söndag, februari 27, 2011

Får jag presentera - min växtdusch!


Några av er har redan hört talas om den i olika sammanhang, nu - upp till bevis! I husets gamla badrum på nedervåningen finns det en duschkabin. Den är (tack och lov) sällan någon som duschar i! Därför har jag 'anekterat' det utrymmet till sjukstuga och behandlingshem för växter som behöver lite extra hjälp här i livet! Jo, det töms och saneras med jämna mellanrum när vi får övernattningsgäster och så, men annars har jag haft den som konstant sjukstuga sedan jag började på trädgårdsmästarutbildningen... Ja, man kan ju inte ha övervintrande chilepeppar tillsammans med nya plantor om de har löss t ex, inte heller kan man ha hemsläpade exoter med både sköld- och ullöss i vardagsrummet! Det kan väl vem som helst förstå, eller?
Just idag var det övervintrade chilepepparplantor som fick den sista duschen av såpspritlösning (1 l vatten, 1 dl såpa, 1 msk T-röd) före omplantering och beskärning. Nu får de flytta tillbaka under skrivbordslampan! Men jag håller koll på er!
:) Mia

Trångt på fönsterbänken!

Det börjar bli för trångt att få plats på fönsterbrädan! Vad gör man då om man har +500 chilepepparplantor att skola och inte vågar lita på uterumstemperaturen åtminstone nattetid och man planerar att åka iväg på sportlov några dagar i vart fall?


Jo, då tar man 1) en snäll make med grundläggande elkunskaper, 2) ett antal lysrörsramper, 3) vädringsställningar och stegar med kvastskaft, 4) ett antal kedjor som gör att man kan hissa lysrören vartefter plantorna växer, 5) elsladd och kontakt!

Sedan ber man den snälla maken att rigga allting medan man själv planterar om - och vips - barnkammare och solarium för växter! Sedan hoppas man på förståelse från resten av omgivningen att vi inte riktigt kan ha folk folk hemma på middag - om de inte är odlingstokar, förståss! För det är kanske inte alla som vill sitta och äta med frösådder på matbordet?

:) Mia

lördag, februari 26, 2011

Lördagskväll - med klackarna i taket!

Tänk - en födsel uppochned - i Dahliornas värld! På en lördagskväll! I Kallhäll!

:) Mia

Bra skolningshjälp!

Idag har vädret verkligen varit vårlikt och uterumstemperaturen klev upp till +16 grader C utan att ha varken värmefläkt eller infravärmare på, så jag har skolat chilepeppar nästan hela dagen! Jag tänkte visa några hjälpmedel som jag använder till omskolningen, kanske inte alla har sett dem?


Det här verktyget heter dibber och används för att göra en planteringsgrop i krukan, jfr ett lökjärn man använder ute!

Det här skolningsverktyget har jag inte sett till salu i Sverige än, det heter widger och jag köpte den på en av mina resor till Storbrittannien.

¨Det är nästan helt oumbärligt när man ska skola om från en pluggbox när man inte ska ta ur alla - för då är det ju bara att trycka upp plantorna, men här kan man lätt få upp plantorna en och en, utan att skada rötterna, vilket bl a chilepeppar (som här) är känsliga för.

Kolla vad lätt det går! Förut använde jag en lite sked, men den får inte tag om hela klumpen som widgern får!

Sedan tycker jag att alla som inte har skaffat sig en stril till PET-plaskor ska göra det - om man håller på mycket med omskolning förståss... Brukar inte kosta många kronor på trädgårdsmässorna!

Ha en fortsatt fin helg!

:) Mia

fredag, februari 25, 2011

Blommig fredag - en gnutta grönt!

Härligt tema av Katarina på Roses and Stuff! Men svårt! Som trädgårdsmästare tycker jag ju nästan allt jag håller på med är helgrönt, när jag inte ritar och anlägger blomsterbäddar eller drömmer om färger i årets Potager, men nu ska det bara vara en gnutta grönt... Inte för mycket och inte för lite! Jag var tvunget att leta djupt i mina biladrkiv för att hitta den här bilden jag tagit på Rhododendron Cunninghams White - med en gnutta grönt i det vita...
De kan bli massiva i rätt läge, här är ett exemplar i södra England hos ett par som driver B&B vi bodde hos på trädgårdsresa 2004.

onsdag, februari 23, 2011

Lökarnas tid...

Egentligen är det väl lite sent att så kepalök, men nu har jag ju städat i mina frölådor och jag hittade en mängd löksorter som jag inte hade sått och då är det väl bara att sätta igång!?!

Det blev:

Allium ascalonicum:
Schalottenlök 'Creation F1'
Allium cepa:
Jättelök 'Ailsa Craig'
Jättelök 'Beacon' F1
Rödlök 'Brunswick'
Jättelök 'Exhibition'
Kepalök 'Southport Red Globe'
Syltlök 'The Queen'
Allium fistifolium:
Piplök
Salladslök 'White Lisbon'

Allium porrum:
Purjolök 'Tropita'

Bulbiller av Allium sativum:
Vitlök Estnisk Röd
Vitlök Hammar
Vitlök (rysk torgsort - kommer inte på namnet nu)

Allium schoenoprasum:
Gräslök
Gräslök, smalbladig med rosa blommor

Allium tuberosum:
Kinesisk gräslök
Allium ursinum:
Ramslök

En del av påsarna och bulbillerna hade några år på nacken, så jag sådde rikligt och så är det väl bara att vänta och se!
:) Mia

tisdag, februari 22, 2011

Än så är det långt till vår...

Har inte haft en chans att vara ute och beskära vindruvorna på den här sidan, som ni ser...
Än mindre skotta sig fram till växthuset - snön är lårhög...

Men längtan efter egenodlat blev för stort - så jag sådde olika orientaliska kålsorter i uterummet i stället! De får väl planteras ut i växthuset tids nog! :)

söndag, februari 20, 2011

Lite fägring måste man ju ha med...

Så jag har sått både dahlior...

Undrar om de blir lika fina som sin mamma K-Andy, från Marie på Dahlian och det är gamla frön - långt innan bloggarnas tid, när vi träffades på Allt om Trädgårds forum och chatt och sedan träffades och bytte fröer...

Fler på väg - jag har sått 4 sorters gamla frön från 2002-2004 och de grodde snabbt! bara 5 dagar tog det! :)

...och så har jag sått pelargoner - för mina tyckte det var lite väl kallt i uterumsförvaringen i år:

Här är det gräddpelargon, Pelargonium elongatum som är på väg upp! De ska få gräddgula små blommor och dofta kokos!


Det kommer jag att gilla!
:) Mia

fredag, februari 18, 2011

Blommig fredag - fantasifull!

Inspirerad av Katarina i hennes följetong Blommig fredag tog jag fram den mest fantasifulla Chelseaträdgård jag sett på plats - Dairmud Gavins bidrag 2004 åt The National Lottery Garden - "A Colourful Suburban Eden" - en trädgård mina ungar skulle gillat att se! Jag kommer ihåg när folk åkte tunnelbana med dessa nonstop-på-stolpe efter showen, när allt säljs ut, vilket alltid är en intressant upplevelse!
Ha en skön helg!
:) Mia

måndag, februari 14, 2011

Glad alla hjärtans dag!

Önskar jag med en av mina bifftomater av sorten Pineapple - just den här vägde 565 g, men sorten kan väga upp till 900 g.

fredag, februari 11, 2011

Blommig fredag - vinterbild

En blommande rocotopeppar på en övervintrad planta mitt i vintern!
Det är lycka!

tisdag, februari 08, 2011

Hah - jag fick loss min frusna jord och det fortsätter att gro

Chilaca (mer känd som Pasilla när den är torkad)


I ett par veckor har jag försökt få loss mina jordsäckar som jag tyckte jag var så förutseende och ställde utanför uterummet i höstas när snön började dimpa ner. Ändlösa kannor med kokhett vatten har hällts runt omkring, men inget har hänt. Så idag tänkte jag att jag måste försöka igen, annars måste jag åka och köpa en massa ny jord, och se - nu var det så pass många +grader att de plötsligt lossnade! Nu är klumparna inburna på tining i uterummet (etapp 1), så får jag ta in hinkar när jag kan öpnna jordsäckarna imorron! Då blir det omskolning av! Det är de första chilepepparsådderna som ska skolas i en blandning av blomjord och rosjord! Dessutom lär de första bifftomaterna få skolas om samtidigt, för de grodde på 2 dagar!


I år ska jag försöka slå mitt tidigare tomatrekord på 1 476 g från 2006 - jag har sått frön från rekordtomaten av sorten Marvel Stripes:

:) Mia

söndag, februari 06, 2011

Årsmötet i Svenska Chilepepparföreningen

Så var årets årsmöte på SCF över! Som vanligt var det ett väldigt lyckat möte!
Först bjöd vi på fika, som vi brukar göra....

Därefter var det en otroligt uppskattad vinprovning under ledning av Jörn Ek på Arvid Nordqvist. Visste ni att det finns ett vin som 'gödslas' med Bhut Jolokia? Vi blev trakterade en massa gott att dricka, av det som passade till lite HETARE mat... för sedan kom vi fram till årets begivenhet - årets chilikock! Alla bidrag bedöms först av juryn innan de ställs fram på en buffé, tillsammans med lite mer mat som vi i föreningen ordnat fram på olika sätt... Här är några av dem...

Sedan höll vår ordförande Jonas Borssén ett bejublat föredrag vid spisen och berättade vad vi kunde göra med våra pepparfrukter och olika tillredningstekniker - mycket uppskattat!

Jonas in action....

Längtar redan till nästa års möte!
:) Mia

fredag, februari 04, 2011

Och där sprack mina löften...

- altså att inte så mer chilepeppar i år, men OK, bara några sorter till... Men det var ju en hel del tomater också - jippie....
Tack, fantastiska frösamlaren Lennart! Det är så underbart med vänner som är nästan ännu värre än vad jag själv är! :):):) Krama Siw från mig!

Jaha, det är bara att kavla upp ärmarna och ta fram såjorden, då!
Och inte nog med detta - idag kom fröerbjudandekatalogen från fröföreningen SESAM med - hjälp, hur ska man kunna stå emot? :)

Blommig fredag - kontraster

Kul med teman! Vill gärna hänga på blommig fredag på Roses and Stuff. Här kommer några kontraster bl a från min trädgård:
Kontrast mot bakgrund Clematis Södertälje mot vitrappad vägg.

Kontrast i sig själv - Tulpanen Jazz, på Tulpanens hus.

Chilepepparsorten Purple Beauty - inbyggda kontraster!

Tomatkontraster mot egen keramik i vitt.

Habanero mot ett av mina turkosglaserade fat.

onsdag, februari 02, 2011

Idag är den första vårdagen - Imbolc!

(Vårlig bild som jag tog på Formex 2008)

Joo, då, enligt den keltiska kalendern, så inträffar Imbolc, som är en gammal keltisk högtid, mitt emellan vintersolståndet och vårdagjämningen och det ska altså ske idag, enligt nya kalendern (den 12:e enligt den gamla) alternativt vid det första vårtecknet och idag har det verkligen varit vårlikt i Stockholmstrakten i vart fall!

(bilden från Wikipedia och illusterar firandet av Imbolc)

Och visst börjar dagarna bli längre, nu kan man börja driva kvistar inne för tidig blomning och sådderna kliar det ju i fingrarna att pilla med varje dag. Vad man borde börja tänka på är också att börja täcka vintergröna växter i soliga lägen här uppe i vårt kalla klimat, för att undvika att bränna bladen/barren när solen ligger på och växterna vill suga vatten genom de nyöppnade klyvöppningarna från den frusna marken.

tisdag, februari 01, 2011

1 februari- välkommen Nagaland!

Ha, nu har årets troligtvis hetaste nyhet hos mig grott, 'Nagaland', en sorts Naga Morish (Capsicum chinense) direkt från den nordöstra provinsen Nagaland i Indien. Med scovillegrader som beamar över 1 000 000 så väntar 'lite' hetta i matlagningen till hösten! :) Här kan ni läsa mer från fröleverantören, om ni vågar;

Naga Morish, Nagaland