lördag, april 28, 2012

Björkarna grönskar och häcken har svamp!

Tänk, björkarna börjar skifta i grönt hos oss idag! Härligt! Då är det äntligen dags att beskära rosorna! Fast det får nog bli imorgon, för idag har häcken mot framsidan (häckoxbär - Cotoneaster lucidus) fått sig en klippning och min högerarm orkar inte mer efter veckans alla beskärningar hos kunder! 
Kanske var det i senaste laget för häckbeskärningen, men min tid räcker sällan till den egna trädgården, så det får bli när det går! 2 av förra årets nyplanterade plantor hade dött under vintern. 
Jag har under många år försökt att renovera, gödsla upp och föryngringsbeskära häcken, men den har definitivt drabbats av  den mystiska svampsjukdomen som uppkommit de senaste ca 10 åren (som gör att man inte rekommenderar att sätta häckoxbär längre). Det är numera väldigt svårt att få tag på friskt nytt material i handeln, jag har lite hyfsade frösådder själv, men vill inte sticklingsföröka för att inte föra smittan vidare, och egentligen är allt bara livlinor på väg mot förbränningsstationen, för till slut måste häcken bytas ut! 
Jag kämpar på något år till, men sedan blir det att ta upp allt och börja om igen! 
Så här såg häcken ut för ca 11 år sedan (ser jag på barnens ålder! ;)) - innan svampsjukan slog till!
Nästa gång kan jag tänka mig svartaronia i stället, som har rätt så liknande egenskaper (förutom svampangreppen, då) och dessutom har fina, ätliga bär! Jag har redan börjat sticklingsföröka svartaronia för ändamålet! Och så skulle jag vilja ha en grävskopa till dess, för de som jag och äldste sonen (Han som sitter till höger på bilden ovan - men som snart 15-åring idag) grävde upp tillsammans förra året, för nya växthusinfarten, var verkligen inte roliga rötter på de friska exemplaren! 
Sedan måste jag skicka ett jättetack till Iréne, som jag var och hämtade 2 symaskinsunderreden hos idag! Ett till mig och ett till en annan AoT-forumist! Och då fick jag en dahliaknöl på en jättedahlia - Elsie Huston, när jag berättade att jag köpt stooora monsterdahlior från Frankrike precis! Men mer om det och det fina bordet, när vi orkat baxa ur det ur bilen och gjutit en skiva till! :) 
Hoppas att ni alla får en fortsatt trevlig lång-helg! :) Mia

fredag, april 27, 2012

Plantrace!

Nu har jag inte bloggat sedan mässan, ledsen för det, men jag har haft fullt upp med jobb att ta igen efter en mässvecka! Den här helgen ska jag dock vara ledig och bara ta hand om min egen trädgård (och familj) och umgås!!! För någon vecka sedan skrev Kenneth på Allt om Trädgårds forum om Kokosfibrer att odla i! Väldigt spännande! Det blev ett race till IKEA, av alla ställen, för att handla...
Hem och blöta upp odlingsmediet...
Och sedan har jag planterat i materialet, som verkar både poröst och fuktighetshållande på en gång!Nu har den stått utan att få mer vatten i en vecka och den är fortfarande fuktig! Var tvungen att testa några att sätta i både det respektive 'vanlig' blomjord. Ska försöka komma ihåg att fota alla en gång i veckan! DAG 1:
Först ut - 2 sengrodda plantor av Capsicum baccatum 'Blondie' - till vänster i 'vanlig' blomjord (ca. 1,5 cm högre än den andra) och till höger i kokosfibrer! 
Sedan 2 st. Fuchsia 'Dark Duchess' - Den mindre, till vänster, med kokosfibrer och den högre i 'vanlig' blomjord! Har en sorts fuchsia till som är omplanterad på samma sätt, men det blev för suddig bild! Får ta det senare! Jaha, nu är det bara att vänta en vecka och se vad resultatet blir!
Trevlig helg! :) Mia

söndag, april 15, 2012

Mässans sista dag - söndagens intryck och ett par inköp...

Idag tog jag några halv-hyfsade bilder på montern som inte kom med igår:
Kulturträdgården - I trädgårdsmästarens spår
Kreatör - Elisabeth Svalin Gunnarsson/Kulturträdgården
I trädgårdsmästarens spår är byggd runt den nyutkomna boken med samma namn. Här kan besökaren gå i de äldre trädgårdsmästarnas spår och hitta gammal kunskap för ny tid. Gångna tiders odlingsmetoder och fiffiga knep för att förlänga odlingssäsongen visas här liksom spaljering, hur man förbättrar klimatförhållanden i trädgården, vattenknep, blomsterrabatter och gammaldags blomsterarrangemang, mångfald av sorter och förvaring samt mycket mer. Detta speglas i vår egen tid och de medel som vi idag kan använda för att uppnå samma resultat. Under mässdagarna fanns det små korta programpunkter i montern där man kunde lära mer om olika saker. 
Samma monter från sidan...
Och lite snett bakifrån...
Med mig hem från mässan kom ett par kassar med underbara orchidénarcisser - Narcissus 'Thalia' från Zetas idéträdgård! Just nu sprider de en fantastisk doft i vårt vardagsrum - de ska få komma ut lite imorgon! :)
Två av dagens inköp - Mörk choklad med chilepeppar och kryddor samt Drickchoklad med chilepeppar från South Devon Chilli Farm - köptes hos Örtagårdens Plantskola! Avnjutes med försiktighet! :):):)
Det har annars varit hett i Svenska Chilepepparföreningens monter hela veckan!
Tack till alla fantastiska medlemmar som ställt upp i montern, både under uppbyggnaden, under mässan och med efterarbetet, alla som kommit och pratat med oss och ställt frågor till oss, blivit medlemmar, intervjuat oss både för tidningar och TV och handlat av oss!!!
Nu är 2012 års Nordiska Trädgårdar slut och vi ser fram emot 2013! :)
Men först - måste jag nog vila fötterna lite... :) Mia

lördag, april 14, 2012

Lördagens bildskörd från Nordiska Trädgårdar + några små inköp

En någorlunda rättvisande bild jag fick till från...
Drottningholms slottspark - Till nytta och nöje
Drottningholms slottsparks historia kan vi följa köksträdgårdar och en handelsträdgård sida vid sida med den strikta barockträdgården från 1600-talet och den friare engelska landskapsparken från 1700-talet. Här har trädgårdsmästare levererat grönsaker, blommor och samtidigt skapat en trädgård för promenader och festligheter.
Inom kommunen har trädgårdsnäringen varit viktig. Ekerö kom tidigt att kallas för Stockholms trädgård. 
Drottningholms trädgårdsmästare skapar tillsammans med Gunnar Kaj arrangemang och scenerier med fokus på nytta och nöje av blommor, grönsaker och annat växtmaterial från odlare på Mälaröarna.
Idéträdgården är en försmak på trädgårdsutställningen ”Trädgård och trädgårdsmästare på Drottningholm och Ekerö- till nytta och nöje under 350 år. ”
Kul! :)
Redan i tisdags hade jag en otroligt suddig bild på den här fina pensétrappan från Drottningholm med - idag fastnade även Allt om Trädgårds nya webredaktör Karina Brozinic på bild när hon höll på att ta närbilder på penséerna! :)
Så till mässans första inköp för mig - Elisabeth Svalin Gunnarssons underbara nya bok 'I trädgårdsmästarens spår' - var ju bara tvungen att inhandlas!!! Ska läsas med andakt i veckorna som kommer! :)
Och så blir man ju så glad när personer man bara träffat en enda gång tidigare kommer ihåg mig - och med namn och allt! Tack för dedikationen, Elisabeth! :) Tyvärr fick jag inte till någon bra bild på hennes otroligt fina idéträdgård, ska försöka hinna tillbaka imorgon - för den gav mersmak, men det var mycket folk där!!! Kram!
Sedan till det mest dekadenta inköpet under mässan! Min man undrade varför jag köpt en tekanna på trädgårdsmässan, men det är ju en vattenkanna, ju!!! I plast! Lite snyggare på fönsterbrädan? Köpt något mer? Jo, det blev en ympkvniv till (tack, Bea för tipset!) och lite äpple-grundstammar av Antonovka! Ha en fortsatt trevlig helg!!! Jag är på mässan imorgon med! Kom och säg hej om ni har vägarna förbi . jag finns mest i monter A02:30 (Svenska Chilepepparföreningen) - det är ju så kul att träffa alla IRL!!! Tack till er alla som jag fick träffa idag och de andra dagarna!!! :) Mia

fredag, april 13, 2012

Fredagens mässintryck

Idag har dagen präglats av massor av möten med nya och äldre bekantskaper! Bloggträff, möten med medlemmar, bloggare och följare, forumister från Allt om Trädgårds forum, samt gamla och nya kollegor i montern och ute på mässan ger sådana härliga minnen! Stort tack speciellt till Annika (Naturliga Ting) för initiativet till bloggträffen idag! Så himla kul att träffa både dig och alla andra 'gamla' och för mig nya bloggare! :) Ingen kamera följde dock med på den träffen för min del... 
Ett jättetack också till alla härliga medlemmar i SCF:s monter som ställer upp i vått och torrt! :) Utan er fanns inte vårt mässdeltagande!!! Tack igen! :)
Däremot sprang jag lös i 20 minuter när jag glömt mobilen i bilen och på vägen tillbaka hittade jag ju både en massa underbara trädgårdsbekanta och några av bidragen i tävlingen 'Årets idéträdgård':
Ray's Perennials - 'Primula Auricula från Victoriansk Theatre till Faluröd hylla
'Ray Molin-Wilkinson – Ray’s Perennials – är en engelsman som specialiserat sig på att korsa fram flera olika Primula Auricula, för att de ska trivas i det svenska klimatet och våra trädgårdar. Det är första gången som han nu visar sin samling, sammanställd i en idéträdgård 'Primula Auricula från Victoriansk Theatre till Faluröd hylla' som ska inspirera till Auriculaodling både i den stora & den lilla trädgården.
Med sin idéträdgård på Trädgårdsmässan hoppas Ray att kunna väcka intresse för Primula Auricula plantorna i Sverige och även att visa några olika sätt som plantan kan ”presenteras” på i dagens trädgård. Trevligt! :)
Säbyholms utbildningar - Sinnero i trädgården
Min gamla skola - Säbyholms utbildningar firar sitt 100 årsjubileum som trädgårdsskola med att bygga för år 2012 en idéträdgård, som skall skapa en miljö för den stressade stadsmänniskan. En trädgård där du kan komma till sinnesro bara genom att vistas i trädgården. En trädgård med avkopplande växter i olika bladformer, olika färger på bladverk samt ett droppande ljud av en vattentrappa som rinner längs entrégången till sittytan. 
En till bildvinkel på bidraget ovan - längst upp till vänster ser ni min 'gamla' anläggningslärare Janne Dalbom, som varit projektledare för idéträdgården! Kul och väldigt väl utfört! :)
Zetas Finsmakarens Trädgård - En trädgårdsmästares väg
Att träda in bakom en trädgårds grindar, att hamna mitt i ett sagoland. 
Där det åldrade, patinerade och det knotiga ger särskild glans. Explosioner och kollisioner av fuktig jord och sofistikerad lågmäld lyx. En promenad bland gullvivor, gamla krus och kungsängsliljor. En terrass, en svart teater där det mörka möter vårsolens glittrande solljus. Vårens stämmor, fågelkvitter, fotsteg i gruset och vinden i en fladdrande urtvättad linnegardin.
Zetas monter fotade jag ju redan underuppbyggnaden, fast i lite suddig dimma... Den har helt klart bara blivit bättre! Applåder! :) 
En annan av idéträdgårdarna jag är fascinerad, men ändå lite förbryllad av är
Tage Andersen Gunillabergs Säteri 
Tage Andersens idéträdgård har fokus på skulpturella element och upplevelser i trädgården och i landskapet. Tage jobbar gärna med naturen såväl som upp mot naturen. Målet är att skapa en spännande helhet. 
Det som förbryllade mig är att han gjorde reklam för kameliautställningen på Drottningholm, men inte hade några kamelior med på mässan, förutom 3 i vas? Vill dock gärna åka till Gunillaberg och titta ordentligt på hans fantastiska idéer! :) Tänk att kunna göra en sådan skapelse bara till en mässa (den återuppbyggs nog på Gunillaberg, kan jag tänka mig!!! 
Ha en fortsatt trevlig kväll! Kanske ses vi på mässan imorgon? :) Mia

onsdag, april 11, 2012

Nordiska Trädgårdar 11 april - dagen före...

Idag hann jag inte springa runt så mycket, men det mesta har kommit på plats i 
Nu fyller vi på med plantor och 'merchandise' kontinuerligt och fler bord med godsaker blir det till helgen... Göran rullade in med sin bil fullastad precis när jag åkte hem! Det ser rätt fint ut, tycker jag, om jag får säga det själv och ändå är bara knappt hälften av plantorna på plats här! :) Vi försöker få ihop den rätt så stora montern med matchande dukar m.m. i år - hoppas att ni kommer och säger hej om ni kommer förbi! 
Ha en fortsatt trevlig kväll! :) Mia

tisdag, april 10, 2012

SNEAK PREVIEW NORDISKA TRÄDGÅRDAR 2012

Idag har vi börjat bygga mässmonter åt SCF på Älvsjömässan! 
(F´låt för suddiga bilder - endast mobil med)!
Här är Britt-Marie, Patrik och Catrin i full diskussion om hur montern ska se ut - egentligen! :)
Annars var det ganska tomt än så länge. Holländarna var på plats....
Det byggs upp en del visningsmontrar...
Såg en del tjusiga displayer redan...
F´låt bildkvaliteten igen, men det här var fint IRL!
Roliga detaljer med mersmak...
Zetas monter ser mycket lovande ut (förståss)...
Ska se om jag hinner gå runt imorgon med riktig kamera...
Återigen - ledsen för bildkvalitén!
Ha en fortsatt trevlig kväll! 
:) Mia, som ska packa plantor...

fredag, april 06, 2012

GLAD PÅSK!

Förra året låg påsken mycket senare och jag visade den här påskliljan hemifrån gården. Kollegan, blogg- och trädgårdsvännen Fia berättade då att hon också har den och att sorten heter 'Van Sion' och är mycket gammal! Tack igen! Efter lite googlande på sorten hittade jag till POM:s hemsida där man kan läsa följande om sorten:
'Sorten 'Van Sion' är en fylldblommig gul påsklilja med något grönaktiga kalkblad. Det är en av de äldsta sorterna av påskliljor som vi har haft i odling och finns omnämnd i litteratur redan i början av 1600-talet. Kärt barn har många namn och denna sort har tidigare hetat 'Telamonius Plenus', 'Vincent Sion' och 'Wilmer´s Great Double Daffodil'. Sorten finns bland annat med i C.F. Liepes lökkatalog från Göteborgs trädgårdsförening 1849. Där betecknas den som " en sort som icke få drifvas för tidigt ". 'Van Sion' tillhör de fylldblommiga narcisserna.'
I år syns bara blad och knappt knoppar än. men jag vet var bestånden står!
Nästa vecka är det dags för Nordiska Trädgårdar i Älvsjö! Jag kommer att finnas på plats i Svenska Chilepepparföreningens monter (mer om det kommer) - kom gärna och säg hej om ni är där!
Ha en skön och avkopplande påsk allihop! :) Mia