söndag, oktober 31, 2010

Jag fick ett brev med ett upprop från Örtagården - LÄS!

Hej Chiliodlare och alla andra odlare

Jag hoppas att det varit en bra säsong med stora skördar av massor med vackra och smakrika sorter. Nu är det dags och börja leta efter nya odlingsäventyr bläddra i kataloger och kolla hemsidor.
”Men va fan var har alla roliga Chilipeppar, tomater och andra grönsaker tagit vägen, det finns ju bara standardsorter överallt”.
Det är så verkligheten kommer att se ut när dom nya EU direktiven träder i kraft.

Det som händer är att:
alla köksväxtsorter som inte finns med på Eu sortlistan måste registreras på en amatör sortlista.
kostnaden blir 3000kr/sort i engångskostnad och 2000kr/sort och år.
man får bara odla en viss mängd/sort och land.
man får bara ha en viss mängd frö i varje fröpåse.

Konsekvenserna för t.ex: Chiliodlare blir att fröfirmorna dra sej för att ta in nya sorter p.g.a kostnaderna.
Örtagårdens Fröer KB som har det största utbudet av chilifrö i Sverige har bara en sort som finns med på Eu:s sortlista (Espelette som heter Gorria på listan) det innebär att dom måste registrera 110 sorter till en kostnad av 550000kr, förmodligen mer än vad en liten fröfirma klarar av. Det finns en stor mängd spännande sorter som står på kö för att introduceras, det blir en ekonomisk omöjlighet.
På EU sortlistan finns bara Capsicum annum sorter så alla Habanero fans ni får leta utanför europa om det här går igenom.
Som det ser ut nu är det cirka 300-500 sorters grönsaksfröer som kommer att försvinna från marknaden.
Hur många som inte kommer in på marknaden är omöjligt att sia om.

”Dessa nya regler, som gäller från årsskiftet, kommer att förändra utbudet av köksväxtfrö för alla odlare. Tyvärr till det sämre för ’all framtid’. Det är ett samvetslöst övergrepp att inte ens tillåta husbehovsodlare så frön av sorter som inte finns dokumenterade inom EU. Att förvägra oss alla de tusentals spännande sorter som finns runt om i världen är på gränsen till ofattbart, bara för att de är utom EUiska.

Bredden både nu och för framtiden bör istället uppmuntras. Ju bredare genetisk bas vår odling vilar på, desto mindre sårbar är den. I en framtid med ev. klimatförändringar och ozonbrist, är varje sort och variant viktig för vidareutvecklingen av vår växtbas.

Mångfalden beskärs ytterligare. Trots att vi i Sverige förbundit oss att bevara den. T.o.m. internationellt skrivit under på det i Rio de Janeiro.”

När det gäller Statens Jorbruksverks föreskrifter om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter
Diarie nummer 22-9337/10
Finns det bara en fråga ”VARFÖR”, gynnar det konsumenten, är det bra för den biologiska mångfalden,
Är det bra för Sverige som det nya matlandet i Europa som vår jordbruksminister talar sej varm för.
Ställ frågan till
linda.qvarnemark@jordbruksverket.se
carina.knorpp@agriculture.ministry.se
och snälla gör det fort om två månader träder hjärnsläppet i kraft.

söndag, oktober 17, 2010

Nu är det över - Het Höst 2010 är slut!

Stort tack till alla som hjälpt till att göra de här veckorna till en oförglömlig upplevelse!



Nu gäller det att bekämpa ohyran på övervintrarna på hemmaplan!
:) Mia

Tävlingen Sveriges Hetaste Bakverk

Och vinnare blev:
Linnea Andersson (Gamla Orageriets café) med Inkokt päron med chili och ingefära, hon blev också 2:a med choklad med exotisk frukt och chili. Grattis!

Härifrån sett: 3:a, 1:a och 2:a.

Juryn börjar dela ut pris!

3:e pristagaren Åke Jernberger deltog med fantastiskt goda bullar fyllda med choklad, hallon, habanero och vaniljkräm! Grymt!
Alla bidrag i tävlingen!
Snacka om socker- och chili-chock!

Sista chansen att uppleva hettan på Het Höst!

Idag stänger den unika utställningen - passa på att kolla in tävlingen om Sveriges Hetaste Bakverk och kanske få ett smakprov? Vår smaktallrik med 6 olika chilianrättningar finns fortfarande att köpa för 69:-

7 Pot Red (en del skriver 7 pod) heter så för att 1 frukt räcker till 7 väldigt heta grytor med chili! Kanske en ny världsrekordhållare? Det finns flera som är och nosar på världsrekordet på över

1 000 000 scovillegrader!

:) Mia

måndag, oktober 11, 2010

Andra bloggares inlägg om Het Höst, webb-TV och TV4-inslaget från i söndags

Här är de som jag vet har skrivit om utställningen:

Patrik (Chilepeppar):
http://chilepeppar.blogspot.com/2010/10/het-host-med-underbara-heatwave.html

Mats (chilesinstockholm)
http://chilesinstockholm.blogspot.com/2010/10/het-host-hot-autumn.html

Anne (afcr) har kommenterat här:
http://afcr.blogg.se/

Ez (chiliez) har också bilder och kommentarer här:
http://www.chiliez.com/2010/10/het-host-pa-bergianska.html

TT-inspelningen via Västerbottenskuriren:
http://www.vk.se/media/?clipid=7248

TV4 hade direktsändning i söndags förmidag, vilket resulterade att vi sålde slut på provsmakningstallrikarna på några timmar, men det grejade sig och nu finns det mer att hämta där! :)

Länk till inslaget:
http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1852898

:) Mia

söndag, oktober 10, 2010

Odlingstävlingen på Het Höst 101010


Vinnaren blev Catrin Sandin med osannolika 488 poäng! Inte fick jag till någon bra bild på Catrin då, men nu har jag kompletterat med en bild när hon fick sitt pris från Bergianska Trädgården - ett årskort på Edward Anderssons växthus! Hon bidrog med tre frukter av vardera Yellow Bumpy, Peruwian Purple och Scotch Bonnett med bilder därtill. Grattis till utmärkelsen och de fina priserna (bl a ett presentkort på Slottsträdgården Ulriksdal och en odlingsbänk från Hasselfors Garden!).


På andra plats kom Hugo Nömm med 440 poäng och på tredje kom Oskar Johansson Lavrell - Grattis ni med!

På söndag har vi sista dagen med tävling i Heta Bakverk!

lördag, oktober 09, 2010

Föredrag om scovillegrader på Bergianska


Idag var Dr Alan Sabirsh, från Astra Zeneca och gästade Bergianska Botaniska Trädgården med en föreläsning om hettan i chilepeppar, scovilleskalan, och dess medicinska egenskaper - jättekul att se dig igen, Alan!

Och tack för 'smakprovet'! :) 100 x världens starkaste chilepeppar - Bhut Jolokia, ger rent capsicain i en grop av knäckebröd. Tungan var lite lätt avdomnad.
:)

Mia

fredag, oktober 08, 2010

DN-artikel

Idag var jag med i en intervju i DN:s bostadsbilaga med Bergianska Botaniska Trädgårdens och Svenska Chilerpepparföreningens utställning Het Höst 2010.

http://www.dn.se/bostad/fargstarka-pepparfrukter-1.1185334

Jättekul!

:) Mia

torsdag, oktober 07, 2010

Regn och rusk ute - hetta inne i växthuset!

Diversiteten i chilepepparsläktet är makalös, tycker ni inte det?
Sådana här regniga och ruskiga dagar kan det behövas lite hetta i livet!
Alla bilder i detta inlägg är från Het Höst-utställningen i gamla orangeriet på Bergianska Botaniska Trädgården i Stockholm!

Pusa Jwala är en trevlig planta!

Habanero Dulce är en härligt fruktig, men inte så himla het Capsicum chinense, eller havannapeppar, som den kallas på svenska.

Idag träffade jag på en 'bloggkompis' på Bergianska - Anne och här äter hon och hennes sällskap vår provsmakningstallrik med bl a kola kokt på världens hetaste chilepeppar, Bhut Jolokia.
Jättekul att träffa dej IRL, Anne och dej med, Magnus!

måndag, oktober 04, 2010

Trinidad Scorpion - chinense med sting!

Trinidad Scorpion (Capsicum chinense) - en riktigt het höjdare! På Het Höst i Gamla Orangeriet på Bergianska Botaniska Trädgården i Stockholm.

söndag, oktober 03, 2010

Hot Sauce-tävlingen på Het Höst 2010 m.m.

Vinnarsåsen - Hotsauce med paprika, vanilj, mango och röd habanero. Yummy!

Och vinnaren själv - Caroline Canel!
Även kul för Caféet och restaurangen i Gamla Orangeriet som hon jobbar på!
Grattis!



Mera Het Höst på Bergianska Botaniska Trädgården

Göran ser förvånad ut, men han säljer finfina plantor och frukter!

Så här ser vår fina provsmakningstallrik ut:

Idag har vi Hot Sauce-tävling, ska bli spännande - och smakrikt!
Nästa söndag, den 10 är det odlingstävling och den sista söndagen vi har öppet, den 17 oktober, har vi en tävling i Heta Bakverk!
Ser fram emot allt!

:) Mia