onsdag, februari 03, 2010

Snö och chilepeppar

Ja, nu har väl nästan hela landet snö, så det är väl inte så ovanligt, kanske, men jag tycker att den här vintern har varit en av de allra vackrast jag varit med om! Min vårtbjörk här ovan är magnifik i sin skrud av rimfrost, men tyvärr så lutar den så betänkligt att vi måste ta ner den snart! Kanske till förmån för ett större växthus? Skulle verkligen behövas, mitt gamla är på bara 8,3 kvm och det är trångt för en trädgårdsmästare (eller för vilken trädgårdsnörd som helst, förresten)! Synd att det ska vara så attans dyrt att ansöka om bygglov bara!

Har hittills sått sått 18 sorters chilepeppar och ska beställa nya krukor för omplantering idag! Måste fota mer och komma bättre överens med nya kameran! Än så länge står alla pluggboxar på badrumsgolvets undervärme och trängs med träningskläder och handdukar, men snart ska de få åka ner till en svalare placering under lysrören (jag vill ha åtminstone en grodd planta per sort först - det går nämligen mycket lättare med undervärme och chilepepparsådd)! Vad har jag sått då? Än så länge har jag bara sått de sorter som har lite längre förkultiveringstid:
Capsicum baccatumsorter:
Aji Bolivian
Aji Escabeche
Hot Lemon
Jamaican Bell
Omnicolor
Capsicum cardenasii - caredenaspeppar
Capsicum chacoense - chakopeppar, varianten Cobincho exile
Capsicum chinense-sorter:
7 pod
Aji Dulce/Habanero Dulce
Bih Jolokia
Chile Negro
Habanero Brown
Habanero vit
Peruvian White
Trinidad Scorpion
Capsicum frutescens:
Greanleaf Tabasco
Capsicum pubescens-sorter:
Brun rocoto
Locato PI387838
Sedan har jag ett antal sorter på övervintring, främst vildarter, men även en del andra, som jag inte fick någon bra skörd på förra året! Det har tyvärr varit svårt för mig med det, för vi fick en vattenskada före jul och har en hemsk avfuktningsfläkt som surrar hela tiden och torkar ut plantorna för mig (fast det går jättebra att torka chilepeppar där), så nu har jag gjort plastpåseväxthus över de sorter jag har kvar, i andra sidan huset, vid mitt skrivbord, för att hålla fukten kvar - och bladlössen borta! Mina nya plantor får stå i små kuvöser när de planteras om vartefter, långt ifrån de övervintrade plantorna som brukar dras med löss!

6 kommentarer:

Anne sa...

Roligt att hitta din blogg. Vi blev inbjudna till en chiliröjning på Ekerö i höstas, genom en kollega som är med i Chileföreningen. Mycket, mycket, spännande... Du kanske var med där? Jag har sparat en del frön som skall sås...snart!

Patrik sa...

Underbart Mia att läsa om dina odlingar! Häftiga sorter du sår. Ser att några är till Het Höst på Bergianska, kul!

Mia sa...

Tack, Anne, jovisst var jag med! :) Kul att du också var med och vill så chilepeppar! Tänk bara på att en del sorter lätt korsar sig med varandra, så det är inte säkert att du får den sort du sår! Men det brukar bli gott och bra ändå! :)

Mia sa...

Hej, Patrik! Jovisst är det en hel del sorter till Het Höst 2010, såklart! :) Har inte sått Capsicum annuum-sorterna än, men några ska få komma i jorden idag! Den enda jag inte fått upp av första sådden nu är Hot Lemon, får nog så om den!

Tyra in Vaxholm sa...

Fasen va skönt att läsa om någon som är lika tokig som en själv.
Det ser bra ut Mia!
Jag har petat ner 13 sorter i söndags, äntligen får man börja. Det har kliat i mina gröna fingrar länge nu och på Alla hjärtans dag gick startskottet.

:-)

Tyra

Nu lägger jag till dej i 'Köksträdgården' Du odlar/finns i Järfälla ellerhur? Då är vi i samma zon.

Mia sa...

Hej, Tyra! Kul att se dig här! Måste kolla in din köksträdgård! Javisst odlar jag i Järfälla! :) Mia