fredag, april 17, 2009

I helgen håller jag några miniföreläsningar om pelargoner på Slottsträdgården Ulriksdal

Det känns naturligtvis lite 'läskigt' att kastas ut i den här världen på mitt nya jobb, där jag inte hållt föredrag förut, även om jag gjort det ofta i andra sammanhang. Jag har försökt hinna läsa på lite grann innan, även om tiden varit knapp, då jag jobbar heltid. Jag får helt enkelt ta stöd av att jag samlat pelargoner i ½ mitt liv (som mest har jag haft 350 sorters pelargoner samtidigt) och förhoppningsvis har jag en del erfarenheter att dela med mig av.


De här böckerna har jag läst (om igen i vissa fall) och använder som referenslitteratur:

Susanna Rosén - Stora Pelargonboken, Prisma förlag (2008) - en kul, ny bok, som verkar genomtänkt och så är den ny (- taxonometrin inom växtindustrin ändras ibland fortare än att odlarna hinner med i namnsättningen)!

Karin Martinsson - Pelargoner, kulturarv i kruka, Prisma här med (2000), en gammal favorit för mig, liksom,

Christa Holm - Pelargoner, Natur & Kulturs Gröna Serie (1997).

Här har jag några sticklingar som jag tog med upp från landet och vinterförvaringen i påskas - en variegerad Dr. Westerlund - rosengeranium och vit rosenknopp (nästan helt utan klorofyll, pga brist på ljus under vintervistelsen - säg inte att inte pelargoner inte är tåliga växter!

En Dr. Westerlund som följt med mig hem från jobbet... Det doftar citron i hela hallen!

Vill ni komma och lyssna så håller jag miniföredrag 11.30 och 13.30 i orangeriet lördag och söndag. Det kommer att finnas många andra duktiga guider och föreläsare, även om ni inte vill lyssna på mig! Det blir både guidningar ute i handelsträdgården av Bosse Rappne själv och av Gunilla från odlingen. Hoppas att vi ses!

Jag har också börjat blogga från jobbet, via uteträdgården (Ja, allt har ju inte jag skrivit förståss, men man kan ju alltid vara lite linslus även när andra skriver! ;))

Ha en riktigt trevlig helg, för det tänker jag ha - på jobbet! :)

måndag, april 13, 2009

En riktigt glad påsk trots torra plantor!

Önskar er alla en riktigt glad (men lite sen) påsk! Nu har jag jobbat som trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal i Solna i 2 veckor och har haft ledigt lördag-måndag och hälsat på familjen nere på Vikbolandet helt utan internetuppkoppling och det har ju sina sidor, men jag hann göra en hel del i trädgården och det är ju alltid kul! :) Jag har klippt ner rosor, beskurit bärbuskar, planterat om gamla pelargoner, gödslat (med kogödsel på säck), läst trädgårdsböcker och bara mått bra!


Imorgon ska jag tillbaks till världens bästa jobb och då ska jag köpa med mig en av dessa små Gargoyles, om någon finns kvar - snackade med maken, som också är svag för dem och vi enades om att den i mitten nog borde ingå i vår familj med det snaraste, om han finns kvar!

Lite orolig har jag allt varit för mina chilepepparplantor när jag varit borta, dessutom var det inte jag som vattnade dem i fredags, då familjen hjälpte mig med det och vi åkte ner så fort jag slutade på jobbet. Det var inte direkt kul att komma hem till det här och...

det här idag... Men - jag har vattnat och får se hur det går imorgon! Jag har backupplantor på i stort sett alla, så det är OK om någon enstaka försvinner, men jag har inte råd att missa någon enstaka chilepepparsort helt, för nästa år blir det en stor chilepparutställning på Bergianska Botaniska Trädgården och är livrädd för att missa något viktigt tills dess! Men, som ni ser är ju bilden ovan här tomater och dessa har jag fler på gång av, även om det är roligare med tidig skörd (fast det brukar gå utmärkt att ta sticklingar om det inte gått bra med hela plantan).

Ja, här har jag lite av det som är på G i värmekuvösen i uterummet - både pelargonsticklingar, tomatsådder, exotiska sådder och basilika m.m. Jag har så jag klarar mig ändå! :)