar, som fortfarande håller ihop sina små kjolar. Kul att se dem ändå! Ni som tycker att jag har mycket löv och skräp i rabatten - jajamensan - så ska det vara! Jättebra jordförbättring, maskmat och vinterskydd! :)

lördag, mars 14, 2009

Ett nytt fynd för en chilehead...

Jag har varit ute efter den i åratal. Slut på förlaget, slut i alla restlager. Men den dök upp på Tradera och nu är den min! Jag ska läsa den från pärm till pärm!

För er som inte vet vilka Dave DeWitt och Paul W. Bosland är kan jag berätta att DeWitt bl a skrivit en väldig massa böcker om chilepeppar, grundade Fiery Foods Show (USA), var med och grundade The Chile Institute i New Mexico, var tidigare chefredaktör för Chile Pepper Magazine numera Fiery Foods Magazine. Bosland är professor vid NMSU (New Mexico State University).

söndag, mars 08, 2009

Slottsträdgården Ulriksdal på Rum & Trädgård

Jag var bara tvungen att göra ett separat inlägg om mina fantastiska blivande kollegors jättefina utställningar och montrar, som de byggt upp på Kistamässan! Vilket jättejobb ni har gjort (vid sidan av det vanliga!) Jag är imponerad igen! :) Den här vackra utställningen 'Tromp lóeil - inred ute med fotografisk konst' hade Maria Andersson och Malins Skiöld gjort och hade med fotografier av Tromp lóeil-teknik, som jag inte fick med någon bra bild på, för det var mycket folk och trångt och många bilder blev tyvärr alldeles för skakiga för att visas!

Bildvisning i designhörnan av montern.

Rosmarierönn på väg att börja blomma!

Ett underbart, blommande körsbärsträd på hööög stam!

Aurelio pratar med designintresserade mässbesökare och Ulla-Stina tittar till pelargonerna i montern!

Josefin sätter igång wooken!

Härligt färgglada hönor i försäljningsdelen.

Aurelio ser drömmande ut i montern 'Uteplats med inspiration från Italien' av Bosse och Anders. Vilken fantastiskt vacker och färgglad skapelse! Så vill jag ha det hemma! Kan ni inte bygga upp den hemma hos mig? Please? ;)
En underbar Gargoyle fanns det med - och jag som har samlat på dessa varelser i åratal!Habegär!
Tyvärr en lite suddig bild, men den ger en liten känlsa av den fina montern ändå! Bravo alla underbart kreativa och hårt arbetande kollegor på Slottsträdgården! Ni har gjort 'det' igen! Jag längtar verkligen efter att börja jobba på 'allvar' med er om 3 veckor! :)

Några bilder från Rum och Trädgård idag...

Det var några utställare som jag tyckte hade gjort fina bidrag (Förutom Slottsträdgården Ulriksdal, som alltid regerar dessa mässor och gör jag ett eget inlägg om). Jag hade vänligt nog blivit inbjuden till Skånemässan samtidigt, men tyvärr räckte inte tiden till, men jag kanske kommer ner en annan gång?

Jag har varit cirkelledare i bland annat inredning av balkonger tidigare och är därför alltid ute efter nya, fräscha idéer till det ämnet. Det här bidraget ovanför var gjort av stylisten Lotta Inglander på Nordiska hem och hette 'Trendig uteplats'.

Den här utställningen hette Idéutställning pool & spa och var gjord av Patrik Andersson på whila pool och trädgård. Visserligen sålde de pooler och spa mittemot, men namnet kanske jag tyckte var lite missvisande på just den här ytan, även om jag förstår att det är tänkt att var just vid poolside.

Stockholms Floristateljé hade roliga liggande vaser i sin monter.

Fotograf Gomer och Åsby Hem & Trädgård hade en fin utställning av orchidéporträtt med tillhörande levande exemplar. Kul att se!

Viggbyholms blommor hade gjort en kul utställning med rumsavdelare av tyg. Nedanför en säng bäddad med pelargoner. Kul och färgstarkt! Det gillar jag (även om det var färgskalan rosa-vitt-grönt)! (Annars var det mest det 'vanliga' - vitt, rosa och tuttenuttigt romantiskt - har det inte sett ut så i 10 år minst nu?)



Den här underbara skapelsen skulle gärna få flytta hem till min uteplats! Där skulle jag gärna ligga på sommaren och vila mina trötta trädgårdsmästarben och dricka champagne! ;)

Ja, så var det rosa och romantiskt igen då... Det här sågs i Inspiras monter, men mycket liknande fanns nästan överallt. Visst, det är jättesött, men jag vill ha mer färg nu!

Mmmm - Rumsavdelare med vackra tyger, av Camilla Polz på Viggbyholms Blommor. Mycket trevligt! Tror att jag ska ha mer tyg i trädgården hemma med! Men jag vill ha mer färg!

lördag, mars 07, 2009

Lite vårbilder från Ulriksdal idag...

Hade inte ordinarie kameran med mig, så tyvärr får ni hålla till godo med mobilen. Ljusterapi!

En kul groda vill ha vinröd primula!

Närmast en del av doftpelargonerna, sedan kommer minipelargoner, övriga pelargoner och Streptocarpus m.m. Hade inte tid att fota de nedre växthusen, tyvärr!

Dessa fanatastiska ranunkler såldes idag för 10:- st. (gissa vem som köpt en 'liten' påse?)! :)

Bellis i fröhörnan!

Jiggs i högform med favoritgroda!