söndag, november 21, 2010

Så kan man ju också göra med äppelträden?

Såg något annorlunda på promenad med hunden i området idag. Vet inte om jag kan kalla det vackert, men kanske lite jullikt och konstnärligt i vart fall?

måndag, november 15, 2010

Härligt Viveka!

I SVD idag kan man läsa en mycket bra artikel författad av Allt om Trädgårds chefredaktör Viveka Ljungström. Synd att den inte gick in fortare!
MVH
Mia

söndag, november 14, 2010

Ge far en påse fröer på fars dag!

Så kanske han kan njuta av olika sorters chilepeppar nästa år!

Fler reaktioner mot fröbyråkratin i etern...
SvD - ledare idag, söndag.
Gävledemokraten - igår, lördag.
Flute-tankar - idag, söndag.

Många bäcker små...
MVH
Mia

fredag, november 12, 2010

onsdag, november 10, 2010

Mitt svar till jordbruksverket

Yttrande angående Jordbruksverkets förslag till föreskrift om
bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter (dnr 22-9337/10)

Jag vill bestämt reagera på det nuvarande förslaget till införlivande av direktiv 2009/145/EG om vissa undantag för godkännande av lantsorter och andra sorter av köksväxter som traditionellt har odlats på vissa platser och i vissa regioner och som hotas av genetisk utarmning och av köksväxtsorter som saknar reellt värde för kommersiell odling men som har utvecklats för att odlas under särskilda omständigheter och om saluföring av utsäde av dessa lantsorter och andra sorter som jordbruksverket nu har ute på remiss.

Vi som odlar olika sorter av grönsaker och annorlunda köksväxter utan att för den delen leva på det är så otroligt många gånger fler än vad verket ser ut att ha uppfattat när man ser konsekvensanalysen i remissen. Vi nämns knappt, trots att vi är dem som drabbas hårdast, näst efter de små, väldigt förfördelade fröfirmorna som specialiserat sig på intressanta sorter för amatörodlare och specialister. Vi vill inte se fler inskränkningar i vår rätt att välja vad vi vill odla och var någonstans. Vi odlar både för vårt brinnande intresse, för miljön, mångfalden och vår egen hälsas skull och vi vill inte glömma bort smakerna! Den som inte har smakat en egenodlad, solmogen tomat kanske inte förstår skillnaden mot en som man köper plastförpackad i livsmedelsaffären, speciellt på vinterhalvåret, när de flesta kommer från jätteväxthus i Nederländerna. Själv har jag slutat äta färska tomater på vintern, om jag inte har några egna kvar på eftermogning.

Vi som älskar att odla och äta chilepeppar, dvs släktet Capsicum kommer att drabbas riktigt hårt om direktivet inte ändras snart och i stället införlivas enligt det nu liggande förslaget. Endast ett fåtal chilepepparsorter av arten Capsicum annuum finns upptagna på EU:s sortlista. Jag kan inte ens tänka mig hur det ska gå till att få fram alla fakta som krävs för ett godkännande av arterna C. chinense, C. chacoense, C. pubescens, C. frutescens, C. baccatum och vi ska inte tala om alla vildarter som gör odlarlivet till en upplevelse för alla sinnen! Vi vill värna om våra små fröfirmor som har oss som främsta kundgrupp. Vi har väldigt svårt att se hur det nu liggande förslaget skulle stärka mångfalden åt något håll.

Jag vill uppmana jordbruksverket som ansvarig myndighet att i stället verka inom EU för att helt undanta amatörsorter från dessa regelkrav i den mån ni kan det. I annat fall kan ni påverka ansvarigt departement att agera inom ramen EU. De flesta s k amatörsorter säljs i så otroligt liten omfattning att det skulle vara omöjligt att behålla ens en bråkdel av de många hundra sorters köksväxter som finns på den svenska frömarknaden med nuvarande förslag eller ens en tredjedel av avgifterna. Sorter kommer att försvinna från den svenska marknaden och vi odlare kommer att söka oss allt mer över nationsgränserna och till andra världsdelar för att tillgodose vårt behov av köksväxter. Jag tror inte att det är det som direktivet syftat till, speciellt med tanke på direktivets namn, för det kan väl inte ha tillkommit bara för att förleda och se bra ut?

Järfälla den 10 november 2010

Mia Millberg, trädgårdsmästare som odlar grönsaker för sitt eget och andras nöjes skull

tisdag, november 09, 2010

Nu har Lena Israelsson lämnat ett kanonsvar med!

(Kommer Poblano tiberon att få finnas kvar efter nyår?)

Jag länkar till Peppar och Pumpas sida med Lenas remissvar.
Bra skrivet!
MVH
Mia

Vill länka till några fröfirmors remissvar på jordbruksverkets förslag till föreskrifter

Snart kan det bli svårare att få tag i roliga köksväxtfröer!
Maila jordbruksverket på jordbruksverket@jordbruksverket.se
senast imorgon onsdag den 10/11 2010 för att säga vad du tycker om förslaget till införlivande av direktiv 2009/145/EG om vissa undantag för godkännande av lantsorter och andra sorter av köksväxter som traditionellt har odlats på vissa platser och i vissa regioner och som hotas av genetisk utarmning och av köksväxtsorter som saknar reellt värde för kommersiell odling men som har utvecklats för att odlas under särskilda omständigheter och om saluföring av utsäde av dessa lantsorter och andra sorter

Så här har Impecta skrivit.



Så här har Rara Växter skrivit.



Och här kommer Runåbergs svar.

Det finns många åsikter därute om direktivet och dess införlivande! En del är mycket sakliga och välunderbyggda, en del är det inte, men det viktigaste är att vi har fått igång en opinion, för så här kan vi ju inte ha det!
MVH Mia

måndag, november 08, 2010

Stöd fröfirmorna innan det är försent!

Läs inlägget som Allt om Trädgårds chefredaktör Viveka Ljungström skrivit på Allt Om Trädgård - skicka in era svar till jordbruksverket senast på onsdag! Märk svaret remiss D22/9337/10 och maila det till jordbruksverket@jordbruksverket.se

Jag stödjer Vivekas skrivningar helhjärtat och uppmanar alla andra odlare att göra detsamma, på forum, bloggar så att vi verkligen får jordbruksverket att förstå allvaret i det hela! Må mångfalden leva och bort med enfalden!

MVH
Mia