onsdag, augusti 31, 2011

Dagens tomatskörd

Idag har det varit riktigt åskigt bitvis - ett tag lät det som om någon föröskte ramma huset! Nåja, det växer på bra i växthuset och tomatskörden av sorterna Chio Chio San, några enstaka Gardeners Delight och Country Taste blev hela 1093 g idag! Helt OK!
Bestämde mig för att väga den största av sorten Country Taste:
260 g - inte så dåligt, inte i närheten av min rekordtomat på närmare kilot jag fått tidigare år, men helt OK - och GOOOD! :)
Får väl visa hur man skär den med tomatskäraren... 
Ja, det gick väl bra, men de får absolut inte vara större tomater, för det var knappt denna fick plats!
Det blir bra till de hemgjorda, ekologiska hamburgarna, som jag ska gå och lägga på grillen nu! 
Ha en fin kväll - den sista i augusti för i år! :) Mia

tisdag, augusti 30, 2011

Årets snyggaste chilepepparplanta?

Det är nog Arizona för mig...
Jag har haft den förr - och nu har jag den igen! :)
 Blomman i sig är bara såå snygg!
Arizona (Capsicum annuum)
Och frukterna är ju bara underbara, eller hur?!? :) 
En rätt så hög, delvis blå-svart-bladig buske med vackert lila frukter, som skiftar i rött-orange när de är helt mogna. Den har en väldigt modest, men trevlig hetta i eftersmaken! 

Fröer? De kommer från Örtagården - och de kommer och säljer frön i SCF:s monter på Bergianska Botaniska Trädgårdens traditionella höstfest på söndag - den 4 september! Jag och fler medlemmar i Svenska Chilepepparföreningen (SCF) kommer vara där och sälja plantor och informera om odling och annat matnyttigt rörande chilepeppar - träffa bl a den fantastiska grillkocken Jonas Borssén, en av få kockar som verkligen vet vilken chilepeppar som ska användas till vilken anrättning och inte bara skriver 'ta en röd chili' i sina böcker! Passa på att köpa soltorkade och rökta chilepepparsorter av honom med! Vi säljer också föreningens unika chilepepparposter med Scovillegrader, böcker, T-shirts, förkläden m.m. - Örtagårdens frökatalog följer med vid köp (så långt lagret räcker)! Sedan finns det en mängd olika trädgårdssällskap och föreningar representerade - vi håller till innanför granhäcken, utanför Gamla Orangeriet, där vår förening var med och arrangerade den stora chilepepparutställningen 'Het Höst' 2010! Det kommer att bli visning av Bergianska Trädgårdens olika delar, Arborist-klättring och provsmakning! Öppet mellan 11.00-16.00! Kom och säg hej, vetja! Om ni vill se några bilder från förra årets Bergianska höstfest - kolla in på Patriks blogg Chilepeppar! :) Mia

måndag, augusti 29, 2011

Skördemåndag - Harvest Monday

Äppelmust! Apple Juice!
Transparent Blanche
Äppelmust görs av naturligt pressade äpplen utan tillsatser. Jag har letat genom både böcker och hemsidor på jakt efter det perfekta receptet och hittade till slut ett på Allt om Mat:s hemsida. Egentligen är det ren juice. Jag gör det från en sorts äpple åt gången, idag Transparent Blanche.

Apple Juice is made by the maceration and pressing of Apples. I´ve searched both on the internet and in many cookingbooks before I fuond a good recipe and finally found it on the internetpage of the swedish foodmagazine 'Allt om Mat'. This is juice, that comes fresh from the press and not cider. I make it from one sort of apple at a time, today Transparent Blanche.
Jag tog den här gången bort kärnhusen och fulare delar på äpplena (men det behöver man inte göra), skar dem i bitar och...
This time I cut the core away along with the more untasty bits (but You don´t have to), cut them into peaces and...
Körde ner dem i mammas gamla råsaftcentrifug, som jag fått överta!

Put them in my mum´s old Decanter Centrifuge for Fruit & Vegetable Processing, that she passed on to me!
Sedan hettade jag upp juicen till 80 grader C för hållbarhetens skull (i kylskåp).

Then I heated the juice up to 80 degrees Celsius (about 176 degrees Fahrenheit) so it would keep longer in the fridge.
Och hällde den genom kaffefilter - men det tog en evig tid! Nästa gång ska jag ta fram saftsilen och hällde upp dem på rena, värmda glasflaskor.

Then I pore it through a filter for brewing coffee and it took forever, so the next time i´ll be using a larger strainer, before pouring it to clean, heated glassbottles.
En trevlig biprodukt (som inte ser så kul ut) är de torrare resterna, som de flesta bara slänger, men jag använder dem till att baka bröd med! Gör brödet saftigt och gott! Titta gärna in hos Daphne i USA och läs hennes blogginlägg om Harvest Monday!

A nice biproduct, that most people just through away is this mess. I use it to bake bread with, and it makes the bread taste good and keep juicy. I can recommend a visit to Daphne's Dandelions to read about her Harvest Monday!

Wij Trädgårdar - slutpromenaden

Nu lovar jag att inte trötta ut er mer om Wij på ett tag efter det här inlägget! :)
Det här vackra växthuset fanns i  Örtagården - en trädgård med hälsa och välbefinnande som tema. Trädgården anlades 2007. Jag tror att huset är från Swedish Greenhouse.
Tomater och paprikor på väg mot mognad...
Kålplantorna i kruka såg lite ledsna ut, trots närheten till vattenkannan...
Mycket vacker inredning fanns det i örtagården. Jag skulle gärna ha det så här utanför mitt nya växthus när det blir färdigt, någon gång!
Sedan var det dax för oss att inta lunchen, som var jättegod (jag åt majskyckling)! 
I matsalen fanns det en hel del vackert att titta på!
Efter maten fortsatte vi vår promenad genom parken ner mot skuggträdgården (där jag inte fick några bra översiktsbilder). En Karl Johanssvamp med parasitsvamp på sig växte utanför Trädgårdens Hus.
Det här är nog den absolut största Dahlia jag någonsin har sett!
Kolla min bloggkompis Mari, med bl a bloggen blomkronan bredvid - blomman är lika stor som hennes huvud - och lika hög som hela hon! :)
Vi fortsatte ner mot entrén och i parken hade man lagt upp frigrävda stubbar upp och ned! Kul! Skulle kunna tänka mig en sådan som bord med glasskiva på!
Och så kom vi till Tallallén, där man flyttat tallar från skogen 2005 för att bilda en unik och mäktig allé!
Sedan gick vi på utställningen Moder Bord i Wij Valsverk.
Annorlunda med potatis...
Gräskronor och skådebröd.
Skräpbord? Tjaa, lite annorlunda var det ju allt! :)
Sedan gick vi och fikade i konstnärsateljén - med en magnifik utsikt över entrén till Wij från 'Kärleksudden'!
Sedan var jag bara tvungen att visa den här helt hysteriska fjärilen, som var solcellsdriven (hoppas inte klippet sänker hela bloggen!)! :) Mia

Wij Trädgårdar - Rosträdgården

Designad av Simon Irvine 2002 och innehåller ca 250 olika rossorter.
Så här i slutet av augusti blommade inte så jättemånga rossorter, men en del av klematisarna i utkanten av roslabyrinten var formidabla och jag fick en ny favorit vad gäller nypon! Underbar form på trädgården!
Här smyger jag mig in från sidan för att få bra bilder på parasollen jag sett och förundrats över på bild tidigare...
Titta - vilken fin konstruktion!
Och - lucky me - de gräver om grunden till 2 av dem, så jag får se hur de är förankrade!
Jag vill svetsa klätterstöd!
Titta så underbart Purpurea Plena Elegans svingar sig upp i paraplyet!
Underbar solskärm bland digitalisbladen i rosbäddarna!
Louise Bugnet - en långblommande favorit av systrarna Bugnet! 
OCH med fina nypon! Det förhöjer ju hela odlingsvärdet på vintern, något som ofta glöms bort i val av rosor!
En ny bekantskap för mig var Cuthbert Grant! Mycket snygg färg!
En mycket vacker vattenspegel mitt i roslabyrinten!
Också en ny bekanskap - med helt otroliga stora, maffiga, svarta nypon! Har ingen aning om blomningen, och  har man sådana här nypon spelar det ingen roll! :) Jag måste skaffa den! Namnet? Rosa pimpinellifolia var. altaica eller stor pimpinellros på svenska. Enligt LÅG vita-krämvita, enkla blommor i rikliga mängder från slutet av maj till midsommar och brunröda-kastanjebruna nypon (jag upplevde dem svarta!). Härdig, anspråkslös, skuggtålig och lättodlad. Den ska införskaffas! :) Mia

söndag, augusti 28, 2011

Wij Trädgårdar - elevträdgårdarna

Otolig tur med vädret hade vi i Ockelbo i går! strålande sol och 27 + grader i skuggan! De fina elevträdgårdarna visade upp sig från sin bästa sida. En del var svårt att fånga i solskenet, som egengjorda spindelnät av fiskelina, men det var så kul att se!
Så här skriver Wij själva om trädgårdarna:
På Wij Trädgårdar utbildar Högskolan i Gävle en ny slags trädgårdsmästare med inriktning på hälsa och design. Det är många som söker den tvååriga yrkesinriktade utbildningen. Och alla som blir antagna kommer till Wij Trädgårdar och Ockelbo. Här bedrivs utbildningen.

De blivande trädgårdsmästarna sätter sin prägel på Wij Trädgårdar på många sätt och på flera platser. Tydligast märks de i sina egna trädgårdar, i förlängningen av herrgårdsparken och granne med köksträdgården. Här anlägger en ny kull studenter varje år egna ”lotter” med olika tema och material.
Själv tyckte jag detta var alldeles extra, då jag gått på en liknande utbildning till trädgårdsmästare på Säbyholm. :)
 Här kommer fler fina bilder från olika trädgårdar som de blivande trädgårdsmästarna gestaltat (och jag har lagt upp bilderna helt utan någon innebörd i ordningen - alla var verklligen jättefina!):




Jaa, det är bara att önska de blivande kollegorna lycka till med världens bästa yrkesval! :) Mia

Wij - solrosor och köksträdgård...

Fortsättning från igår...
Det här är början på solroshäcken, som går lååångt och vi traskar vidare mot köksträdgården...

Fascinerad, som jag är, av köksträdgårdar, var jag tvungen att kolla lite extra på deras kallbänkslösningar otanför växthuset de drar upp pluggplantor till köksträdgården i. Bara att smacka upp bänkfönster när det behövs för extra växthusyta - vill ha!

Längs kanterna på bäddarna odlar de tagetes för att ohyran ska söka sig ditåt.

Kronärtskockor och kål tillhör även mina favoriter! :)

Guiden Karin går i förväg upp mot kompsterna bakom solrosorna.
Snart stänger Wij för säsongen - den jättefina salladen serveras tillsammans med alla andra grönsaker i restaurangen, som vi var på väg till här.
Komposten var bevuxen med stora pumpa- och squashplantor och bebodd av ormar, så vi fick stampa ordentligt när vi gick förbi...
På väg upp mot trädgårdsmästar-studenternas lotter - mer om det senare.
Roliga budskap fanns utspridda lite varstans - här 'don´t underestimate dirt'! :) Mia