fredag, februari 27, 2015

Blommig Fredag - favoritsyssla i trädgården

Hu, vad svårt tema på Blommig fredag den här veckan! Favoritsyssla i trädgården hos Hélena med bloggen 'Bland rosor och Bladlöss'!?! Hörde en kollega idag som älskar att rensa ogräs! Nej, det gör inte jag, men jag gör det ju som jobb och då är det OK, men hemma skulle jag gladeligen leja bort det! ;) Ja, det här får nog bli min mer personliga tolkning vad jag gillar att göra MED trädgården... För mig är det väldigt årstidsbundet med...
Jag ääälskar det kreativa planeringsstadiet! Jag lever mig in i olika alternativa lösningar, kan fundera på förslag i veckor, drömma om dem på nätterna för att ibland vakan kallsvettig och inse att nej, det där måste jag göra om, eller ha kommit på (drömt fram) en helt ny lösning på morgonen och gå ner och göra om förslaget igen innan jag glömmer bort hur det ser ut, som färdigt projekt! Ibland tar det många timmar innan jag äter frukost...
Så här års är det ju mest kallt ute, åtminstone här uppe i Stockholmstrakten - här har vattnet frusit i vattenmätaren på hösten, men nu hänger den ute upp-och-ned och väntar på en ny säsong... Jag kan riktigt längta efter det första sommarregnet - doften - mmmmm.....
Jag kan också längta efter dofterna från mina favoritrosor - det här är 'Felicité Parmentiér'.
Men annars är min favoritsyssla så här års att dra upp småplantor - som senare ska ut i trädgården! :)
Vänta på att jordtemperaturen stiger i växthuset...
Senare - i sommar - vänta på att plantorna ger skörd...
Skörda - och äta av skörden!
Det kan vara ansträngande med trädgårdsarbete - då kan man göra som en av sönerna - ta en tupplur i skottkärran! ;)
Men mest - just nu - längtar jag bara efter att våren ska komma hit - på riktigt!
Ha en fin helg! :) Mia

fredag, februari 20, 2015

Blommig fredag - 4 nyanser av grönt!

Hurra, det är blommig fredag - titta in till 'Bland rosor och bladlöss' för massor av fina bidrag! :)
Så här års längtar jag som allra mest efter grönt - den här 'gröna' blomman - musselsyska ska jag så för att ha i buketter i år!
Ett litet träd med en vacker, skir grönska är Acer palmatum Dissectum-gruppen, eller flikbladig japansk lönn på svenska - själv har jag bara rödbladiga japanska lönnar, men den här skulle jag gärna ha i min egen trädgård!
En bjässe, som jag också gärna bjuder in på min soliga södersida är Miscanthus x giganteus, vanligen benämnd elefantgräs på svenska, men det korrekta botaniska namnet är elefantmiskantus idag.
 Sedan längtar jag till att gräsmattan ser ut så här, men egentligen längtar jag mest efter den där tiden då allt precis börjar slå ut och både fält och skogsbryn blir så där gröna att det nästan gör ont!
Klicka på bilden för att komma till blommig fredag!
Hoppas att ni får en trevlig helg! 
:) Mia

måndag, februari 16, 2015

Odlingen igång 2015

 
Idag har jag steriliserat såjord för att slippa få sorgmyggelarver som äter upp rötterna i såkrukorna inne. Jag häller såjord i en stor långpanna, häller på kokande vatten och sätter in i 135 graders ugn runt en timme. Det finns en hel del mikroorganismer som kan skada små känsliga fröer, så det är bra om även krukorna, såbrättena och odlingskärlen är väl diskade. Det enda jag inte bryr mig om varken steriliserad jord eller väldiskade krukor till är sådder som kallstratifieras ute i snön.
 Jag har ägnat resten av dagen till att sortera fröer som jag vill så först i år.
 
Det blir naturligtvis ett gäng chilipepparsorter (vilka återkommer jag till i ett annat inlägg), pelargoner, jätteverbena och kronärtskockor. Allt det brukar jag så i januari, men i år har det inte blivit av än och nu duger gott när jag inte ska stå på mässan och sälja i år för första gången (är uppbokad på jobb då, tyvärr)! 
Ha en skön vecka! 
:) Mia

lördag, februari 14, 2015

Glad alla hjärtans dag! :)

Den hör underbara bilden har jag fått av en chilivän i Italien och vill gärna dela med mig av hettan!
Den senaste veckan har jag verkligen behövt all chiliboost jag kan få, då jag plötsligt drabbades av influensan (som så många andra)!
 Tomaten Pineapple kan få fantastiskt oförutsedda former!
 Liksom rosen Felicité Parmentíer!
Önskar er alla en glad alla hjärtans dag! :)
/Mia

onsdag, februari 04, 2015