fredag, november 16, 2007

Att röka chilepeppar

I helgen rökte vi Chipotles, dvs rökt jalapeñopeppar. Det tog ungefär 2 dygn på låg värme för nästan 2 kilo.

De färdigrökta chilepepparna behåller ganska mycket av sin röda färg, men får en rökig, intensiv smak, som vår familj numera inte kan vara utan i t ex köttfärssås! Antingen mal man den färdiga chipotlen till pulver, eller också blötlägger man den i varmt vatten och gör puré på den innen den används. Purén går jättebra att frysa!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Använde ni en vanlig kolgrill? Hur höll ni igång den i två dygn?! Hur vet man hur varmt man ska ha? Ser jättespännandu och låter gott!

Mia sa...

Hej, man behöver 2 grillar (ja, vi hade 'vanliga' klotgrillar den här gången, men jag har testat med rökgrill (modell högre och ABU-rök med, det sista rekommenderar jag inte, för det blev alldeles för varmt och välgrillat - jag gjorde det på 'Peppar och Pumpa' förra året, men smaken blev lite för bränd, enligt mej), trixet är att ha så låg värme som möjligt, ca 50 grader max, så man måste tända på kolen i den andra grillen och lägga in den vartefter den blir grå och inte brinner alls längre. Man behöver altså helst vara minst 2 personer, gärna fler, som turas om att sova! :) Mia