lördag, maj 26, 2012

Pionerna på Bergianska Botaniska Trädgården just nu!

Idag var jag på STA Stockholmskretsens växtmarknad på Bergianska Botaniska Trädgården (BBT). Och visst vart det en hel del handlat, men jag var ju tvungen att titta (och dofta) på pionerna!!!
Precis när man går in till Bergianska Botaniska Trädgården, ligger en liten rabatt till höger, precis framför huset där ledningen för BBT huserar. Där finns det inte mindre än 2 olika sorters Paeonia suffriticosa planterade, och även om de fortfarande är små (kanske 1,5 x 1,5 m) är de rätt maffiga att se och att dofta på!
Den andra är mer vitrosa...
Närbild på nr 2...
Fortsätter man så lite längre in, förbi kontorshuset, till höger kommer man till Paeonia veitchii - rosenpionen, i en mängd olika färgskiftningar!
Lite närmare, lite mer diffus?
Paeonia mascula - korallpion!
Paeonia x hybrida (syn. P. anomala x teunifolia), herrgårdspionen hade också slagit ut! :) Jfr. gärna att den inte är så 'dillig' som dillpionen (ej i bild här i detta inlägg) - googla gärna! 
Paeonia peregrina - turkisk pion.
Paeonia officinalis ssp.humilis - bergpion.
Paeonia pontaninii (småbuskpion, troligen flyttad till P. delavayii).
Alla bilder är tagna på Bergianska Botaniska Trädgården idag! 
OBS! Att det inte är tillåtet att plocka varken fröer eller fröplantor från parken!!!
PS. Imorgon har Trädgårdssällskapet Kungsängsliljan växtmarknad vid Skälby Gård i Järfälla kl. 12.00-14.00! Ha en fortsatt trevlig helg! :) Mia

Så söt man kan vara!

Tulipa humilis 'Alba coerulea oculata'
'Paul Sherer' är en triumftulpan, som ska vara lätt att få att återkomma! Härligt, ser fram emot att bädden fylls om några år! :) Tyvärr lite senare än de vita, men det gör inte så mycket!
och så en mix jag fick från Odla i höstas som någon premie, härligt!
Om ni undrar varför det ligger taggiga grenar så är de för att dels inte grannskapets alla katter ska uträtta sina behöv där och dels för att rådjurens mular inte ska in och nafsa i mina tulpaner, vitlöken runt om hjälper till att hålla dem borta med! Hoppas att ni får en fin helg! :) Mia

måndag, maj 21, 2012

Trumvirvel........

Nu har jag skakat om kupan ordentligt - och den första som ramlar ut är....
Berit! Grattis! Maila mig din postadress så kommer boken på posten!
Till er andra skickar jag en bild med tulpaner av sorten 'Exotic Emperor', som slagit ut fullt i sommarvärmen igår! Vill gärna tipsa om mitt knep att plantera vitlök runt varje grupp av tulpaner och sedan lägga taggiga rosgrenar kors och tvärs i bädden för att slippa besök av familjen rådjur! Inte ett enda nafsande har jag haft i år trots många nya sorters tulpaner och grannarnas blommor blir uppätna hela tiden! Jag har inte ens nätat runt om! Hoppas att ni får en fin vecka! :) Mia

söndag, maj 20, 2012

Igår var jag på ett trevligt trädgårdsbesök igen! :)

Helleborus purpursascens - vet inte sortnamnet, men visst är den ljuvligt mörk i färgen?
Igår var jag på trädgårdsbesök utanför Trosa hos Inger och Bosse Regebro med bloggen Regebros Trädgård  - vad ljuvligt att få komma dit när all vårbloming helt exploderade! Tack snälla för gästfriheten, god lunch och fika, fådda växter och en underbar eftermiddag! Det var härligt att slippa ifrån trädgårdsjobb några timmar och bara njuta! :)
Fagus sylvatica, la inte sortnamnet på minnet, kan det vara Rohanii?
Tyvärr dök jag ner med näsan i rabatterna i stället för att ta överblicksbilder, men det finns så otroligt mycket spännande växter att se där, så det var nästan oundvikligt! :)
Tyvärr en suddig bild - men visst är den söt - Narcissus bulbocodium, en ljuvlig liten narciss, med nästan gräslöksliknande blast!
Pulsatilla flavesens - visst är den helt bedårande?
Anemone sylvestris 'Bractaea' fick följa med mig hem i en kruka! Mmmm.
En av alla små berberis-sorter jag tycker är så vacker! Noterade tyvärr inte namnet!
Inte heller på denna ljuva berberis-sort... Men vackra är de!
Tulipa humilis - violtulpan! Längtar till att mina egna (3 små lökar) slår ut! :)
Soldanella montana - skogsalpklockan blommade fantastiskt!
En ljuvligt fylld vitsippa - Anemone nemorosa 'Vestal', som jag också fick 'gama till mig'! Det roliga var att vi hittade både den här med 8 kronblad längst bak -
och en med 6 kronblad, mycket spännande! :)
En ljuvligt blå Gentiana septemfida...
Anemone nemorosa 'Frühlingsfee'! Jag har rotbitar med mig hem - tack gulliga ni!
En ljuvligt röd viva med olika vitsippor!
Jaha, nu måste jag nog göra ett stenparti med (eller hitta en bra solig och torr plats i vart fall), för den här fick jag också sticklingar från! Sedum spathulifolium 'Purpureum'! TACK! :)
Ja, det var allt från Oxhagens Trädgård den här gången! Längtar redan tillbaka! :)
Hoppas att alla får en trevlig söndag! Själv ska jag ut och gräva och sedan rita en rabatt, kanske blir det ett plantskolebesök med! Återkommer antingen under kvällen eller imorgon bitti om tävlingsresultatet! Det kan ju komma några senkomna som vill vara med? Ha det gott i solen! :) Mia

fredag, maj 18, 2012

Ursäkta lite skitprat...

En av bäddarna isolerad före påfyllnad.
På eftermiddagen idag fick jag med hela familjen och hämta hästgödsel ute i Vaxholm! Anledningen att jag åkte så längt var att den var både säckad och gratis! Annars finns det på närmare håll, men det skulle tagit en hel dag att först skotta på släpet och sedan kärra och skotta in i växthuset, så det var en bra lösning, även om sönerna inte var helt nöjda med arbetsuppgiften! :) Maken har för dålig rygg för att lyfta, men han är bra på att heja på och se till att lasten ligger jämnt fördelat över axeln på släpet och se till att jag inte tog för mycket (skulle säkert glatt ha lastat på det dubbla om jag var själv med killarna). 
Samma bädd fylld med hästdynga.
Nu blev det 20 svarta sopsäckar med brunnen gödsel i olika stadier i torvmedium + en del halm och hö-strö. Det blir mumma för tomater och chilepeppar som står och vill ut i växthuset omedelbums och så några säckar till min lidande häck på framsidan ut mot gatan! Ska vattna på och låta det stå och sätta sig lite över natten i växthuset först och kolla med termometer imorgon, så det inte blir för varmt i bädden! La det minst brunna längst ner i botten, sedan det välbrunna och så på med lite ko på påse med.
Och med ko på påse överst - smaskens! :)
Nu ska jag ut och sätta på vattnet till växthuset och vattna in allt, så fyller jag på med lite mer jord och ko på påse senare vid plantering! Ha en fortsatt trevlig långhelg! Ledsen för skitpratet! :) Mia

fredag, maj 11, 2012

Lite allmänt vårigt och trädgårdsvandring på Säbyhom i ösregn...

Igår var jag halvledig - arbetade bara halvdag - något som sällan händer i maj! Inledde med slottsbesök tillsammans med tillresta föräldrar (som sett på sonens musikaluppsättning kvällen före) på närbelägna Görvälns slott och parken, som vi gick runt i - strålande solsken på förmiddagen!
Hade bara med mig mobilen, så inga fina kort, men om ni är sugna på att se en trevlig park med mycket skulpturer nära Stockholm är det absolut värt ett besök! Sedan var det dags för arbete ogräsrensning hos en privatkund - först i dis och sedan i hällande regn. Hann precis hem för att byta om från blöta arbetskläder till torrare civila för kvällens växtvandring på Säbyholm!
Min fantastiska växtkännedomslärare Lena Bjärsjö guidade en tapper skara blöta trädgårdsintresserade från Trädgårdssällskapet Kungsängsliljan runt den anrika gamla trädgårdsskolans arboretum och planteringar. Här står vi mitt i häcksortimentet med de olika häggmisplarna i bakgrunden. Ni får ursäkta bildkvalitén, det hällde verkligen ner mer och mer...
Det underbart fylldblommiga Prunus 'Kiku Shidare Zakura' blommade fortfarande! Men regnet bara öste ner på min kamera, så det var svårt med bilderna!
På den skyddade innergården finns ett något mer exotiskt sortiment, som egentligen inte är härdigt här uppe - Magnolia x soulangeana - praktmagnolia i vacker blomning - ursäkta regndropparna på linsen!
Phellodendron amurense - sibiriskt korkträd finns också på den här skyddade innergården...
Vi avslutade i produktionsväxthusen, där vi släpptes lös på lite shopping av trädgårdselevernas egenproducerade krukväxter, utplanteringsväxter, ekologiska grönsaker samt perenner. Några tussar omskolningsmaterial fick också följa med hem - det får bli helgjobb! Men mer om det senare!
Tusen tack Lena för en härlig vandring - trots det alltmer ihållande regnet! Nu när skolan kommer att vara kvar till årsskiftet hoppas jag att vi kan upprepa vandringen en gång till i höstskrud!
Hoppas att ni får en trevlig helg! :) Mia

lördag, maj 05, 2012

Litet dubbeljubileum - utlottning och fortsättning på kokostestet!

Just nu postar jag mitt 300:e inlägg på bloggen sedan starten i januari 2006 och samtidigt har min 3:e besöksmätare passerat 40000 besök! Då måste jag ju verkligen tacka alla trevliga besökande här med något speciellt - för utan läsare tror jag aldrig att jag skulle skriva mer än rena dagboksanteckningar! Därför drar jag till med en utlottning av boken 'Handbok för Köksträdgården' av Lena Israelsson, då jag har fått 2 av gulliga Lena och jag verkligen vill att andra ska få njuta av den (det gäller upplagan från 2007)! Dragning sker söndagen den 20 maj!
Hur gör ni då? Jo, en kommentar här under ger en lott, bildlänk på egna bloggen med länk hit till det här inlägget ger en lott och genom att bli följare, antingen via Bloglovin eller Google Friend Connect här i listen till höger bredvid - så kanske jag får fler nya bloggvänner med - det vore jättekul! Ni kan väl vara gulliga och säga hur många lotter ni skriver upp er på, för annars vet jag inte hur jag ska greja det där med lotteriet!?!

Så till fortsättningen på kokostestet första inlägget finns här:
 Capsicum baccatum 'Blondie' - ingen större skillnad mot förra veckan, möjligtvis har den i 'normal' blomjord, till vänster dragit ifrån lite mer!
Fuchsian 'Dark Duchess' står också och stampar i kokosen - här till vänster, medan den i 'vanlig blomjord' dragit iväg! Nej, nu ska jag testa att så i kokosen i stället! Men jag kommer att fortsätta rapportera hur de här plantorna utvecklar sig med! Men nu måste jag sätta fart i trädgården igen, för det här är veckans enda lediga dag för mig - imorgon jobbar jag med vårstädning i en samfällighetsförening! Ha en fortsatt trevlig helg allihop! :) Mia