lördag, januari 26, 2013

Små raringar som gror

Nu har nästan alla fröer grott som jag sått! Här är det Simba Bird (kallas även Zimba Bird) som tittat upp, en Capsicum frutescens (flerårig spanskpeppar), som jag hoppas mycket på, jag hittade lite om sorten hos Daves Garden! Jag fick den i ett fröbyte från USA för ca 10 år sedan och ändå har den så bra grobarhet! Livskraft! Det är den enda frutescens jag odlar i år, jag försöker alltid att ha en art som kan bli 'ren' på det sättet. Ska bli kul att testa! Jag ska så resterande Capsicum baccatum (bärpeppar) idag med, skulle gjort det förra helgen, men fick ett bakslag i förkylningen, men nu är jag på G igen och då kan jag sitta någon timme i uterummet med infravärmen på och så! Jag har inga plantor som är redo för omplantering än, jag väntar alltid tills karaktärsbladen tittar fram, vilket det har börjar göra så smått på några sorter, återkommer när det är dags! Jag ska så lite annat idag med som har lång utvecklingstid - Kardon, kronärtskockor, lök, jätteverbena och penséer, kanske blir det några bananer och lite andra exoter med? Är lite svag för sådant! 
Ha en trevlig helg! :) Mia

fredag, januari 18, 2013

Nya groddar och heta såser!

Nu är det hög tid att sätta på extrabelysningen, titta vad mina gräddpelargoner (Pelargonium elongatum) har ränt iväg:
Nej, dagsljuset räcker inte så här års, även när det är så här vackert väder som idag! Tvärtom, kan man få fälla ner persiennerna, så inte solen bränner för hårt på de sådder som kommit upp!
Ett tips - enkla lysramper är lätta att få plats med hängande i kedjor bakom gardinerna, de kan man ofta fynda på blocket eller återvinningscentraler mfl ställen, byt till kallvita lysrör, så har du en jättebra start för alla nya plantor. 
Nu har nästan alla Capsicum pubescens grott också, väntar bara på någon enstaka sort nu, så i helgen blir det fler sådder! Vill bara säga att jag egentligen föredrar att så chilepepparplantorna en och en i pluggbrätten numera, men ibland vill jag testa att så i den vanliga undervärmekuvösen med och då sätter jag fröerna rätt långt ifrån varandra, då chilepeppar har pålrötter och kan vara rätt känsliga för störningar i rotsystemet!
Sedan måste jag visa något som gjorde mig glad i tisdags, när jag åt middag på Serrano före föredraget hos Uppsala Trädgårdssällskap - på alla bord stod en härlig selektion av habanerosåser! Underbart! Tack ni som kom och lyssnade trots det hemska ovädret, det blev en väldigt trevlig kväll! Och tack för blommorna!
Ha en fin helg!
Mia

måndag, januari 14, 2013

Habanerogroddar

Tänk, att man kan bli så löjligt glad för lite grodda frön! Men det är samma sak varje år! Trinidad Scorpion Butch T och Habanero Lemon var först ut och tittar man noga så ser man att även Fatalii är på väg upp till vänster! Härligt! Har ni tänkt på att det blir ljusare nu med?
Vill ni ser mer om mina sådder kan ni titta i veckans nummer av Land, som kommer ut på torsdag, där det är en såspecial med mig, och är ni i Uppsala och vill veta mer om chilepeppar kan ni gå med i en av landets äldsta trädgårdsföreningar - Uppsala Trädgårdssällskap och kanske komma och lyssna på mig där imorgon kväll.
Ha en härlig vecka! Det tänker jag ha nu när förkylningen äntligen verkar ha gett med sig! :) Mia

måndag, januari 07, 2013

Dagens sådder...

Idag blev det mest pelargoner sådda! :)
De har också en rätt lång utvecklingstid och behöver sås tidigt! De sorter jag sådde var:
Pelargonium odoratissiumum (äppeldoftande)
Pelargonium australe (vildart)
Pelaronium iondinifolium/iondiniflorum (vild)
Pelargonium elongatum (Upright Coconut)
En gammal påse med Pelargon 'Mr Stripey' från Sutton Seeds 2001 (Tack igen, Lennart) F1-hybrid
och så 3 sorter som troligtvis inte alls kommer att likna mammaplantan: Pelargonerna 'Blueberry Ripple', 'Venus' och 'Vectis Glitter' - ska bli spännande att se hur ni blir! :) Dessa har jag inte använt steriliserad jord till, då man med fördel häller kokhett vatten (!) direkt över krukan med sådden, för att väcka dem till liv!
Hittade dessutom en fröpåse som inte 'dök upp' igår vid sådden av Capsicum chinense-fröerna:
'Sagarmatha', också den fårn Örtagården - så den är också i värmekuvös nu! Ha det gott! :) Mia

söndag, januari 06, 2013

Nu har jag sått...

Den första batchen för i år blev: 
Yellow Bumpy Habanero (Capsicum chinense)
Chocolate Scotch Bonnet (Capsicum chinense)
Habanero Lemon (Capsicum chinense)
Trinidad Scorpion Butch T
Fatali (Capsicum chinense
- bilden till den här sorten har jag lånat från Örtagården, som levererat fröerna, för det är första gången jag odlar den, jag blev förtjust i sorten i höstas, när vi hade provsmaknning av Tistelvinds såser på Zetas!
Madame Jeanette Surinam Yellow (Capsicum chinense) , var så härlig så jag måste ha den i år igen!
Natal är en spännande sort som jag fått från en Sesam-medlem (Sigge Höglund). Den är otroligt vacker och är god med! Korsning mellan Capsicum chinense och frutescens från Brasilien...
Röd Rocoto (Capsicum pubescens)
Det blev 2 vilda arter till - en frutescens som ska heta Simba Bird, som jag inte hittar något om, vilket alltid är spännande och så en microcarpum (CAP 253) från tyska institiutet för plantgenetik och kulturväxtforskning, mest på kul...
Nä, nu ska jag gå och laga en het kycklingwok med massor av vitlök och Habanero Lemon, så man blir frisk någon gång! :) Mia

onsdag, januari 02, 2013

Bara förberedelser...

Ikväll har jag rivit runt i uterummet efter mina sålådor... Inte kul att vara en ordningsfascist med en sådan oordning, det kan jag säga! ;) Till långa värmekuvösen (uppochned ovan) hittade jag alla 7 överdelar - hurra, men bara 4 underdelar - var ÄR de? Sedan hittade jag 3 underdelar till pluggboxarna (av 4 - de går i diskmaskin nu, resten räckte med handdisk), men bara en överhuv - var är de? Vem har skapat en sådan oreda bland mina sågrejer? För inte kan det väl vara hon som sådde förra året och inte diskat och ställt dem i hyllan i uterummet där de ska vara? :) Nåja, det blir en tur ut till växthusen imorgon, då ska jag också sterilisera såjord (har för mycket kvar av förra årets för att idas kasta den på komposten) - men jag väntar tills familjen gett sig iväg, så de inte skriker för mycket av lukten! :) Idag har jag jobbat med växtstyling av ett hus inför försäljning, ett kul jobb! Men imorgon ska här sås! Brukar ju alltid vara igång till nyår, men då jag dras med den här eländiga förkylningen fick det ta några dagar extra! Nu ska jag inventera frölistorna i båda excel och verkligheten, har inte ens fört in alla nya sorter som jag tagit frön på under förra året... Men det ska bli kul att sätta tänderna i det! Alla Capsicum chinense och pubescens sår jag imorgon, får återkomma om lista! Ha en härlig kortvecka! :) Mia