fredag, december 03, 2010

En härlig julutsställning på Bergianska Botaniska Trädgården

Hej , jag vill tipsa er som har tid över i Stockhom nu i helgen att inte missa den fina och informativa julutställningen i Gamla Orageriet på Bergianska Botaniska Trädgården, den slutar tyvärr på söndag 5/12. Det finns återigen en del chilepeppar att se, trädgårdsmästarnas egna respektive kransar var fantastiska och Köksträdgårdsmästaren Kaili Maides underbara kronor med chilepeppar är helt klart värda en egen utställning.
Alla trädgårdsmästare i Bergianska Botaniska trädgården ska varje år göra en egen krans med växter från sin egen del av trädgården. 'Självklart' tyckte jag att köksträdgårdsmästarens var den vackraste med sina fantastiska chilepepparfrukter!

En av chilepepparplantorna som inte fick vara med på Het Höst-utställningen var nu väldigt vacker och julröd i sina frukter, en sorts Capsicum annuum, dock inte den som det var meningen att vara...
Skillnaden emallan chilipeppar kontra 'vanlig' peppar påvisas!
Julens alla frukter är fantastiskt vackert upplagda!

Julstjärnor (från Slottsträdgården Ulriksdal) i en otroligt charmig gammal trädlåda!

Kakaofrukterna och dess produkter visas med.

En underbar liten chilimobil av Trädgårdsmästare Kaili Maide!
Jag måste hem och försöka själv!

Äkta Wasabi ser ut så här, det är inte den gröna, färgade massa av pepparrot och senapsfrön som vi kan handla på tub i Sverige, skulle bra gärna vilja få tag på en liten planta! Någon som har en stickling över?

Vaniljplantan (en Orchidé) och produkterna därifrån visas också väldigt pedagogiskt.

En av de större mobilerna som köksträdgårdsmästaren hade knåpat ihop - vill ha, vill ha!


Saffran (en Crocus-sort) och dess produkter visades med! Kan ni tänka er att färga garn av den här otroligt dyra kryddan?

Jag hade förmånen att vara inbjuden under fredagens glöggkväll då Professor Bergianus själv - Birgitta Bremer traditionellt fröreläste om några av växterna på utställningen. Årets föredrag handlade om Palmer, väldigt intressant! Jag ska plantera den dadelkärna jag fick och se om den gror och blir en egen dadelpalm!