fredag, september 30, 2011

Blommig fredag - kärlek i luften!


Ja, det är fler än jag som tycker om buskgråmalvan - Lavatera x clementii, en underbar, högväxt perenn, som ofta odlas som sommarblomma här uppe hos oss, men den kan övervintra i skyddade och väldränerade lägen, alternativt tas in frostfritt för vinterförvaring! Den här humlan tycks verkligen säga att det är kärlek i luften - veckans tema (fritt översatt av mig - originaltiteln är 'Love is in the Air') hos KatarinaRoses and stuff! Titta gärna in där och kolla alla andras fina tolkningar med!


Förresten kanske en fluga får vara med - kan inte en fluga också ha känslor? Sitter på en höstanemon (Anemone x hybrida), som ju faktiskt liknar gråmalvan en aning i blommorna! 

Ha en trevlig helg! :) Mia

(PS - en liten anektdot - en gång fick jag berätta för en känd trädgårdspersonlighet att de 2 ovan inte är samma sorts växt, när jag blev tillfrågad hur fort det tog för den lilla att bli så där stor? DS)

måndag, september 26, 2011

Skördemåndag - Harvest Monday

Har inte haft någon tid över till större skörd idag - men jag var snabbt ute med ficklampan i växthuset och kunde konstatera att ½ av mina Yellow Bumpy Habanero (Capsicum chinense) kunde plockas, så det får väl bli någon form av Hot Sauce på dem imorgon! Titta gärna in hos Daphne på Daphnes Dandelions för fler skördemåndags-bidrag!

Haven´t had any time left for major crop today - but I was out with the flashlight in the greenhouse quite quickly and found that half of my Yellow Bumpy Habanero (Capsicum chinense) were ripe, so I picked them, so it may well be some kind of Hot Sauce on them tomorrow.  Please pop by Daphne at Daphnes Dandelions for more contributions on the theme!
Det är en sort som har en väldigt speciell form, vissa fröfirmor säljer den under fel/alternativa namn, den mognar rätt tidigt för att vara en habanero (ca 95 dagar från slutplantering), är mellanstark, och har en underbart fruktig underton av både citron, stjärnfrukt och kaktusfikon - ljuvlig i inläggningar och marinader!
Ha en fortsatt trevlig kväll! :) Mia

This is a variety of habanero that has a very special form, some of the seedcompanys sell it in other names, it ripens quite early to be a habanero (approximately 95 days from the end of planting), is average in strength, and has a wonderfully fruity undertones of both lemon, star fruit and prickly pears -  it´s just delicious in pickles and marinades! 
Have a nice evening! :) Mia

söndag, september 25, 2011

Fortfarande en byggarbetsplats - men dock - ett växthus!!!

Hurra, det är äntligen uppe! Nu återstår ju en del justeringar, detaljer och piffelipiff innan det är helt färdigt, men i princip är det klart! Måste bara försöka klura ut hur jag ska kunna göra rent de gamla kanalplastskivorna bättre! Först började jag skura med såpa, men det tar ju inte inne i kanalerna, så i går stod jag och blåste med högtrycket innan snälla maken och sonen satte upp dem, men det är inte så snyggt, alltför mycket gammal smuts är kvar på utsidorna, sitter som berg... Kom på att vi har en ångtvätt, så den kanske jag testar imorgon! Ha en trevlig kväll! :) Mia

fredag, september 23, 2011

Blommig Fredag - Diamanter är inte eviga!

Samplantering med Diamond Frost på Slottsträdgården Ulriksdal 2007 (min första sommar där).
Det första jag kom att tänka på när jag såg vad Katarinas tema för veckans Blommig Fredag skulle vara var Diamond Frost - en Euphorbiasläkting, som används mycket som sommarblomma och ger miljontals med underbara små skyiga blommor under hela sommaren - en riktig favorit!
Och tittar man nära på blommorna, så kan man faktiskt förstå varför den har det namn den har!
Men, tyvärr varar ju inte de här diamanterna i evighet - inte i vårt nordiska klimat i vart fall, så vill man ha kvar till nästa år  gäller frostfri förvaring, sticklingar, kanske lite tur eller skicklighet och en portion tålamod! 
Ha en trevlig helg! :) Mia

onsdag, september 21, 2011

Imorgon 22/9 kommer Jenny och pratar lökar och fröer i Kallhäll!

Bilden på Jenny med dotter kommer från hemsidan!
Imorgon kommer Jenny Wik Norling från Jennys Frön och Sån´t och pratar lökar och fröer samt visar fina bilder hos oss i Trädgårdssällskapet Kungsängsliljan i Kallhälls Folkets Hus! Kl. 19.00.
Det här är Anemone blanda 'Blue Shades' - och bl a den finns i Jennys fina sortiment!
Så kom och lyssna på ett intressant föredrag, handla lökar och fröer, ta lite fika och köp en lott!
Välkomna! :) Mia

måndag, september 19, 2011

Skördemåndag - Harvest Monday

Hurra - det är måndag! :)
Och varför Hurra? Jo, det är Skördemåndag på Daphnes Dandelions - häng med!
Här kommer en bild från dagens skörd:

Hurray - it´s monday! :)
And why Hurray? Well ,it´s Harvest Monday on Daphnes Dandelions - join in!
Here is a picture from todays Harvest:
Övre planet kl. 12 (omogen, grön) - tomat 'Mamma Mia' (den ramlade av - men ska bli mycket större - har en gigantisk på gång!), kl. 2 - 'Pink Gaetano', kl. 3 liten, orange chilepeppar - 'Mystery Chinense' - en förvriden 'Facing Heaven', gula tomaten 'Tigerette Cherry Yellow', kl. 6 chilepeppar 'Jamaican Bell', kl. 8 o 9 bifftomaten Country Taste, kl 11 tomaten Green Grape och chilepeppar 'Bolivian' (C. chinense). Undre planet: kl. 1 o 2 tomat 'Citron', sedan 'Super Roma', chilepeppar 'Hot Lemon', tomat 'Chio Chio San', även gröna av dem för jag rev ut hela plantan.


Upstairs kl. 12 (immature, green) tomato 'Mamma Mia' (it fell off, but will be much bigger - I have a gigantic on the wine), kl. 2 Pink Gaetano, 3 o´clock, small orange chilepepper - 'Mystery Chinense',  a twisted 'Facing Heaven', the yellow tomato 'Tigerette Cherry Yellow', 6 o´clock - chilepepper 'Jamaican Bell'. 8 and 9 o´clock beefsteaktomato 'Country Taste', 11 o´clock tomato 'Green Grape' and chilepepper 'Bolivian' (C. chinense). Downstairs: 1 and 2 o´clock tomato 'Lemon',  then 'Super Roma', chilepepper 'Hot Lemon', tomato 'Chio Chio San', even the green of them, because I tear out the whole plant.


Var i växthuset för att plocka in lite tomater och chilepeppar. Det märks tyvärr att det blivit kallare och fuktigare. Började kasta ut tomatplantor som drabbats av potatisbladmögel - inget att göra åt, tyvärr! Har dock en hel del fina plantor med mycket frukt på som får hänga kvar och mogna! Det blir nog till att koka lite ketchup och lägga in syltade gröna tomater i kväll!
Ha en bra dag! :) Mia

I was in the greenhouse to pick some tomatoes and chilepeppers. One can see that it unfortunately has become colder and wetter, so I started to tear some tomato plants out, that was affected by potato late blight - well, the autumn is here! However - I have a lot of nice plants with a lot of fruit on them, witch will hang and mature there. Well, this is enough to boil a little ketchup and pickled green tomatoes tonight!
Have a good day/evening! :) Mia

fredag, september 16, 2011

Blommig fredag - svamp!

Förra fredagen, när jag såg vad Katarina på Roses and Stuff tänkte hitta på för tema till den här veckans blommiga fredag - var min första tanke alla svampsjukdomar som brukar komma smygande så här på hösten - och ibland även annars! Nu är svampsjukdomar ett väldigt stort kapitel ,så jag får väl avgränsa mig och prata om 
MJÖLDAGG

Jag kan ibland reta mig på felaktiga råd som publiceras lite här och var, i morse läste jag i SvD:s Magasinet att man inte bör plantera häckkaragan/sibirisk ärtbuske alls, då de alltid får mjöldagg, men det håller inte jag med om, lika lite som måbärshäckar samt kaprifol, och jag tänker INTE sluta använda mig av prakthäggmispel heller, även om det verkar vara det som plantskolorna avråder från just nu. Däremot tycker jag att man ska tänka på VAR man planterar alla växter! De häckväxter som jag nämnde nyss passar t ex inte alls i större, nybyggda områden, där ofta underlaget är helt undermåligt för en trädgård - man har bara tänkt på byggnaderna och i bästa fall fyllt på schaktmassorna med ett tunt matjordslager innan man rullat ut färdigt gräs och satt billiga häckväxter, som inte alltför sällan är av de här sorterna som vill ha en fuktighetshållande, gärna mullblandad och lerig jord. Då får man problem med bl a mjöldagg, men även andra svampsjukdomar kan få fäste om växten blir försvagad. Plantera altså inte mjöldaggsbenägna växter på magra, torra, väldränerade jordar i utsatta lägen - blåst gynnar också mjöldagg.
Många mjöldagssvampar är specialiserade på just sin värdväxt, så de smittar då inte till andra arter i omgivningen. Vissa år är klimatet gynnsammare för mjöldaggs-svamparna än annars.

Vad kan man göra mer för att undvika mjöldagg?
1. Plantera rätt växt på rätt plats - fuktighetshållande jord är bäst för sorter som lätt får mjöldagg, undvik även blåsiga, vindpinade lägen.
2. Vattna om det är torrt.
3. Undvik för stark kvävegödsling, men tillför gärna kalium.
4. Om mjöldagg uppstår t ex på en häck eller kaprifol, som också gärna drabbas vid torka - klipp den (tänk på att göra rent häcksaxen/sekatören med T-röd efteråt - det ska man ALLTID göra). Klipp gärna bort angripna delar så fort ni ser dem och vänta inte tills de spridit sig till hela växten. Bränn eller släng klippet i sopor för förbränning.
5. Beskär vid torr väderlek, väta och blöta gynnar svampsporerna och då kan de sprida sig långt, speciellt om det blåser med.
6. Det finns numera speciella medel mot mjöldagg att köpa som växtvårdsmedel, men man kan göra ett eget genom att blanda i lite bikarbonat (!) i ljummet vatten och spruta på plantan, ofta behövs upprepad behandling. Viss effekt kan man också få med vanlig såpspritlösning (jag använder 1 liter vatten, 1 dl såpa och 1 msk T-röd).
Allmänt: dels kan man ju göra som en del ger råd om att aldrig plantera några ARTER som oftast får mjöldagg. Jag tycker det är att gå för långt. Men jag håller med om att man i möjligaste mån ska undvika de SORTER som är mest benägna att få mjöldagg eller andra, mycket värre svampsjukdomar, om det finns bra ersättare - ibland hittas kloner eller nya hybrider som helt enkelt inte drabbas i samma omfattning, detta gäller bl a rosor. 

Trevlig helg! :) Mia

onsdag, september 14, 2011

Award

Jag har fått en award av Mari på bloggen Blomkronan! TACK!
Det värmde verkligen så här i höstrusket!
Tanken med Awards är, vad jag förstår, att man ska välja ut 5 bloggar man tycker mycket om - det blir svårt att begränsa sig här - och berätta lite om sig själv via de fem frågor som ingår.

1. Varför började du blogga?
Jag började skriva den som en trädgårdsdagbok i januari 2006 för att komma ihåg vad jag gjort och när jag gjorde det i trädgården och att hålla reda på alla mina sådder.

2. Vilka bloggar följer du?
D
et är mest trädgårdsbloggar och mycket med rätt hett innehåll, då jag är såld på chilepeppar! :)

3 Favorit färger?
Alla färger är vackra i rätt sammanhang, så det blir svårt! Så här på hösten kan jag vara väldigt förjtust i klara färger, som gult, rött och orange i kombination med lite murrigare bruna toner - och alltid svart.


4 Favorit film?
Det finns många, men jag gillar komedier och de får gärna ha trädgårdstema, så 'Allt om min buske' blir klart nominerad! :)

5. Vilket land/länder drömmer du om att besöka och varför?


Japanska trädgårdar drömmer jag om och så har jag inte varit och tittat på de fantastiska trädgårdarna i Italien!

Nu till det riktigt svåra, då - mina 5 awards av de bloggar jag gillar mest att läsa och som har under 100 följare (om man nu kan se det) går till (i bokstavsordning sorterat på bloggnamn):

Patrik med bloggen Chilepeppar - för att du hela tiden hittar nya, knasiga sorter, som jag bara måste odla jag med!

Mats med bloggen Chiles in Stockholm - för att du är den fantastiska inspirerande chiligurun du är!

Anette med bloggen Daylily - Potager för att hon sporrar mig att göra nya, härliga projekt, även om jag varken har tid eller ork! 

Fia med bloggen En trädgårdsälskares betraktelser - en trädgårdsmästarkollega som jag mest umgåtts med via cyberspace och inspirerar mig mycket med sin fina blogg!

Ruben - med Rubens Rabatter - För alla fina bilder och all inspiration jag aldrig kommer på!

Sedan finns det ju en uppsjö av intressanta bloggar jag följer, varav mångqa har fler än 100 följare och jag skulle vilja ge en award till alla som vågar dela med sig på nätet till andra! TACK!

Och ett jättetack igen till Mari, som nominerade mig! Kram!

måndag, september 12, 2011

Skördemåndag - Harvest Monday

Nu börjar det bli så mycket att skörda att det är svårt att fokusera! :)
Plockade bara in lite till kvällsmat och fruktstund...

Now it is getting so much to harvest it is hard to focus! :) Just pick up some for supper and some fruit to just eat...

Äpplena som mognar just nu heter Gravensteiner, plommonen Victoria, druvorna Vanessa, chilepepparn jag valde att ta idag heter Hot Lemon och är en Capsicum baccatum som är halvstark (50 000 Scovillegrader) och smakar citron - en riktig favorit! Tomaterna är Super Roma, Green Grape, Citron och Chio Chio San och så hittade jag lite kvarglömd vitlök av sorten Estnisk Röd med - bullbillerna sätter jag tillbaks i jorden för att få nya vitlökar nästa år! Ikväll ska vi ha bouillabaisse och så kanske det blir en plommonpaj?
Jag har nästan alltid äpplen i min bouillabaisse - jag bryner lök, vitlök och tärnat äpple och slantade morötter och hackad Hot Lemon i smör och lite curry, tillsätter saffran och vitt vin, låter puttra ihop, tillsätter hackade tomater (eller krossade på burk, om jag inte har egna) och grädde och låter koka ihop med timjan. Sedan är det bara att ha i den fisk man gillar - jag tar idag torsk (fungerar lika bra med sej eller annan vitfisk), lax, räkor och blåmusslor. Räkor och musslor precis innan servering, så de inte blir överkokta. Måste börja göra en aioli först - i den har jag både vitlök och Hot Lemon med! 
Trevlig kväll! :) Mia

The apples that is ripe now is called Gravenstein, the plums Victoria, Vanessa grapes, the chile pepper I chose today is called Hot Lemon and is a Capsicum baccatum, which are semi-strong (50 000 Scoville units) and have a nice taste of lemon - a real favorite! Tomatoes, Super Roma, Green Grape, Lemon and Chio Chio San and I found some forgotten garlic of the cultivar Estonian Red I put the bulbills (?) back into the soil to get the new garlic next year! Tonight we have the bouillabaisse and it may become a plumpie? I almost always have apples in my bouillabaisse - I brown onions, garlic and diced apples and pennied carrots and chopped Hot Lemon with butter and a little curry powder, add saffron and some white wine, let simmer together, add chopped tomatoes (or crushed in a can, if I do not have my own) and cream and let cook together with some thyme. Then, just to have the fish you like - I'll take today cod (works equally well with pollock, or other white fish), salmon, shrimps and blue mussels. Shrimp and mussels just before serving, so they do not become over cooked. Need to start making an aioli first - in that I have both garlic and Hot Lemon with! Have a Nice Evening! :) Mia

fredag, september 09, 2011

Blooming Friday - Blommig fredag!

Vad kul att Katarina med bloggen Roses and stuff dragit igång igen! :) Jag gillar när man hittar på teman och man blir 'tvungen' att tänka utanför sina vanliga foto-mönster! :) Tack för att du gör det här, Katarina! Häng på, vetja! Bara för att jag är den chilinörd jag är var jag tvungen att fixa in lite blommande chilepeppar, så ni förstår att man kan njuta av dessa på flera plan!
Här kommer mitt första bidrag för hösten (på - gissa vilket tema?)
 Vanlig, rent vit bomma på chilepeppar av arten Capsicum annuum. Just den här sorten (från sorten Padron) visar på det vanliga utseendet hos den vanligaste arten av s.k. 'spanskpeppar', men är långt ifrån den enda färgen!
 Och så en mer ovanlig, vit bomma på chilepeppar av arten Capsicum annuum - Pretty in Purple heter denna sort.
Rocotoblomma - Capsicum pubescens.
 Blomma från  superheta 7 Pot Yellow - en Capsicum chinense - en slags 'havannapeppar'.
Blomman till Black namaqualand - ännu en Capsicum annuum av det lila slaget, som inte är så het.
 Peruwian Purple - ytterligare en Capsicum annuum som är lila.
Natal-blomma - det här är en konstig en - troligen hybrid mellan Capsicum chinense och C. frutescens enligt de 'experter' jag pratade med på Bergianska förra helgen! Spännande värre - jag har början till mogna frukter på största plantan nu...
Nåja, jag fick ju välja fritt tema idag!!! :) 
Trevlig helg! :) Mia

onsdag, september 07, 2011

Ett fantastiskt besök i en fantastisk trädgård!

Igår var jag på besök hos en god vän sedan många år från från Allt om Trädgårds forum, Inger R, med Regebros Trädgård utanför Trosa! Hon och hennes man Bosse har under 4 års tid dels flyttat en trädgård från Gotland till Trosa och dessutom byggt nytt hus och ny trädgård med 2 dammar, stort växthus och alpinhus på G! Jag är mäkta imponerad!
Redan när man svänger in på infarten inser man att det här kommer bli något alldeles speciellt! En grusad trädgård mitt i skogen - med stenparti på framsidan!
Och spåren av den lilla plantskolan ser man överallt! :)
En fantastisk gräsmatta med rundade torvblocksrabatter ligger på baksidan!


Den stora dammen är fint rundad och har ett litet vattenfall från en ihålig sten.
Om man tittar nära (klicka gärna upp bilden) så ser man nätet som är spänt över dammen för att skydda fiskarna mot hungriga hägrar!
Bredvid den stora dammen håller makarna R på att anlägga ett nytt surjordsparti bredvid det som ska bli alpinhus - och det huset vill jag se när det blir klart! :)
Och här har vi damm nr 2, lite upp mot klippskreva och mellan stora, fina stenblock!
Snyggt klematisstöd (och klematis!) bredvid guldalmen och irisbladen!
Det blev lite omgrävt och rensat i rabatterna - den här gulvariegerade malörten hade nästan tagit över en rabatt, så bl a den hjälpte jag till att gräva upp och den (och lite mer uppgrävda och gamade växter) bor numera hemma hos mig i en hink, och ska placeras så i rabatten, så den inte sprider sig för mycket! 
(Tack, igen, Inger! :))
Det märktes verkligen att det bor 2 samlare här! :)
Kolla den här Athyriumen!
 Ett vackert hakone-gräs i det snygga stenpartiet, som jag tyvärr inte fick någon snygg bild av hela på!
Bollklippt klätterbenved är något jag ska ta efter - jag har massor med sticklingar som rotat sig hemma!
I ett av surjordspartierna växer bl a en Magnolia Yellow Bird.
¨
En rosenmagnolia (Magnolia sieboldi) lite blommade nu!
Den här Rhododendron Yakushimanum-hybriden glömde jag namnet på, men visst har den en vacker brons-ton!!! Vill gärna ha namnet, Inger!
En bergingefära vill jag också ha! Kommer ihåg att vi fick in det när jag jobbade på Slottsträdgården ,men var tveksamma om härdigheten! Inger skulle övervintra den i växthus första vintern för säkerhets skull! Ska bli spännande att se om den klarar nästa vinter ute!
Ja, sen har de en nyanlagd, fin köksträdgård också bredvid det underbara växthuset! 
Väldigt intressant att se för mig som alltid är köksväxtsugen!
Och en sorts chilepeppar som hon tagit egna frön på fanns det med - liknar inte mamman, men det är ju inte ovanligt! :)
En jättefin frösådd dahlia där fröerna härstammar från Marie från Tierp! :)
Frösådd tofslilja i kruka med egna lobelior och riciner i bakgrunden (snyggt ihop med vit syrenbuddleja)!
 Och så en liten del av plantskolan - så här vill jag också ha det när jag 'blir stor'!
Ett stort tack igen, Inger - för god mat och fika, gamade och köpta växter och många trevliga timmar!
Kram Mia

måndag, september 05, 2011

Skördemåndag - Harvest Monday

Chilivinäger med 5 sorters citronsmak
Blev inte så mycket skördat alls idag, har suttit ½ dagen i telefon med  försäkringsbolag, bilverkstad, biluthyrare och har fått dra samma historia ca 20 ggr om vad som hände igår på väg hem från Bergianska Höstfesten. Suck! Jaja, det är ingen fara bilen är bärgad till verkstad, jag har fått en hyrbil, bilen går säkert och fixa... I vart fall var jag tvungen att ha något att göra när jag satt i telefonkö, så jag var ute och plockade Hot Lemon-chilepeppar (Capsicum baccatum) - den har en tydlig citronkaraktär under hettan på 50 000 Scovillegrader, cestade 2 citroner, några kvistar citronverbena (Aloysia citriodora), dito citrontimjan (Thymus x citriodorus) och citronmeliss (Melissa officinalis), pillade loss bladen, förutom på timjan som sitter på kvist, hackade chilepepparn (med frön - jag gillar hetta!), stoppade på rengjorda flaskor och hällde över äppelcidervinäger. Nu ska den få stå i fönstret i en dryg vecka, sedan silar jag av vinägern och häller dem tillbaks på rengjorda flaskor! Inspirationen har jag delvis fått från Camilla Plum, men jag la till den citronsmakande chilepepparna själv - den hör ju hemma där, tycker jag!
Trevlig kväll! :) Mia 

Chilivinegar with 5 kinds of lemon flavor
It was not as much harvested at all today, have sat ½ day on the phone with insurance companies, car service, car rental and has been pulling the same story about 20 times about what happened last night driving home from Bergius Botanical Garden Autumn Festival. Sigh! Well, it's all right - the car is salvaged for a workshop, I've got a rental car, and the car can be fixed in a couple of days... Any way, I had to have something to do when I sat in que on the telephone, so I was out picking Hot Lemon-chile peppers (Capsicum baccatum) - it has a distinct lemon flavour and the heat is about of 50 000 Scoville heat-units, cest from 2 lemons, a few sprigs of Lemon Verbena (Aloysia citriodora), ditto Lemon Thyme (Thymus x citriodorus) and melissa (Melissa officinalis), peeled off the leaves, except for thyme, which sits on the sprig, chopped chile pepper (with seeds - I like the heat!) put everything in bottles and poured over the apple cider vinegar. Now the bottles stand in the window of a week, then I strainers of vinegar and pour them back on empty bottles! The inspiration I have in part received from the danish TV-chef Camilla Plum, but I added the lemon-flavored chile pepper myself - because I think it belongs there! 
Have a good night! :) Mia

En fantastisk dag på Bergianska Höstfesten!

Tur med vädret hade vi (som vanligt) i går! Och det var tur för oss, som inte hade plats för föreningens tält i bilarna som gick mot Bergianska! Jättekul för oss i föreningen att träffa så många underbara, intresserade människor som vill veta ALLT om chilepeppar och hur man odlar och tillreder frukterna eller bara hur man gör snabbt för att spara skörden!!!
I år hade vi både plantor, färska och torkade frukter... (och allt fick man ju inte till några bra bilder med med mobilkameran - ledsen för det!)
Jonas precis innan öppning:
Och Rune kom ända från Skåne för att prata och sälja fröer:
Så till köksträdgården vid asiatiska avdelningen på Bergianska Botaniska Trädgården:
Den här monsteranchon såg mer ut som Super Ancho än vanlig, men Trädgårdsmästare Kaili är ju duktig på att få fram fina plantor, så det är nog helt rätt - bara så imponerande!
Pinochios Nose var fin med sina långa 'näsor'!
Liksom Yellow Habanero - verkligen imponerande!
Frukterna var jättefina (och många) men en och annan såg ut att tycka att det börjar bli kallt på nätterna, då de spruckit lite!
Pimenta Barro do Ribeida - imponerande den med!
För att inte tala om den här maffiga Rocoton som var märkt Canario men inte var så värst gul?
Ännu en underbar Rocotoplanta - jag saknar verkligen att inte ha någon i år - så - en minnes anteckning till mig själv - så mycket Rocoto efter jul! :) Mia