lördag, december 31, 2011

Gott Nytt Trädgårdsår!!!

Ha en riktigt trevlig nyårsafton och jag önskar er alla ett Gott Nytt År!
Själv väljer jag och min familj att inte skjuta raketer på nyår mfl helger, främst pga skador på folk och fä, men även pga miljöpåverkan! Jag förstår ändå att man vill skjuta raketer i vissa sammanhang och kan t o m njuta av dem i rätt sammanhang! Var bara rädda om er där ute!
Själv föredrar jag fyrverkerilök - här från Harlequinsgardens.
När ni läser det här har vi troligtvis passerat varmrätten (ja, jag har manipulerat med tiden lite) - helstekt oxfilé med 3 egengjorda såser - en rödvinssås, en ädelostsås och en choronsås till stekta, här-odlade tomater och färsk (faktiskt den sista för i år!) gurka(n)!
Här hemma fortsätter chilepepparsorterna att gro, jag sår fler sorter varje dag (inte bara chilepeppar!)!
Här gror chacopeppar - Capsicum chacoense!
Gott Nytt Odlingsår!!!
:) Mia

fredag, december 30, 2011

Blommig fredag - nödvändigheter!

Äntligen tillbaks i etern efter en vecka nere på landet utan uppkoppling! Här finns mycket att ta igen! Idag har Katarina på Roses and Stuff verkligen gjort oss uppmärksamma på hur vi kan göra en god gärning! Tack för det! Även du kan göra skillnad! Genom att gå in på UNICEFs hemsida och publicera ett blogginlägg om detta, samt pingla det på Twingly, så skänker re:memeber 6 påsar nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn för varje blogginlägg. Är det många som gör detta kan vi göra en enorm skillnad! Tack för ett bra initiativ!!!
 Notkram-575
Fotograf: Pelle Bergström/UNICEF

Inte lika livsnödvändig, precis, men en stor del av min egen verklighet består just nu i att pyssla om grodda plantbebisar och ta sticklingar inför nästa säsong. Här är det Capsicum microcarpum CAP 306 som tittar fram - en vildart och just den här kombinationen kommer från ett tyskt forskningsinstitut (därav numreringen).
Häng på nu och ha sedan en riktigt trevlig sista fredag år 2011! Ses vi inte imorgon så ses vi nästa år!
:) Mia

fredag, december 23, 2011

Blommig fredag - jul

Mias Trädgård önskar er alla en Godare och Hetare Jul!
Idag är det blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff. Kolla in alla läckra bidrag där och häng med!
Det här julkortet är gjort i julkortsautomaten på Plantagen.
För mig och min familj handlar julen mycket om mat och i år blir det julfirande med Jamaican Jerk-marinerad skinka inspirerat av Jamie Oliver (det var på kanal7 härom kvällen, men marinaden är densamma som i receptet jag länkar till), bilder kanske kommer senare, när skapelsen är färdig... 
Chocolate Scotch Bonnet (Capsicum chinense)
Sedan ska det bli bruna bönor med Chocolate Scotch Bonnet (Capsicum chinense), chipotlesill och en hemgjord habanerosenap ska också stå på julbordet. Kan bli en liiiten habanerosnaps till Mumman med...
Ha nu en riktigt GOD JUL!!!
:) Mia

fredag, december 09, 2011

Blommig fredag - Upp och ned

Idag är det blommig fredag igen, Katarinas härligt varierande teman återkommer varje vecka på hennes blogg Roses and stuff - titta in där för en massa roliga tolkningar och häng med själv, vetja! :)
Den här fina bron finns i Enköping, en stad jag bor ganska nära, men besöker alldeles för sällan! Här hänger silvernjurvindan uppifrån bron och ned i vattnet och speglas från andra hållet i vattnet!
När vi nu ändå är i Enköping virtuellt, kan jag ju visa ett par andra bilder på inspirerande trädgårdskonst därifrån! I den här lilla fontänen rinner vattnet uppifrån och ned för att sedan pumpas upp igen! Snyggt och vilsamt tycker jag!
I en annan av Enköpings fickparker finns det här vackra vattenblänket och en pergola jag gärna skulle vilja ha hemma! Pergolan är bevuxen med Clematis fargesoides 'Summer snow'.
Clematis fargesoides 'Summer snow'
Och när man går in i pergolan ser man hur den först växer uppåt och sedan hänger nedåt och skapar ett skönt grönt rum - men det krävs en ordentlig spaljé eller pergola för den här bjässen, eller ett stadigt förankrat staket, för den blir stoooor!
När vi ändå är inne på pergola och Clematis måste jag visa en bild till från Wij Trädgårdar i somras:
Clematis 'Purpurea Plena Elegans'
En sådan här konstruktion ska jag försöka ta efter på något sätt hemma också! Väldigt vacker när den växer nerifrån och upp - för att sedan välla uppifrån och ned! Själva klematisen finns redan, så jag får väl börja svetsa ordentligt i vinter? 

Ha en riktigt skön helg! :) Mia

måndag, december 05, 2011

Skördemåndag - Harvest Monday 5 december

Daphne på Dahpne´s Dandelions har skördemåndag idag! Kolla gärna in alla härliga bidrag där!
Idag har det inte varit mycket tid till skörd, men det jag hann kassera ett par plantor som fått för mycket löss och/eller svampsjukdomar. Sådana sparar jag inte för övervintring! Det här är sista veckan jag har underhållsvärme på nattetid i växthuset!
Capsicum chinense '7 Pot Yellow'
Det här blev i år en stor, härlig planta med fantastiska, lite knottriga frukter (som de flesta starka sorter). Frukterna är extremt heta och mognar från grönt till gult. Namnet 7 Pot kommer från styrkan – en frukt sägs enligt sägnerna från Karibien vara nog för att tillaga 7 riktigt heta grytor chili! Och det kan nog stämma, enligt min erfarenhet! Det finns inga exakt fastställda och vederhäftiga scovillegrader för just den här sorten än, men det är en av de starkaste som finns! Så nu är åtminstone alla mina 7 Pot Yellow inne och skördade! Jag har lite att skörda av 7 Pot  Red kvar. Jag ska fundera lite över användandet, men till de här riktigt starka sorterna föredrar jag oftast att torka och använda vid behov, så troligtvis blir det svamptorken imorgon...

Så här vacker var en blomma innan fruktsättningen i somras! Alla Capsicum chinense-sorter sätter frukt sent och det lönar sig att förodla riktigt tidigt eller övervintra för ännu bättre fruktsättning nästa år!
Ha det bra! :) Mia
PS. Miss the translation? Click on the translation-button up on the right! DS.

fredag, december 02, 2011

Blommig fredag - månbelyst!

Svårt tema som Katarina på Roses and Stuff hittat på till idag - men kul! :)
De enda bilder som jag hittar nu på just månljus är från kursen i ljusdesign som jag gick på Slottsträdgården Ulriksdal 2009. 
Kursen hölls av Phosphoros ljusdesign och det är deras bilder jag lånat på några av deras mest fantastiska skapelser i just månljus-sättning. Den översta bilden är från en skogstjärn utanför Tibro och den undre från en utställning inne i Malmö 2001. Själva kursen jag var med på hölls på Ulriksdal och hela Slottsträdgården var upplyst i mörkret - en mäktig syn! (Tyvärr finns inte mina egna bilder kvar från den kvällen, för jag fotade med Ulriksdals egen systemkamera och när jag slutade glömdes bilderna bort och vi har inte hittat dem igen och deras blogg har lagts ner, nåja...) För fler underbara ljussättningar utomhus från Phosphoros - kolla in http://www.phosforos.com/utomhusbelysning.htm.
Pensé 'Black Moon'.
Sedan har jag några frösorten med mån-namn som ska sås. Båda kommer från Thompson & Morgan
Aster 'Lilliput Blue Moon'
Jag avslutar med en karta över alla månar i vårt solsystem, som jag hittade på nätet - väldigt överskådlig när man pratar månar, tycker jag! 
Ha en trevlig 2:a advents-helg! :) Mia
PS. Miss the translation? Click on the translation-button up on the right! DS.