onsdag, juni 29, 2011

Chockerande orange?

Papaver orientale



Kanske det, kanske, men jag tycker den är rätt läcker där den står i sitt sista flor i sin ensamhet! Tyvärr köptes den i England som en vit orientalisk vallmo, men tjaa, den är kanske rätt OK ändå? Pattys Plum har jag testat flera ggr, men de överlever knappt, men den här, den frodas!

fredag, juni 24, 2011

7 midsommarblomster under kudden?

Rosa 'Abraham Darby' har besök av något jag som jag nu, efter midsommar efter visst surfande på art kan se är en guldbagge... Frågan är om den är gräsgrön eller olivgrön, jag lutar nog åt det gräsgröna hållet!




Delpinium 'Summer Skies är ljuvlig nu!





Onamnad doftpion på torpet! Påminner om Sarah Bernard hemma... Snyggt utsprång i vart fall!




Blåklocka mitt i vildkaprifolen, som snart öppnar sigockså denna tidiga midsommar!





Det här är en akleja jag skrev om i POM:s perennuppror för ett antal år sedan från vårt gamla torp som tillhört en gammal prästgård (= tidigare). Det är där vi firar midsommar nu.





Rosa 'White Cover' har spårat ut hos mig och älskar läget vid väggen i sydöst. Blommorna (och hela växten) blir större för var år och blommar från maj till snön lägger sig!





Brandliljor runt vår flaggstång!



Gissar att det här inte kommer att kunna visas på midsommarafton med vårt 'smalband' på landet... Blir positivt överaskad annars! Började redigera inlägg 19.30. När jag skickar är kl. 22.00.

torsdag, juni 23, 2011

Ha en fin midsommarhelg!


Paradisbusken (Kolkwitzia amabilis) blommar överdådigt just nu!
De som verkar älska den mest är bin och bålgetingar!
Själv drar jag till landet på en miniledighet, ska fota riktigt mycket!

:) Mia

söndag, juni 19, 2011

Regniga rosor

Passade på att ta lite bilder när regnet äntligen kom! De flesta röda och blåa färger är svåra att fånga på bild, men jag tycker det går lättare om det regnar eller åtminstone är mulet! Jag har nog aldrig tidigare varit med om en så här tidig rosblomning som i år, det gäller bara att njuta!

Mossrosen Henry Martin är en av mina favoriter! Frisk och vacker och bara växer där den står, behöver knappt beskäras alls. Dofter kåda, som alla mossrosor! Nu har den stått här i mer än 5 år och är drygt 2,5 meter hög!



Rosa rugosa 'Hansa' är en ofta nervärderad ros, som jag tycker är väldigt odlingsvärd och frisk. Själv kan jag inte leva utan dess nypon, som jag gör nyponsallad på varje höst - ett måste till vinterns viltstek!


Falstaff tillhör också favoriterna, jag köpte den Wychcross nurseries i England 2004, när vi var några forumister på Allt om Trädgårds trädgårdsforum som arrangerade en egen trädgårdsresa där och körde runt! Helt problemfri ros som doftar ljuvligt!


Blue Parfume har satt knoppar. Jag måste flytta på den, för dess bleka uppenbarelse gör sig intte alls mot den vita väggen...


Men den är frisk och stark och snart ser den så här ljuvlig ut igen! Doftbomb!


:) Mia

lördag, juni 18, 2011

Jag kan inte kommentera på andras bloggar längre - hjälp?



Någon som kan hjälpa mig? Jag lider av att inte kunna kommentera på andras bloggar med mitt eget ID! Det finns så mycket intressant att se och kommentera därute och folk kan ju tro att jag är ointresserad! Spelar ingen roll att jag loggar in och loggar ut och hjälpen på blogger känns inte som någon hjälp alls! Hjälp!?! MVH Mia

torsdag, juni 16, 2011

Då var det färdigt - testar att lägga in video!

Här är Johan i farten och tar bort en gammal granstubbe mitt i frontrabatten, bland etablerade växter - lite nervöst var det kanske, men det gick jättebra! :)








Himla snabbt och smidigt! 2 timmar bara för alla 6 stubbar! Skulle tagit mig mååånga timmar för hand! Inte vart det några större skador heller, som ni ser! Här ovan var det mitt i en etablerad rabatt med rosor, pioner, buxbom, ormhassel och julrosor, bland all ogräs-oregano! 3 (!) kvistar av buxbomen klipptes lite, och den ska ju ändå beskäras nu, så det gör inget! :) Nu har jag planterat en Magnolia (Soulangeana-gruppen) i gropen! För ni trodde väl inte att det skulle bli tomt? Bilder kommer senare, för det är en livräddad magnolia, som bladen precis börjat återhämta sig på... men det kommer att bli fint!

Det här är allt som är kvar av monster-björk-stubben, lite kvar av ena rotbenet vid lekstugan, men det går bort när jag får hem grävare! Det ska jag jobba på i kväll!


Nu till ritbordet! :) Mia

Nu ska här till förändring!

I sommar ska jag försöka hinna med min egen tomt mellan alla kunders trädgårdsprojekt. Först ut är en ny parkeringsyta för mina arbetsfordon och jordpallar, växtavställningsyta m.m. Ídag kom Johan på Arlanda Stubbfräsning med sin monstermaskin och har redan satt igång att ta bort alla stubbar!


Här bakom maskinen till vänster mot häcken (som jag också renoverar) ligger gamla telefonstolpar och väntar på att bli avgränsning mellan nya parkeringen och de nya rabatterna. Gamla lekstugan, som numera är trädgårdsskjul, får flytta upp till höger för att avställningsytan ska bli större.


Den största stubben är 2,20 m i omkrets, från den björk vi tog ner förra året. Då går det inte att stå och fjutta med någon liten elvisp! :)



Sedan kommer resterna av gamla körsbärsträdet, med blygsamma1,5 m i omkrets och några mindre stubbar av björk och rönn. Så har jag ett par riktigt gamla stubbar av gran med, men inte länge till! :)



Mer bilder kommer senare! :) Mia

måndag, juni 13, 2011

Frösådd, vit akleja

Visst är den söt? Även om den fort blommar över, så ska den få flytta till nya 'vita rabatten' i skuggan av köksträdgården! Där kommer jag att kunna njuta av den från altanen på kvällarna med! :) Mia


fredag, juni 10, 2011

Kärlekspelargon

En av årets nyheter på pelargonsidan är Caliope, eller kärlekspelargon, en zonalpelargon med fantastisk sammetslyster! Svår att återge korrekt i färg på bild är den också, liksom alla röda blommor! Men det blir fler tillfällen, (det kanske kommer en mulen dag?) jag har planterat 3 stora urnor med 21 st plantor på min solstekta söderterass, återkommer när de blommar mer! Trevlig helg! :) Mia

onsdag, juni 08, 2011

Helt galen blomning och doft!

- har kaprifolen i år. Varje kväll börjar doften smyga sig in i huset och tar fullständigt över allt - både på spaljén och marken! Det här är Lonicera caprifolium, en klättrande buske (!) som blommar i maj-juni. Det finns andra sorters kaprifol, som jag har på andra ställen med, men de blommar senare.

måndag, juni 06, 2011

Snart slår Södertälje ut igen!

Clematis viticella 'Södertälje'

Flera år i rad har jag varit orolig att den ska försvinna och jag tror jag hittat orsaken nu! I min upphöjda rabatt längs söderväggen har det funnits hål runt rötterna. Jag har funderat på möss och sork, men fyllt igen hålet. Igår fixade jag lite i den rabatten och fyllde på med 'ko på påse' och då såg jag de små ilskna invånarna som bor där! Jordgetingar! Aj! Inte så nära uteplatsens matbord tack! Jag som annars är emot allt vad gifter heter ska åka iväg och köpa något riktigt dundermedel! Nu! Vill kunna äta ute i det fria i lugn och ro och jag vill ha min klematis ifred! :) Mia