Sidor

söndag, januari 04, 2009

Nu har jag sått årets första chilebatch!

Det var svårt att välja, jag har fått så oändligt många sorter från goda vänner under förra året, men jag valde till slut de här sorterna i första så-omgången:

Capsicum baccatum:
Aji Norteno
Inca berry
Inca red drop

Capsicum cardenasii

Capsicum chacoense PI 439414

Capsicum chinense:
Chile negro CAP 1004
CAP 1542
CGN 20803
CGN 21500
CGN 22092
Ose Utoro CGN 22142
Habanero Brown
Mystery chinense
Trinidad scorpion

Capsicum exile: Cobincho

Capsicum frutescens: Tabasco Short Yellow

Capsicum microcarpum:
CAP 253
CAP 306

Capsicum praetermissum:
CAP 1141
CAP 1487

Capsicum pubescens:
C01374
C01599
C04897

Det här kanske inte låter som så väldigt upphetsande sorter för en oinvigd (eller kanske inte ens en initierad chilefanatiker), men de sorter som inte har något namn, utan 'bara' bokstavs- och siffer-kombinationer kommer från olika genetiska institutioner från olika delar av världen och jag är hysteriskt lycklig över att få ta del av dem! :)

Stort tack till Mats Pettersson, hans goda vän Marco Budinis och Kaili på Bergianska botaniska trädgården!

Nu återstår bara att vänta, och det kan jag nog få göra rätt så länge för en del sorter, om de ens gror, men man får väl leva på hoppet! :)

4 kommentarer:

  1. Hej Mia
    Har fölt din blogg ett tag nu - mycket intressant att läsa.
    Sedan ett par år tillbaka byggde vi ett växthus och mitt stora intresse är just chili. Läser allt jag kommer över. Har några plantor som har lyckats övervintra i en del av växthuset där vi har en bubbelplast tält + belysning + lite värme.
    Du har sått många sorter - spännande men har du möjlighet att ange om de är heta, milda eller mittemellan?
    Det är nog dags jag gick med i chiliföreningen.
    Hälsningar från Uppsala
    Ramona K

    SvaraRadera
  2. Hej, Ramona och tack - vad kul! :) Här kommer ett snabbt svar - får kolla mer litteratur när jag hinner...

    Capsicum baccatum - medelhet-riktigt het
    Capsicum cardenasii - ingen erfarenhet än.
    Capsicum chacoense - riktigt bra hetta!
    Capsicum chinense - jaa där finns de allra hetaste - upp till atomisk hetta.
    Capsicum exile - vet inte än
    Capsicum frutescens - hetta med mycket fruktsmak
    Capsicum microcarpum vet ej än heller
    Capsicum praetermissum - har inte heller där någon erfarenhet än.
    Capsicum pubescens - medleheta-mycket heta tjockväggiga frukter med riktigt bra fruktig undeton. En bra sort att övervintra - klarar ända ner till + 5 grader, till skillnad fårn övriga som inte måpr särskilt bra under + 15 grader.

    Vi håller på och jobbar på en ny, reviderad styrkeskala till Chilepepparföreningen, som vi hoppas ska bli klar till mässan i år. Och - naturligtvis - klart att du ska gå med i Sveriges absolut trevligaste förening!
    MVH
    Mia

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Det var kul att träffa dig igår på Ulriksdal. Hoppas att du fortsätter o ha det bra!

    SvaraRadera
  4. Hej och tack detsamma, Ingrid! :) Jag var och jobbade idag med och hade det trevligt! Hoppas vi ses snart ige! :) Mia

    SvaraRadera