fredag, mars 15, 2013

Vatten

Idag är temat för Blommig Fredag hos Hélena med bloggen 'Bland rosor och bladlöss' Vatten - titta in där för fler tolkningar! :) Jaa, vad vore vi utan vatten? Ingenting, skulle jag tro! Just nu tycker jag mest att det är lite för mycket vatten i fryst form ute... Här är några vatten som inspirerar mig:
Det här är ett av mina absoluta favoritställen vid vattnet, på mina föräldrars lantställe i skärgården.
Hemma har vi en pool...
På landet har vi en branddamm (vattenreservoir om det skulle brinna på gården) - skulle kunna utvecklas till något mer! Kanske en baddamm, om jag gräver en infiltrationsdamm med?

På Wisley Garden finns den här dammen med en härligt övervuxen ö mitt i.
På Wij har de den här fantastiska dammen!

Men jag vill ha lite mer vatten i trädgården här hemma, så jag håller på med några idéer, bl a till vattenskulpturer (den här bilden är från en av Enköpings fickparker) och som jag och funderar på hur jag ska använda den gamla poolkulan till att göra en annan installation, för jag gillar det där med vatten som rör sig!
I Enköpings fickparker finns det för övrigt mycket trevliga vatten att titta på!
Och broar...
Chris Beardshaw designade den här härliga, formella trädgården med vatten till Chelsea Flower Show 2006.

Den här trädgården har jag också fotat på Chelsea - design Phil Jaffa.


Man kan ju göra det väldigt enkelt för sig också! Men inte desto mindre väldigt vackert! Bilden har jag tagit på Wij Trädgårdar.
Och den här från skogens trädgård - Wij...
På Gotland fotade jag det här fantastiska badkaret! Om man fyller det med rent vatten blir det riktigt inbjudande! :)
På Järna fotade jag den här vattentrappan på en rosträff för många år sedan (ser jag på storleken på sonen! :)) Ja, det var några vatten jag är lite inspirerad av... Ska bli kul att se vad alla andra hittat på med vatten-temat! Trevlig helg! :) Mia

måndag, mars 11, 2013

Idag kom jag in i växthuset! :)

När jag kom hem från mässan igår hade gulliga äldste sonen skottat åt mig - för hand! Man blir ju så glad att man nästan gråter! Så idag kom jag ut och kunde hämta krukor och lite annat smått och gott, men har inte hunnit plantera idag, för ikväll har vi årsmöte i Trädgårdssällskapet Kungsängsliljan - kl 18.30 i Församlingssalen St Lukas Kyrka, Kallhäll, Järfälla, så jag har haft lite fix att stå i! Efter årsmötesförhandlingarna får vi njuta av ett föredrag med Linda Schilén på Uterummet! Välkomna, om ni har vägarna förbi! :) Mia

söndag, mars 10, 2013

Söndag efter Kistamässan...

Hade ju inte tänkt vara mer än en dag, men det var ju så nära och jag hade faktiskt jobbat undan så bra att jag åkte iväg på eftermiddagen! Hade tänkt handla fröer hos Impecta, men då jag trodde att mässan stängde 17.00 och de plötsligt ropade att nu stänger mässan kl 16.00, fick jag bråttom att handla det jag VERKLIGEN var tvungen att ha... Sprang till Allt om Trädgårds monter, för där stod jag bara och hade trevligt i torsdags... Köpte nya Fixa Vår, ska bli kul att sätta näsan i den i andra halvan av veckan, när jag får mer tid! Dessutom köpte jag Hasse Westers (Slottsträdgårdsmästaren i blogg-världen) nyutkomna bok 'Stockholms gröna rum' - den ser jag fram emot att sitta och läsa på kvällarna framför brasan! :)
I montern hittade jag fantastiska blogg-kollegan (får man säga så, Annica?) Annica Christensen, som jag även träffade i torsdags med bloggen 'Naturliga Ting' och hade en diskussion med både henne och Anders Kjellson om vad jag möjligtvis hade missat vid mitt förra trädgårdsbesök - Annica undrade om jag hade sett vitlöksfaten - och de hade jag missat! Så hon drog iväg mig till den mer matinriktade delen av mässan (som jag måste erkänna att jag faktiskt helt hoppade över i torsdags)! Och se - fantastiska rivfat till allt som kan tänkas - vitlök, ingefära, pepparot, m.m. - underbart! :) Yes det blev shopping där med! Tack, gulliga Annica! :) Sedan sprang jag (jo, faktiskt!) vidare för att hitta vad jag behövde mer!!! Stannade till hos Steninge Slottsgallerian och funderade köpa kamelior för 100:-/st (rea), men avstod och köpte i stället 5 medelhavsväxter för 150:- och en Kaffirlime för 100:-! Krita fick jag med, då bankomaten var utslagen sedan lördagen (skulle nog blivit tokig om jag stod och sålde i dyr monter och det hände) - tack för det Steninge Slottgsgalleria! Juste!
De hade förresten vääldigt mycket trevliga medelhavsväxter till facila priser, speciellt idag! Ångrar lite att jag inte köpte uppstammad rosmarin! Nåja! Sprang vidare till Pelargonfönstret med Mats Asplund (som inte verkar ha en websida - det måste ni verkligen fixa! Tur jag fick räkning i handen!) och köpte (även där på krita - tack - pengar på väg elektroniskt!) en ny Pelargon 'Tomentosum' och en ny sort för mig - 'Lemon Queen', som doftade otroligt mer än den Clorinda jag har sedan tidigare!!!  Sitter och sniffar på den just nu! :) Därefter pratade gick jag över till Tuija och pratade lite med henne och min nya bekantskap Helena, som skriver trädgårdsspalt i Spångabladet! Ska bli kul att läsa, om jag hittar nätbilagan - annars hoppas jag vi ses på Älvsjö-mässan!
Sprang återigen till Rockdala - som nu reade sticklingar - 4 pelargoner för 100 och 10 (!) fuchsior för 100!!! Ahhhh - det blev en Pelargon Torento ''Coca-Cola''ett gäng PAC Mexica Tomcat, En Hängpelargon 'Jacky Gauld', en hiskelig massa Fuchsia procumbens var., en Fuchsia magellanica myrtifolia och en Fucksia paniculata - tack för experthjälpen, Kenneth! :)
Sedan rusade jag vidare och hann till ett urplockat Medelhavstorg! :) Gulliga försäljare som känner igen en ger mer pelargoner att ta hem och driva! TACK! :)
Den här...
Och den här köpte jag i torsdags...
Och idag fick jag rester av de här!!! :)

Sedan sprang jag iväg till Skruvpilsförsäljaren Christian på Pil & Anläggning och köpte en härlig bunt skruvpil! Tack för att jag fick handla efter stängningsdax! Ha en jättefin söndagskväll allihop! :) Mia

fredag, mars 08, 2013

Blommig fredag - överraskning!

Kul tema idag hos Hélerna med bloggen 'Bland rosor och bladlöss', men vad ska man hitta på? :)
Ja, här är det fortfarande lite ont om överaskningar ute, men lite har ju hänt den här veckan... :)
Idag kom maken hem från en arbetsvecka i Visby och med sig hade han en överraskning - iofs inte det Gutethé jag trott, men ett annat, som luktar gott och som jag ska smaka på senare ikväll, eller till frukost, fint sett med 2 koppar (som jag tycker passar kaffe bättre i storlek ;)) och fat att lägga påse/thésil på ingick också! I brevlådan idag låg nya numret av Drömhem & Trädgård! Underbara överaskningar! :)
Igår var jag ju inbjuden på pressfrukost på Kistamässan och då får man 'goodiebags' - även det en överraskning  Tack, JYSK, som lanserar ny trädgårdsserie! önskar bara att ni gjorde era fina (jo,de är verkligen fina) fågelholkar öppningsbara, så man kan använda dem flera år och göra rent dem emellan! :) Nu får vi såga sönder den och sätta skruvar i botten...
En överraskning på Kistamässan i år var även att Blomsterlandet hade väääldigt billiga Helleborus niger - vem kan motstå för 20:-/st när det fortfarande är helt översnöat i rabatterna? Fick med mig en hel kasse hem igår!  Planteras självklart ut senare - just nu får de bo i uterummet! :)
För att fortsätta på Kista-temat och överaskningar - Ösmo Plantshop hade verkligen tagit ett steg uppåt med sin monter och idéhörna i år! Och kolla bara in deras underbara JÄTTE-brudorchidéer! Jfr de 'vanliga' bredvid! :)
De hade mycket snyggt över huvud taget, mycket orchidéer...
Och en annorlunda 'balkong'. :)
En annan sak jag blev vääldigt förtjust i var den här enorma grillen/ugnen i keramik! :)
Just att den var så stor, byggd av keramik och hade ett rökavledningsrör gjorde att man kunde laga på väldigt låga temperaturer och gissa vem som skulle kunna röka chipotle mycket smidigare i den här? Fungerar enligt utsago perfekt till både pizza och tjälknöl med! ;) Från The Outdoor Planet. Undrar om jag kan locka med mig maken dit och kolla på den på söndag? :) Hörde minsann att han börjat prata grill-recept med kollegerna på lunchen! ;)
Fler saker jag såg som kanske inte direkt var överaskande, men gav mig ha-begär var bl a detta fina hönshös från Trädgårdssnickaren.
Sedan fanns det några fler överaskande fina dukningar med trädgårdstema på mässan med - här hos Linum!
Floristutbildarna hade naturligtvis ett bord överdådigt utsmyckat med blomsterarr...
De hade också gjort de underbara portalerna vid entréerna! Synd på ljussättningen, bara!
Rydells hade tagit dit ett underbar gammal lastbil, som jag antar användes som budbil förr? Suck...
En fräsch monter var den här - blomsteraffären 'Små gröna blad' som ligger mittemot mässan - vilket guldläge! :)
De hade den här härliga fågelburen med...
Den här montern - från Trådspira - tycker jag var klart läckrast på mässan! :)
Sedan orkade jag inte gå tillbaka och köpa trollpil (eller skruvpil, jag hade helt enkelt för mkt att bära) och jag diskuterade min kamera med försäljaren i monter A23 - men man kan inte få reda på vad firman heter bakvägen via Kistamässans mässkarta - det var ett stort minus för deras webblösning (men, nu i efterhand kan jag tala om att företaget heter Pil & Anläggning)! Annars skulle jag skicka högupplästa bilder till honom och det kan jag faktiskt göra nu, efter att ha varit tillbaks på mässan och handlat skruvpil av honom - tack för idag, Christian vi ses på Nordiska Trädgårdar, kommer säkert att komma på en pilkurs hos dig med. låter toppen! Nej, nu får ni ha en trevlig helg! Själv ska jag gå och umgås med min familj! Undrar vad jag ska hitta på för ÖVERSKNING till middag kan väl säga att den kommer att innehålla fläskfilé och vara rätt het! ;)
:) Mia

torsdag, mars 07, 2013

Första mässdagen i Kista 2013!

Idag var jag på Kistamässan och tittade runt! Trevligt, trevligt, trevligt!!! Nu börjar det likna vår! Årets tema på den här mässan är 'drömmar'!
Trevliga ekologiskt odlade örter och fräscha skott serverades till frukosten i Köksträdgården, trevligt att vara inbjuden, tack, tack!
Till frukosten pratade bl a tidningen 'Allt Om Trädgårds' chefredaktör Viveca Ljungström om sin trendspaning... Hennes lista; staden som odlingsplats, multifunktionalitet på allt, barr som superväxtgrupp, dofter i trädgården, stora träd, djur i trädgården, dammar, mervärde för pengarna för det vi lägger ner i våra trädgårdar, ätbart och fläder! :)
Fick inga bra bilder på själva frukosten, som ordnats av systrarna Brydling, som numera driver ekologisk restaurang på Åhlens City - gott och kul! En av deras många samarbetspartners var Herbaria, som faktiskt hade sina kryddor märkta med vilken sorts chilepeppar de innehöll! Kul för en chilepepparnörd som mig! :)
På själva mässan var det mycket som var 'som vanligt', holländarna var där med sina lökstånd...
Hos Tuijas växter kunde man däremot fynda lite mer rariteter, som den här underbart mörka julrosen...
Det bjöds på fina dukningar överallt, den här skulle jag gärna sitta till bords vid på höskullen! 'Med ögon känsliga för grönt'.
Mycket samma färger som det varit ett par år nu...
Ja, de här är inte heller en direkt ny idé, men jag har fått tag på några jag ska hämta till sommaren, så jag samlar idéer... Men jag kommer ha betydligt högre bänkar - varma! :) Den här och nästa bild är från Hälsingegården Hälsoträdgård.
Snygg pelargontrappa, eller hur?
Hos Impecta var det mycket folk som ville handla nya frösorter!
Även Rara Växter fanns på plats med sina godbitar...
Norrby Trädgård hade byggt upp en växthusmiljö av gamla bänkfönster - me like! :)
Glada kollegan Linda Schilén med sin blogg och härligt konstnärliga firma Uterummet var en av mässans offentliga bloggare! Härligt, Linda! Väntar dock med att lyssna på hela hennes föredrag tills på måndag då hon gästar oss i Trädgårdssällskapet Kungsängsliljan - ska bli så kul! :)
Lantliv & Trädgård i Bromma hade en fin monter i år med, men väldigt lik den förra året.
Jag gillade deras nejlikor i ris och buskar redan för 2 år sedan på Älvsjömässan, tror jag det var, men fina är de! :)
Wexthuset hade börjat med riktiga växthus till försäljning med - jaa, tack!
Hos AsIf hittade jag härliga, emaljerade vaser i plåt! Perfekt för utelivet, gör inget om de välter!
Ja, mycket turkost var det även i år, gillar det forfarande - det känns som vååår!
Nej, nu lägger jag inte upp mer bilder, lite får jag kanske spara till i morgon... Läxförhör väntar!
:) Mia