måndag, mars 28, 2011

Efter 7 dagar i Älvsjö...

Har jag kommit hem igen! Dvs. jag har varit i Älvsjö dagtid och åkt hem för att sova några timmar per natt, men idag är det över - 20.15 igår kväll var alla saker hemma på gården, tack vare raska föreningsmedlemmar (tusen tack för hjälpen än en gång!), men det är långt ifrån uppackat! Grannarnas släp (tack och lov för goda grannar) står fullastat med alla hyllor från mässan under tät presenning och imorgon ska allting sorteras och packas upp här inne. Kassor har kontrollräknats och ska redovisas till föreningen och jag har tagit hand om alla plantor som fått lida lite när jag varit på mässa! Här kommer några av intrycken från årets Nordiska Trädgårdar (ledsen för mobilkamera-kvalitét):

Den enda bilden jag fick till i vår monter var av ett par otroligt tjusiga örhängen som en beökare hade gjort till sin dotter av äkta chilepeppar som försilvrats! Mycket tjusigt med vill-ha-känsla!

Urkul idé att ha purjolök i stövlar som tjänat ut - när man kört grepen genom stöveln!


Hos Urban Farming - gro form!


Hasselfors Garden hade en snygg monter, tycker jag! Mycket man skulle vilja ha där!


Sweden Greenhouse hade lyxat till det för hönsen i ett växthus utan glas, men jag tror att de skulle velat ha tak åtminstone delvis i vart fall! Kul och snygg idé ändå!


Blomsterlandet hade maffiga citronhäckar i kruka - vill ha!


Tillväxt planterade frön i din utjänta kaffemugg - kul idé, liksom det häftiga väggstället! Det blev Physalis för mig och en okänd cocktailtomat för sonen! Chilepepparn var slut, men den hade nog inte heller haft något namn, och då kan det vara, eftersom jag har så många sorter redan! ;)


Exotic SPA & Garden Co hade läckra figurer!


Och en kanske en mer kul än snygg damm! Smart var den dock, med lego-uppbyggnad, men finishen på dammduken? :)


Läckert träd med upphängda flaskor med nejlikor i! Fanns hos Lantliv & Trädgård.




Det roligaste är dock - som vanligt att träffa gamla och nya trädgårdsvänner och bara prata trädgård - och kanske mest chilepeppar! :)

Lite matta, men glada hälsningar från


Mia

måndag, mars 21, 2011

Tjuvtittat på Älvsjömässan...

Har jag gjort lite idag, när jag lämnade material i montern! Såg mycket spännande! Ser fram emot imorgon! Patrik tog en lite mörk bild på mig i vår än så länge rätt tomma monter på sin blogg. Ska fota lite imorgon!

Vi har över 100 sorters chilepeppar med oss i SCF i år!


7 Pot Red / 7 Pod
7 Pot Yellow
7 pod Jonah
Aji Amarillo
Aji Bolivian
Aji Cristal
Anaheim
Ancho/Poblano
Arizona
Bhut Jolokia
Bih Jolokia
Bishops Crown
Black Pearl
Black Piquin
Blondie
Blue Christmas
Bolivian
Bolivian Rainbow
Brun Jolokia
Brun Rocoto
Bulgarian Carrot
Burkina
Capsicum chaqouense
Capsicum annuum variegata
Caribbean Red
Cayenne Long Purple
Cayenne Long Slim
Chilaca (Pasilla)
Chiluacle Negro
Chocolate Bhut Jolokia
Chocolate Scotch Bonnet (se bild ovan)
Congo Black
Czechoslovakian Black
Datil
Dorset Naga
Ear Bob
Espelette
Facing Heaven (Chao Tian Jiao)
Fatalii
Fish Pepper
Gambia
Georgia Flame
Goats Weed
Golden Calwonder
Golden Cayenne
Guajillo
Gul Habanero
Habanero Cumari
Habanero Dulce
Habanero Lemon
Habanero Red
Habanero Umba
Hot Banana
Hot Lemon
Hot Orange
Hot Palette
Inca Red Drop
Jalapeño
Jamaican Bell
Kali Mirch
Khorika Jolokia
Larga de Cayenne
Maraba
Maules
Mazaroni River
Mini Bonnet
Monkeyface
Mustard Habanero
Naga Morich
Nagaland (Naga Jolokia)
Natal
Numex Suave Orange
Okrasné Spicate
okänd sort från ett torgstånd i Turkiet
Omnicolor
Padron
Pepper Joe Giant
Peru Orange
Peruvian Purple
Peter Pepper Red
Peter Pepper Yellow
Pimenta Barra Do Ribero
Pimenta Da Neyde
Pretty in Purple
Purple Tiger
Red Savina
Red Tipca
Rocoto (okänd)
Röd och Gul Scotch Bonnet
Röd, Gul, Orange Rocoto
Santa Fe Grande
Scarlet Lantern
Sivri Biber
Stryper
Svart Jalapeno
Sweet Banana
Sweet Chocolate
Sweet Orange Baby
Thai Birdseye
Thai Dragon
Thai Red
Tien Tsin
Trinidad Scorpion
Trinidad Scorpion Morouga Red
Trinidad Scorpion Morouga Yellow
White Fire
Vit Habanero
Yellow Bhut Jolokia
Yellow Bumpy Habanero
Yellow Cheese Piemento
Yellow Mushroom
:) Mia

söndag, mars 20, 2011

Krukväxternas dag på Bergianska Botaniska Trädgården

Vilket vårväder Stockholm bjöd på idag! Alldeles makalöst!
Här kommer lite bilder från Bergianska Botaniska Trädgården med Edvard Anderssons växthus idag:
Eva visar sin otroligt fina bok Medelhavsväxter i kruka!
Astrid visade skadedjur - både planscher på och levande djur av olika typ och deras predatorer! Mycket spännande! Önskar att jag hade kunnat fota i microskopet! :)
Hippeastrum - amaryllisar - behöver inte bara ha ett liv till jul!
Mina hemma blommar just om för 4-5:e gången! :)

Den här pelargonen vill jag ha - Mallorca heter sorten!
Geranium maderense - madeiranäva - ett önskemål i min trädgård - om den låg längre söderut! Kanske något för TRÄDGÅRDSTOPPEN!?! Underbart program som hade premiär ikväll!
Citroner på väg att mogna! Mmmmm!

Thunbergia mysorensis - praktthunbergia

Ser ni killen som sitter och dissekerar Evas fingerlime i mitten - för 1000:- kilot? Japp, det är Patrik - som letar frön - också en bloggkompis, och chilepepparvän med sin blogg - vi börjar bygga monter för Svenska Chilepepparföreningen på Nordiska Trädgårdar imorgon eftermiddag! Kul ska det bli - kom och träffa oss fr o m torsdag kl. 09.00!
:) Mia

Idag är det krukväxternas dag i Edvard Anderssons växthus!


Jag ska dit och bl a lyssna på Eva Rönnblom, som har bokrelease för sin nya bok Medelhavsväxter i kruka. Bilder kommer senare! Länk här. Mycket spännande på programmet - både botanister och trädgårdsmästare svarar på frågor och har specialvisningar - bl a om palmer! :)
MVH Mia

fredag, mars 18, 2011

Blommig fredag - tjuvstart

Idag är temat på Blommig fredag tjuvstart!
Egentligen är väl allt vi ägnar oss åt med förodling och drivning av lökväxter tjuvstart, vilket vi verkligen behöver häruppe i Norden, men idag tänker jag lite extra på de i Asien och framförallt Japan och visar därför min förodlade asiatiska (enligt vissa; japanska) sort Red Giant Mustard:
På plantorna till höger ser man att det blir lite rödare bladnerver för var dag (vänster är en orientalisk mix av egna frön), nu ska den snart få nya krukor!

Fullvuxen planta från fröfirman Parkseed.

Sedan tänker jag också hålla tyst idag - Bloggers day of Silence!

onsdag, mars 16, 2011

GOURMETODLING 2 - reviderad - rätt tomatsort!

Då har vi kommit till Lena I:s favoritsorter för gourmetträdgården...

Då börjar jag med tomaten som inte var riktigt rätt - det ska vara Stupice i stället för Cupid!


Stupice kommer från forna Tjeckoslovakien, är en tidig och tålig tomat, som passar bra för frilandsodling, den bör bindas upp och tjyvas för att bli bäst, även om den inte är så högväxande. Smakar riktigt bra - både söt och saftig, även om jag personligen vill ha mer syra i tomater (men nu var det ju Lenas favoriter jag skulle lista!)! Runåbergs har fröer!


Kos-sallad:


Little Gem


Lactuca sativa var. longifolia

En mini-kossallad, dvärgsort som växer supersnabbt. Runåbergs har fröer!



Bataviasallad:


Maravilla de Verano


Lactuca sativa var. capitata En bataviasallad (mellan isberg och huvudsallad), som inte går i blom så fort! Runåbergs har frön där med! Borlotto Lingua di Fuoco Nano Phaseolus vulgaris


Vackra bönor som ger tidig, men inte så stor skörd. Även den sorten har Runåbergs!



Annars gillar inte Lena buskbönor pga riskerna att få både ohyra, sjukdomar och möss! Hon odlar hellre störbönor, som:

Störvaxböna Neckargold Phaseolus vulgaris

Den ger mycket och goda bönor! Finns både på Lindbloms och Fröer.nu.


Rödlök/Kepalök: Long Red Florence Allium cepa


En långsmal rödlök (sortklenod) från Florence. Fröer finns på Runåbergs.


Sockerärtor: Carouby de Mausanne Pisum sativum


En något så ovanligt som en sockerärt med lila blommor! Stor skörd! Runåbergs och Impecta har frö!


Sugar Tall White Pisum sativum


En högväxande sockerärt som ger mycket! Fröer.nu har frö. Morot: Nantes


Daucus carota


Tidig, gammal omtyckt sort! Impecta har frö. Sommarsquash:

Costata Romanesco Cucurbita pepo

En busksquash som smakar så mycket mer än alla andra! Yummy! Runåbergs igen. Cocozelle Cucurbita pepo Även den en delikat busksquash! Runåbergs. Rankande squash: Tromboncino Cucurbita moschata En fantastiskt formad squash, som kan bli upp till 1,5 meter lång! Bör dock ätas som liten! Smörig och mild i smaken. Impecta har fröer! Gurka: Xin Tai Cucumis sativus En slanggurka som går utmärkt på friland! Lite mindre än släktingen Suyo Long nedan. Smakar mycket gurka och blir inte bitter! Runåbergs.


Suyo Long


Cucumis sativus


Den längsta (?) gurka som finns - smakar enormt! Runåbergs. Bishops Crown/Jamaican Bell

Capsicum baccatum


Kallas också för Balloon, Pimenta Cambuci, Campane, Peri Peri, Ubatuba Cambuci, Aji Flor, Orchid, Christmas Bell - kärt barn har många namn! God men inte så stark, doftar rabarber. Form som en kyrkklocka, klarröd, mycket vackra frukter. Ostfylld och ugnsgratinerad blev den av årets favoriter enligt Örtagårdens plantskola som har frön!


Plocksallad:


Merlot Lactuca sativa var. crispa


En plocksallad som inte sniglarna gillar så mycket! Den är både röd, god och näringsrik! :) Runåbergs har fröer!


Vattenkrasse Nasturtium officinale


Svenskt namn - källfräne. Behöver inte alls odlas i vatten, så bort med den myten! Fungerar utmärkt i både bäddar och tråg! Frön finns hos Impecta och Runåbergs. Asiatiska bladväxter: White Celery Mustard Brassica rapa var. chinensis En sorts Pak Choi som bör sås i slutet av juli - augusti för att ge höstskörd ner till -7 till 8 grader Celsius. Runåbergs.


Plamkål/svartkål:


Nero di Toscana

Brassica oleracea


En riktig gourmetväxt som Lena numera inte bara odlar för det vackra utseendet, då den smakar av både nötter och svamp rätt tillagad. Lena hackar, förväller, fräser sedan i smör och njuter! Perfekt i soppa! Ska ha högst halt av A-vitamin av alla grönkålssorter! Finns bl a hos Impecta och Runåbergs. Sedan var jag tvungen att fråga om favorittomater:


Gardners Delight



(kallas också Sugar Lump) - Cocktailtomat, gammal sortklenod. Röda, goda, runda frukter i långa klasar. Ger frukt tidigt. Plantorna är starkväxande och klart lämpliga för friland. En av mina favoriter med! Frön har bl a Lindbloms och Fröer.nu. Sedan var det Stupice - se längst upp här i mitt nyreviderade inlägg!


Nu blev jag jätteladdad att köpa fröer på Älvsjömässan nästa vecka fast jag inte alls behöver det!

:) Mia

GOURMETODLING 1

Det var ett fantastiskt föredrag av Lena Israelsson igår! Ett nästintill fullsatt Folkets Hus i Kallhäll fick veta mer om GOURMETODLING - en mer målinriktad odling - för ett syfte - att få bra matkvalitet! Inte bara för att det är vackert i vår Potager (vacker köksträdgård på franska).

Lena Israelsson på plats i Kallhälls Folkets Hus!

Lena började berätta om hur hon förr mer tänkte på hur det såg ut, men att hon av trädgårds- och kolonivänner fått lära sig att odla mer målinriktat - hur mycket och vad hon vill äta på tallriken! Hon berättade också om det sorgliga i att de grönsakser vi idag köper i mataffären (de som inte är ekologiskt odlade) har en radikalt lägre halt av mineraler och vitaminer än om man jämför med vad grönsaker hade förr och de som vi odlar själva i våra kolonilotter och köksträdgårdar! De främsta orsakerna till denna försämring tros vara konstgödningen och hårt förädlade sorter. Gourmetkvalitet är att välja gamla sortklenoder, som bevarat sin smak genom generationer - de man vet smakar fantatiskt! Inget som EU:s nya direktiv om köksväxtfrön har hjälpt till med, tyvärr!

Lena förespråkar tekniken att odla i upphöjda, avgränsade bäddar! Det blir då både mer lättodlat och lättskött (dessutom värms ju jorden upp tidigare på våren och vi kan odla tidigare). Den ultimala köksträdgården är inte bara vacker - den ligger nära köket med! Ofta en orsak till att inte mer tas om hand - Lena själv tar oftare kryddor från sin balkong i matlagningen än från någon av odlingslotterna (hon odlar både i Tantolunden och i Sköndal), jamen så är det ju! Det går utmärkt att odla i förfabricerade pallkragar, men Lena tipsade att man bör helst lyfta av dem och förvara dem inne vintertid, om de ska hålla längre än 7-8 år! Det går ju naturligtvis att odla i vilka odlingskärl som helst, men det är mer lättskött om det är större!

För att odla gourmetkvalitet måste man först odla matjorden fruktsam! Jorden ska vara porös, men ändå hålla näring och vatten ,men samtidigt vara väldränerad! Lena visade oss före- och efter-bilder på sina odlingsjordar som först varit lera och som idag förvandlats till underbar mylla! Hon poängterar också att alla jordar kan bli bra, med rätt tillsatser för att höja jordens mullhalt! Mullämnen tillförs av mer eller mindre nedbrytbara växtdelar. I ren lerjord fungerar även solmull. Under säsongen förespråkar Lena guldvatten (1 del urin (- från frisk människa) till 9 delar vatten) som tillskottsgödning, men också att ett par nävar hönsgödsel uppblött i vatten fungerar utmärkt och gräsklipp som täckning är fantastiskt. Lena har provat sig fram till att 5 cm gräsklipp är lagom till rotfrukter, potatis, baljväxter (ärtor och bönor), men att övriga behöver mer och med fördel kan man göda med 5 cm till efter ett tag och kanske upprepa en gång till under säsongen. Algomin diskuterades också, det är ju ett gödningsämne av alger, men finns i många olika varianter idag (ofta helt onödigt att änvända specialgödselmedel), kan vara bra, men tänk på att det också innehåller kalk med sina nackdelar, som vi ju inte behöver tillföra våra trädgårdar längre (som man trodde förr), åtminstone här i Mälardalen.

Det är bra att täcka jorden - man slipper mer ogräs och tillför näring på det här sättet och ökar mullhalten samtidigt! Har man problem med sniglar (och vem har inte det?) rekommenderar Lena att mylla ner gräsklippet lite under jord. Hon plockar bort sniglar morgon och kväll och hennes grannar med. Sedan använder hon järnfosfat i pelletsform på storsäck, som är godkänt i ekologisk odling mot sniglar (samma som dyrt säljs i förpackningar som 'Snigelfritt')!

Lena visade fina bilder på odlingar med fiberväv, som både ger maximal groning och skörd! Men passa så inte sniglarna får fäste under duken!

Lena rekommenderar 4 saker man borde odla:

Slätbladig persilja, plocksallad, portlak och mangold. Alla dessa ger bra under lång tid och hon tycker att alla borde testa att odla dem. Mangolden rekommenderas gratinerad med parmesanost!

Svartkål odlade hon mest för syns skull förr, nu har hon lärt sig dricka gröna drinkar på kål, sallad, persilja och frukt (gärna banan och citron). Hon tipsade också om att t ex rödbetsblast innehåller mer näring än själa rotfrukten!

Hon tipsade oss sedan att tillaga Hortopita - receptet hittar ni på Kolonikocken!

Lenas 'bulkörter' (som man kan odla mycket av och som är lätta att göra av med och ta om hand) kommer här:

Persilja och dill - hackas och läggs i frysen som de är!

Basililka och koriander lägger hon i matberedaren och häller på olivolja innan infrysning för bättre smak!

Lena med min bloggkompis Mari/blomkronan. Jättekul att se er båda! :)

Lena gick även igenom några av sina favoritsorter i fröväg - men det kommer det ett särskilt blogginlägg om lite senare idag!

Tusen tack för igår!

måndag, mars 14, 2011

Ikväll 15/3 kommer Lena Israelsson och pratar GOURMETODLING!

Vardå? Jo på Trädgårdssällskapet Kungsängsliljans årsmöte i Kallhälls Folkets hus kl. 19.00. Fika och lottförsäljning! Lena har med sig böcker! Välkomna!
Och speciellt välkommen Lena!

Bilden är från Aftonbladets artikel om Lena inför lanseringen av hennes bok Cityodling - läs hela artikeln här.

Här kan ni läsa mer om några av Lenas underbara böcker:

Handbok för köksträdgården

Cityodling

Grönsaksodling

Klosterträdgårdar

Oh, vad det ska bli kul!

:) Mia

söndag, mars 13, 2011

Mina 10 favoriter av chilepepparsorter just nu

1. Hot Lemon - Capsicum baccatum

Det här är en sort som jag inte kan vara utan ett enda år! En chilepeppar med tydlig citrusdoft och -smak. Perfekt i fiskrätter och till kyckling i ugn. Hacka den och lägg i frysen om du får för mycket frukt på en gång - eller torka den och gör ett underbart pulver! Frukten är ca 5cm lång och blir först grön, för att sedan mogna till citrongul. Sorten kommer från Ecuador.

SHU 50 000

2. Rocoto - Capsicum pubescens

Rocoto eller Locoto sägs vara den enda Capsicumarten som inte finns i någon vild form i naturen. Jag vet inte om det är sant, men däremot så har man hittat två nära släktingar - C. cardenasii och C. eximium och de sorterna kommer ursprungligen från det bolivianska höglandet. Botaniker som forskat i ämnet har kommit fram till att Locoton framodlades av Incaindianerna ca 6000 år f.Kr. Var troligtvis den vanligaste chilepepparsorten hos incaindianerna. Precis som den är det i dag i Cuzco. Locoto odlas mest i Bolivia, där den kallas Locoto, i Chile, där den kallas Rocoto eller Locoto eller Perón, och i Peru, där den kallas Rocoto, men även i Colombia, där den kallas Rocoto och i Mexiko, där den kallas Manzano eller Caballo. Kärt barn har många namn. Plantan blir riktigt stor på bara ett år - upp till 2,5 meter och ger massivt med frukt om man lyckas. Den ger (som de flesta chilepepparsorter) mer frukt från år 2 fram till år 5, om man har plats att övervintra den. Eftersom plantan är hårig kan den tåla temperaturer ner till + 5 grader C, så det brukar fungera utmärkt att ha dem tillsammans med medelhavsväxter i t ex ett uterum med lite tillskottsvärme på vintern. Bilden tog jag i höstas på Het Höst-utställningen på Bergianska Botaniska Trädgården och visar att det finns många sorter inom gruppen.
SHU 100 000

3. Jalapeño - Capsicum annuum

Det finns väl ingen som inte har hört talas om Jalapeño? Eller har missat att äta den? Det är nog i vart fall världens mest berömda chilepeppar! Jalapeño är ljust till mörkt grön som omogen, röd som mogen. Den har en knubbig och avlång form med trubbig spets, samt ett tjockt fruktkött. Smaken är het, saftig och knaprig med lite omogen grönsaksarom. Jalapeño passar till praktiskt taget all matlagning: fyllda med ost, i salsa, vinägrett, chutney, soppor, grytor och bröd. De är också goda att grilla eller att lägga in som pickles. I de flesta livsmedelsbutiker finns jalapeño som färsk, inlagd i vinäger, mald eller som hot sauce. De är fantastiska att röka – kallas då Chipotle – ett måste i köttfärsrätter!
2500-5000 SHU

4. Chocolate Scotch Bonnett - Capsicum chinense

En planta som tar lång tid på sej att utvecklas (mer än 100 dagar), blir dryga metern hög och ger väldigt het frukt som är lite rynkade, som de flesta chinense-släktingar. Frukterna mognar från grönt till chokladbrunt, blommorna är vita. Smakar otroligt mycket makom all hetta! Det finns toner av både choklad, kaffe och mango - baka på den - gör något gott av den - stoppa den i bruna bönor (tips från Örtagårdens Plantskola)! Jajamensan! Sorten kommer från Jamaica.
SHU 300 000

5. Habanero - Capsicum chinense

Många säger kanske Habanero orange om denna, men det är egentligen bara Habanero - det är den som är 'stommen' i chinense-släktet! En underbar, fruktig upplevelse väntar bakom hettan med smaker av både mango och aprikos! Frukterna tar god tid på sig att mogna ( - så tidigt) från grönt till orange. Finns det någon bättre sort att göra såser på? Vet inte?
SHU 100 000 - 300 000

6. Chacopeppar – Capsicum chacoense
Chacopeppar på svenska. En sirlig, vacker planta med små, starka frukter. En art som bara finns på en lokal i vilt tillstånd! Enligt Örtagårdens Plantskolas katalog passar sorten perfekt i potatismos - och de har de rätt i! Missa inte den upplevelsen! Jag fick fröerna från min gode vän Kaili på Bergianska Botaniska Trädgården, när jag gjorde praktik där!
200 000 SHU


7 - Goatsweed - Capsicum annuum.

En fantastiskt vacker, hårig planta med smala frukter som först blir lila och sedan skiftar till rött när de mognar! Frukterna blir så där lagom starka att man kan använda dem i lite vad som som smakförstärkare! En sort jag fått av min gode vän Mats Petterson för många år sedan! Den vackra bilden kommer från en annan chilepepparvän - Marco i Italien! :)



8. 7 Pot - Capsicum chinense

Härlig, stor planta med fantastiska, lite knottriga frukter (som de flesta starka sorter). Frukterna är extremt heta och mognar från grönt till rött. Namnet 7 Pot kommer från styrkan – en frukt sägs vara nog för att tillaga 7 riktigt heta grytor chili! Och det kan nog stämma. Det finns inga fastställda scovillegrader för sorten än, men det är nog en av de starkaste som finns!
Okänt antal SHU.



9. Bhut Jolokia - Capsicum chinense x frutescens

Världens starkaste chilepeppar - vad vi vet just nu! Sorten kommer från Indien! Stora, vackra plantor med underbart röda frukter som mogna. sorten tar mycket lång tid på sig att mogna, så så den det första ni gör på nyåret! Frukterna är sagolikt heta och har en fantastiskt fruktig undertoner av både hallon, persika, mango, äpple och aprikos! Då sorten är så himla stark att bara de mest tillvanda kan äta den färsk som den är så rekommenderar jag starkt att torka frukterna och göra ett sagolikt pulver och strö måttligt över maten! :)
SHU 1 041 427!

10. Padron - Capsicum annuum

Capsicum annuum. Sortklenod från Spanien. Mycket milda – lite hetare (om man har tur och får rätt frukt, då några chilepepparfrukter är heta och andra inte)! Ungefär var tionde är rätt så stark medan de andra är lite svagare. Traditionellt plockas dessa ljusgröna (blir röda när de mognar), steks i olivolja och kryddas med havssalt och serveras med en kall öl. Jag tycker personligen att de är godare när de är helt mogna!
SHU 5 000
Ska kanske tilägga att SHU står för Scoville Heat Units, den officiella skalan man mäter hettan i chilepeppar med!