måndag, juli 30, 2012

Skördemåndag 30 juli 2012 - Harvest Monday July 20 2012

Jag var tvungen att ta ner ett helt stånd med rabarber för att komma fram till bärbuskarna bakom, så allt blev inte skördat idag - det ska ju tas om hand också... Nu ska jag ta hand om 3,5 kg rabarber, 1,5 kg krusbär och 150 g röda vinbär!
I had to cut down a whole plant of Rhubarb just to get to the berrybushes behind it, so everything wasn´t harvested today - it will need to be taken care of as well... Nu I need to make something good out of 3,5 kg rhubarb, 1,5 kg gooseberries and 150 g red currant!
Mina första körsbärstomater ute har mognat! Sorten heter 'Cherry Falls' och är anpassad att odlas i ampel. Smakar både sött och lite syrligt av tomat och det ser ut att bli en lovande skörd!
My first cherrytomatoes grown outdoors has started to ripe! The sort is called 'Cherry Falls' and is adapted to grow in a hanging basket. It tastes both sweet and a bit acidic of tomato and it looks like it´s going to be a promising harvest!
Inne i växthuset var första bifftomaten mogen, men den var inte så stor - sorten heter 'Marmande' och den brukar ge stora bifftomater, men den här första vägde bara 63 g, men det är många fler på G. Som jämförelse en 'Cherry Falls' på 13 g och en 'Tomberry' på 3 g! Hurra - nu har tomatsäsongen satt igång här!
Titta gärna in på skördemåndag  hos Daphne för att se andra bidrag och häng med själv! 
Ha en fin vecka! :) Mia
In the greenhouse the first beefsteaktomato was ripe, but it was not so large - the sort is called 'Marmande' and it is known to give quite large beefsteak-type tomatoes, but this first was just 63 g, but there is many more on the way. As a comparison a 'Cherry Falls' at 13 g and a Tomberry at 3 g! Hurray - the tomatoseason has started here!
Please go to Harvest Monday at Daphne´s Dandelions to se the other contributions and maybe post something? Have a nice week! :) Mia

söndag, juli 29, 2012

Det bästa med att åka bort är att komma hem!

Vi har ju varit nere på landet en vecka och har haft svårt med bredbandet, men nu är vi hemma igen!
Men - det bästa med att åka bort är att komma hem! Även om det är till ett kaos i växthuset! När jag åkte för en vecka sedan var tomaterna prydligt uppbundna och tjyvade... Men hu, vad det har växt! :)
Svårt att komma fram, minst sagt! Tomaterna har rivit ner varandra och gurkorna med...
Men idag fick jag hjälp (man måste nästan vara 2 när man försöker både hålla isär plantorna, binda upp dem i taket och tjyva på en gång...)!
Nu ser det lite bättre ut, även om jag har lite småpill kvar med uppbindningen...
Men bra var att jag fick se hur det stod till bakom de täta plantorna - här är snart bifftomaten 'White Bianca' klar för skörd!
Min 'Purple Habanero' har bildat en väldigt roligt formad frukt - vi får se om den blir lila med... Har hört av Rune på Örtagården att de ska vara knepiga att få rätt! 
Imorgon blir det mer skördebilder på Skördemåndag! 
Ha en fin söndag! :) Mia

måndag, juli 23, 2012

Skördemåndag 23 juli - Harvest Monday July 23

Har varit nere på vårt gamla torp och hälsat på föräldrarna. En liten skogspromenad gav några små kantareller... Smakade fint i en lunch-omelett tillsammans med vårlök, bacon, paprika och prästost!

Have been in the old countryhouse and visited my parents. A small stroll in the woods and I found some chantarelles... They tasted great in a omelet with spring onions, bacon, sweet peppers and priest cheese!
Så hittade jag några gamla, övergivna svartvinbärsbuskar, så jag plockade dem med...

Then I found some old, abandoned black currents, so I picked them as well...
Härligt! Nu ska jag bara fundera ut vad jag ska göra med dem?
Ha en fin vecka! :) Mia

Yummy! Now I will just have to make up my mind what to do with them?
Have a nice week! :) Mia

tisdag, juli 17, 2012

Galonbröllopsdag :)

Jag och maken firar 19 år som gifta idag... Av någon märklig anledning har 19 år döpts till galonbröllop (upplys mig gärna om varför!)! Det mesta 'galonlika' jag kom att tänka på att jag har hemma (det var några år sedan ungarna kom ur galonstadiet... Ikväll ska de laga middag till oss!) var den fina duken vi fick av svåger och svägerska i helgen när de kom på besök (fast det stämmer ju inte, för den är av vaxad bomull)!
Visst är den fin? (Köpt på Hemtex, om någon blir sugen!)
Och så tycker jag att årets pelargon-nyhet från Rockdala - Patricia Andrea passade så fint till! Första blomman jag släppt fram på sticklingen! Ha en fortsatt härlig vecka! :) Mia

måndag, juli 16, 2012

Skördemåndag - första tomaterna! Harvest Monday - first tomatoes here!

Idag ska jag ansluta mig till Daphne´s skördemåndag igen! Titta in hos henne och var med du med!
Today I will join fantastic Dahne in her Harvest Monday again! Please check out here blog!
Årets första - och minsta skörd är av sorten 'Tomberry' - inte så mycket att skryta med volymmässigt, kanske - drygt 40 tomater rymdes i en halv dl! Men de smakade rätt så gott! :) Kanske något för söta för min smak, men roliga! Dock definitivt inte världens minsta tomat, som de marknadsförts som, jag har odlat både mindre och mer välsmakande än den här sorten! Men de passade bra i en sallad gjord på romansallad (ej egen), fetaost, (inte heller egen) och prusciutto (nej, inte den heller var egen)! Men gott var det tillsammans med balsamicovinäger och citronolja! :)
Ha en härlig skördevecka!
This Years first, and hopefully the smallest harvest was today of the tomato 'Tomberry' - not so much to brag about - over 40 tomatoes fitted in less than ½ dl! But they tasted quite nice! Perhaps a bit sweet for my taste, but funny! Though definitely not the smallest there is, as thay were marketed as, I have grown far smaller and more tasteful than this one! But they were rather good in a sallad made of roman- lettuce (not homegrown), fetacheese (not home made either) and Pruisciutto (no, that one is definitely not home made)! But it was good together with some balsamic vinegar and lemon oil! :)
Have a great week harvesting! :) 
:) Mia

fredag, juli 13, 2012

Härliga Allium!

Allium 'Globemaster'
Allium 'Globemaster' gör verkligen skäl för namnet!
Kolla storleken jfrt med min hand! :)
Nu går åskan nära här idag och vi får äntligen regn (SMHI har lovat det i en veckas tid men vi har bara fått småskurar, så det behövs)! 
Bra väder för växthusjobb! :)
Lite mer uppbindning och omplantering har jag kvar fortfarande!
Hoppas att ni har det bra oavsett om det regnar eller om solen skiner på er!
Trevlig helg! :) Mia

måndag, juli 09, 2012

Skördemåndag - älskade fläderblommor! Harvest Monday - beloved elder flowers!

Idag börjar jag blogga igen om skörd och hänger med på Daphne´s härliga Skördemåndag, de veckor jag har något att skörda, idag har jag plockat fläderblommor. 
Today I´m starting toblog about harvest again and will join Daphné in her Harvest Monday, just as long as I have something to harvest, today I picked elder flowers.
Sambucus nigra - äkta fläder.
Den äkta, ätliga flädern, Sambucus nigra skiljer sig från den falska, giftiga druvflädern, Sambucus racemosa på många sätt. Den äkta har bl a platta, vita väldoftande blomklasar och får senare först röda, men senare svarta, ätliga bär, men den oäkta druvflädern har rundade, gulaktiga klasar och får först gröna bär som övergår i rött som mogna och har illaluktande ved. Där jag bor, i Stockholmstrakten blommar den äkta flädern just nu, men den oäkta har redan satt sina giftigt röda bär. Är du osäker, kolla länkarna ovan, eller fråga någon som vet!
The real, edible elder, Sambucus nigra, differs from tha false, poisinous one, Sambucus racemosa in many ways. The edible one has flat, white fragrant flowerclusters, it gets first red and later black, edible berries, whilst the false one has rounded, yellowish white flowerclusters and gets initially green berries that turns red when they ripe, this one also has an awfully smelly wood. Where I live, in the Stockholm area, the real elder blossoms right now, but the false one has already got its poisinous red berries. If unsure, please check the links (use translator) or ask someone who knows!
Jag skördarde ganska mycket, mer än jag faktiskt behöver till mina 2 recept idag, så ca hälften ligger redan i frysen!
I harvested quite a lot, more than I will use for my 2 recipies today, so about half of it is already in the freezer!
Fläderblomssaft
(ca 3 liter)
Ca 40 blomklasar
3 citroner
50 g citronsyra
2 liter vatten
2 kg socker
2 krm natriumbensoat (kan uteslutas om man hettar upp flaskorna i stället)
Skölj blomklasarna om du inte odlat dem själv och vet att de inte är besprutade, skaka av dem och lägg dem i en bunke. Borsta citronerna i riktigt hett vatten (kan uteslutas om du får tag på ekologiskt odlade citroner), skär dem i klyftor och sedan i skivor. Lägg dem och citronsyran i samma bunke som fläderblommorna. 
Koka upp vatten och socker - rör om tills sockret lös sig. Häll det kokheta sockervattnet över resten i bunken. Täck bunken med en ren handduk och låt stå i 5 dagar! 
Sila saften i en silställning (om du vill tillsätta natriumbensoat gör du det nu utrört i lite av saften, jag skippar det). Häll dem på rena flaskor, du kan ta kalla om du har natriumbensoat, men jag diskar mina i hett vatten och sedan får de torka i 100 graders ugn, häll saft ända upp och förslut direkt. Ställ svalt och mörkt. Fungerar alldeles utmärkt att frysa med, saften har begränsad hållbarhet i kyl. Gott som det är som saft, till förfriskningar i bål och drinkar eller i efterätter och glass.

Elderflower juice
(3 liters)
40 elderflowers
3 lemons
50 g citric acid
2 liters of water
2 kg granulated suger
2 g of sodiumbensoat (could be excluded if You heat up the bottles instead or freeze the juice).
Rinse the flower bunches first if You haven´t grown them Yourself and now they are ecological. Shake them and put them in a large bowl or bucket etc. Brush the lemons in really hot water (same reason as above with the flowers), cut them in first in wedges and then in slices. Add them and the citric acid in the same bowl as the elder flowers. Boil water and sugar - stir until the sugar dissolve itself. Pour the boiling sugary water over the rest in the bowl. Cover with a clean towel and let stand for 5 days! 
Strain the juice into a fine sive (if You want to add the sodium benzoate, do so now , mixed with a little of the juice - I skipped that). Pour it on clean bottles, (cold if You have sodium benzoate, but I wash mine in hot water and put them in 100 degrees C oven before I pour up the juice in them, or put it in plastic jars and freeze it - for longer freshness). Put cool and dark, holds not so long in the fridge, but is OK för at least a couple of months. Good as it is, diluted in water as Juice or in drinks or puddings etc.

Fläderchampagne
8 l vatten
1 kg socker
2 citroner i skivor
1 dl äppelcidervinäger
6-7 fläderblomsklasar
Blanda allt i en ren hink - ställ den i solen, täck med en ren handduk med tyngder, låt stå i tre dagar. Rör varje dag. Sila genom silduk och häll upp på flaskor med patentkork, men sätt inte på korken, lägg över ren handuk igen och låt stå i 2 dagar till i solen. Stäng flaskorna, låt stå svalt i minst en vecka, håller ca ett år. SKÅL!

Elder flower champagne
8 l of water
1 kg granulated sugar
2 lemons in slices
1 dl applecider vinegar
6-7 elder flowers
Mix everything in a bucket, put it in the sun, covered with a clean cloth with weight on. Let stand there för three days. Stir each day. Strain the juice into a fine sive, and pour into bottles with Patent cork, but don´t close the bottles. Cover again with cloth and let stand in the sun for two more days. Close the bottles, put them in a cool place for at least a week. Holds up to a Year (gets a bit better in time). CHEERS!

Ha en fin vecka i solen! :) Mia

Have a nice week in the sun! :) Mia

torsdag, juli 05, 2012

Besök på Gartneri Toftegaard i Danmark!

Förra veckan var vi på minisemester i södra Danmark och Tyskland (därav bloggtorkan) och på hemvägen passade vi på att besöka Gartneri Toftegaard utanför Køge. Lene Tvedegaard har bl a skrivit boken 'Den lille staerke om chili', som självklart införskaffades!
Jag har aldrig tidigare varit i en lika välsorterad handelsträdgård vad gäller chilepeppar - alla stod indelade efter styrka...
Och det var inte bara några få sorter (även mängder med tomatsorter fanns att köpa)...
Välskött och snyggt var det också! De håller också provsmakningar där - det ska jag åka på någon gång! Men utan familjen! :) Själv köpte jag, förutom boken, en Madame Jeanette och en Purple Habanero på krita, då de inte tog internationella kort... Tusen tack för förtroendet - betalningen är på väg! Ska se till att plantera om de sista egna chilepepparplantorna i växthuset idag! Hoppas att ni har det gott i solen och också får vara lite lediga! :) Mia