fredag, januari 18, 2013

Nya groddar och heta såser!

Nu är det hög tid att sätta på extrabelysningen, titta vad mina gräddpelargoner (Pelargonium elongatum) har ränt iväg:
Nej, dagsljuset räcker inte så här års, även när det är så här vackert väder som idag! Tvärtom, kan man få fälla ner persiennerna, så inte solen bränner för hårt på de sådder som kommit upp!
Ett tips - enkla lysramper är lätta att få plats med hängande i kedjor bakom gardinerna, de kan man ofta fynda på blocket eller återvinningscentraler mfl ställen, byt till kallvita lysrör, så har du en jättebra start för alla nya plantor. 
Nu har nästan alla Capsicum pubescens grott också, väntar bara på någon enstaka sort nu, så i helgen blir det fler sådder! Vill bara säga att jag egentligen föredrar att så chilepepparplantorna en och en i pluggbrätten numera, men ibland vill jag testa att så i den vanliga undervärmekuvösen med och då sätter jag fröerna rätt långt ifrån varandra, då chilepeppar har pålrötter och kan vara rätt känsliga för störningar i rotsystemet!
Sedan måste jag visa något som gjorde mig glad i tisdags, när jag åt middag på Serrano före föredraget hos Uppsala Trädgårdssällskap - på alla bord stod en härlig selektion av habanerosåser! Underbart! Tack ni som kom och lyssnade trots det hemska ovädret, det blev en väldigt trevlig kväll! Och tack för blommorna!
Ha en fin helg!
Mia

6 kommentarer:

Malin sa...

Hej Mia
vilket superfint reportage det var med dig i Land idag. Jag myste mig genom text och bilder och inspirerades stort "fast" jag sedan länge är chilifrälst. Verkligen bra reportage.
Kul att dina sådder redan tittat upp!
Själv skulle det sås i morgon men vi måste akut till min svärmors hus i Danmark för det har frusit. Det är till salu och plötsligt hade oljan tagit slut och frosten håller ett hårt grepp. Inte nog med att vi har flera hundra kvadrat meter gammal gård att hålla ögonen på... Fast mest sörjer jag henne och nu känner jag att vi inte räcker till... Phu
men jag ser fram emot chilisådderna när tiden finns.
Vi ses Malin
Ps jag fick en snabb leverans från Örtagården - Tack för rekommendationen.

Mias Trädgård sa...

Tack för fint omdöme om reportaget! Oh, Malin, vad jag känner med dig! Vi sitter ju i lite samma sits med svärfaderns gamla hus och det är tufft när man inte bor i samma stad! Hoppas att ni har försäkringar som täcker allt, jag vet att det kan vara svårt ibland med villkoren pga mitt gamla yrke! Lycka till med både det ena och det andra! Trevlig helg! :) Mia

Berit sa...

jag har sått 14 olika sorters chili idag:)den smittar denna chilifeber
Ha en underbar dag!!

Mias Trädgård sa...

Hej, Berit! Vad jättekul att höra att jag smittat dig med den bacillen! Hoppas att alla gror och ger dig stor skörd! Kram Mia

Törnrosa sa...

Har precis hittat till din härliga blogg via din kommentar idag hos mig. Jättekul! Kikat tillbaka på dina inlägg. Hit kommer jag igen!
Skulle också säga: vilket underbart ljus du har i det här inläggets vackra bilder. Mmmm.
Hej från Törnrosa

Mias Trädgård sa...

Hej och tack, Törnrosa! Snällt sagt, jag gillar din blogg med, så vi lär säkert synas igen! :) Ha en fin vecka! :) Mia