måndag, januari 31, 2011

Nu ska jag INTE så fler chilepepparsorter i år!

Det får räcka (men jag kanske ska hålla fingrarna i kors), nu har de allra senaste (ett gäng rätt snabbgroende Capsicum annuum-sorter och några extrasådder) kommit ner i jorden i stora värmekuvösen i gott sällskap av några lika värmeälskande bifftomater, som behöver lite längre tid på sig! Det var alla januarisådder hos mig i år - puh! Imorgon fortsätter operation frölådestädning så det blir någon ordning någon gång! Har hittat gamla diskettlådor m.m. (tack, Anette för tipset!) som jag håller på att sortera i, återkommer om det!
Vad har jag sått idag då? Jo, Capsicum annuum: Anaheim, Arizona, Chilaca (Pasilla), Guindilla Roja Larga de Cayenne, Goats Weed, Jalapeño, Monkeyface, Natal, Padron, Peter Pepper Yellow, Peter Pepper Red, Rio, Sweet Orange Baby, Thai Red, Topboy, Variegata. C. baccatum: Aji Bolivian, Omnicolor, Peru Orange, och en ny omgång Hot Lemon samt en C. pubescens, för att jag fick panik att jag inte skulle ha någon i år: Brun Rocoto.
Tomater: Mamma Mia (för namnets skull!), Reisetomate (som växer i stora klyftor och är perfekt i matsäck), Super Roma, en härligt köttig tomat till fantastiska pastasåser och sist men inte minst Marvel Stripes (som innehar mitt rekord i tomatstorlek - 1.476 g från 2006) bild finns i mitt webalbum på Allt om Trädgårds webplats.

söndag, januari 30, 2011

Dagens grodder...

Under natten har både Jamaican Bell (Capsicum baccatum) och Congo Black (Capsicum chinense) tittat upp.

Det ser också ut som om ett av fröerna till kaffirlime har grott med! :)

lördag, januari 29, 2011

En tvättäkta fröfreak städar i frölådorna...


Igår tog jag fram alla utspridda frölådor och sorterade - jojo - det gäller att ha intressanta fredagskvällsnöjen! :)

Men så kom jag på att jag hade nog lite till i uterummet (det är ju svalt där) - och - jovisst hade jag det! Nu är det också sorterat! Skulle behöva hitta någon riktigt stor och bra sorteringslåda, gärna med inbyggt kartotek (de gör jag själv i papp nu), eller -byrå. Någon som har något bra tips?

fredag, januari 28, 2011

Min kamelia blommar!

Lika kul varje gång det händer! Var ute i uterummet och skulle vattna övervintrarna och blev glatt överaskad när 2 kameliablommor hade slagit ut!


Sorten är rent ljusrosa och inte så aprikos som den gula högtrycksnatriumlampan gör sken av!

Lycka! :)

Nu får jag kolla när resten av knopparna slår ut - jag vill bli som Tage Anderssen!

söndag, januari 23, 2011

Dagens grodd

I natt behagade Trinidad Scorpion Morouga Red + Yellow, 7 Pot/Pod Yellow, Habanero Red Savina, Habanero Caribbean Red, Mystery chinense och Aji Amarillo att titta upp! Välkomna!

torsdag, januari 20, 2011

Drömmer om nytt växthus...

Sitter och surfar runt på växthussidor för att se vad som finns på marknaden i '15-kvadrat-klassen', dvs nya friggebodreglerna. Var inne på kommunkontoret före jul och pratade bygglov, men det var inte att tänka på i vårt område med den detaljplan som ligger nu i vart fall, så antingen måste jag hyra in mig någonstans, bygga max 15 kvadrat (och då riva det gamla växthuset) eller så kan jag ju sätta upp en (inte så snygg) polytunnel med större yta, för det är ju ett tält som går att flytta och då kommer jag undan bygglovsreglerna! :)

Nåja, det här fastnade jag för:

'The Tatton' från Westergården

Endast 338 400 med moms, frakt och montering!

Eller Fredrik VIII från Rexton.

De skriver inte ens ut några priser och då vågar man ju inte fråga!

Den här är altså mest realiserbar - polytunnel från Bredegården.
40 kvm för 16 250 med moms! Ger mest pang för pengarna! Hade gärna satsat på något av deras glasväxthus, som jag också tycker verkar mycket prisvärda, men det får bli om vi flyttar!

onsdag, januari 19, 2011

Inspirerad av Eva Rönnblom!

Igår kväll var jag och lyssnade på ett otroligt inspirerande föredrag som Eva Rönnblom höll på Trädgårdssällskapet Kungsängsliljan!

Det var länge sedan jag var på ett så medryckande föredrag och det väckte all min lust att odla exotiska växter till liv igen! Hurra - vi går mot ljusare tider! (Ledsen för bildkvalitén, hade bara mobilen med mig!)

Den här boken har jag letat efter i flera år och jag fick köpa den av Eva för det facila priset 75:- med dedikation! Underbart! Jag läste ut hela boken innan jag kunde somna! :)

Med mig hem hade jag också diverse frön - från vänster: Thamarindus indica - tamarind, Raphia australis - raffiapalm och Citrus hystix - kaffirlime - nu ligger de i blöt inför sådd!


En gulfruktig kaffeplanta - visste ni att det fanns? Inte jag heller förrän igår och nu har jag en hemma i fönstret! :)

En stickling av äkta mandarin fick också följa med hem - oh, vad jag hoppas att den tar sig!


Fingerlime, denna otroligt exklusiva frukt, som kockar världen över höjt till skyarna (varför priset har stigit upp till 2500:-/kilo) och som har fruktkött som romkorn, nu har även jag en sådan, om än väldigt liten!

fredag, januari 14, 2011

Äntligen gror det!

Först ut i år blev Khorika Jolokia, tätt följd av Mystery chinense. Nu hoppas jag att resten av sådderna i samma pluggbox gror fort, för annars blir det problem. Jag sätter alla varmgroende sådder så här års på badrumsgolvet, som redan har undervärme för att spara energi. Jag vill (helst) inte plantera om dem förrän de visar första karaktärsbladen, men får de stå för länge blir de lätt rangliga (något som man visserligen kan justera på Solanum-släktet genom att plantera dem djupare), men jag vill ha ut dem under lysrör fortast möjligt, så jag ska kolla igenom mina undervärmelösningar och se vad som kan göras!

torsdag, januari 13, 2011

Ett litet (efterlängtat) paket från England


Igår kom det äntligen (jag beställde i början av december, så jag har varit lite nervös) - paketet med chilepepparfrön från Storbritannien, närmare bestämt från The Chilli Pepper Company. Det ringde på dörren på morgonen och det är man inte van vid så här i förorten (jag bor nv om Stockholm, hade jag bott kvar på landet hade jag förstått att posten ringer på) - men tack, posten! Vad beställde jag då? Jo, det blev Facing Heaven - ni som inte sett i SVT:s Kinas Mat med kocken Fredrik Önnevall, tycker jag ska göra det på webben! Vad mer då? Jo: 2 sorters Peter Pepper - en lite ekivok chilepeppar, 7 Pot red, 7 Pot Yellow, Red Mouroga, Yellow Mouroga, Trinidad Scorpion, Naga King, Congo Black , Red Savina och en massa Padron... Har redan sått alla chinensefrön och ca ½ av baccatum. Nu ska jag snart börja omskola de förstsådda chinensesorterna! :) Mia