lördag, juni 14, 2014

Kubansk och mexikansk oregano

Från mitt 'andra jobb' som trädgårdslärare köpte jag igår med mig något man där fått som kubansk oregano hem från växthusets fredagsförsäljning. Förvirringen kring arten verkar vara utbredd och det är lite olika fakta man får upp om man googlar på den. Dess vetenskapliga namn är Plectranthus amboinicus och den tillhör familjen Lamiaceae, dvs plister-växter och det officiella svenska namnet är kryddkarlbergare. Den anges dock ofta med en väldig massa synonymer, som jamaicansk timjan, spansk timjan, indisk mynta, de fem årstidernas ört, fem-i-en-krydda och mexikansk oregano, men den senare har vid närmare djupdykning i SKUD ett annat vetenskapligt namn... Den kubanska oreganon har enligt sägnerna väldigt många olika användningsområden, både som krydda och medicinalväxt och den sägs bota allt från migrän, vanlig huvudvärk, bronkit, astma, sveda och skorpionbett, samt kan få mjölken att rinna till bättre på ammande kvinnor och extraktet används ofta i schampotillverkning!!! Som krydda ska den göra sig bäst antingen i kötträtter eller till rätter med kyckling och då finhackad. Det är en tropisk planta som inte tål frost, så här får vi odla den ute på sommaren och inne, som krukväxt på vintern. Själv tänkte jag plantera om min i en stor ampel och ha den ute i skyddat läge på sommaren - men den lär inte åka ut när det blåser som idag!
Mexikansk oregano, benämns i SKUD i stället för Lippia graveolens som vetenskapligt namn och tillhör familjen Verbenaceae, verbenaväxter och är mer släkt med citronverbena, en annan av mina kryddfavoriter. Kallas också för vild mejram och blommar med vita blommor. Det var den jag först trodde jag fått tag på åt min kompis Patrik - nu verkar det som om jag får leta vidare - någon som har en stickling eller 2 att dela med sig av? Byter gärna mot en kubansk variant, eller vanlig oregano/kungsmynta med lila blommor!  
Trevlig helg och håll i hatten i blåsten!
:) Mia

16 kommentarer:

lavendia sa...

Vad kul!
Jag köpte nyligen en Kryddkarlbergare (som den kallades där). Jag har inte vågat smaka än, men de doftar gott. Har du använt den?
Ville du ha vild mejram? Är inte säker, men hur ser man att det är en sådan? Jag kanske har.

Mias Trädgård sa...

Tack, Lavendia! :) Nej, jag sitter och googlar på recept, ska vara lite som en blandning av oreganio, timjan och salvia m.m., måste testa, lovar att berätta hur det smakade! :) Visst vill jag gärna ha vild mejram! Den har alltså vita blommor, inte de vanliga lila, men är annars ganska lik den vanliga oreganon/kungsmyntan... Ha en fin söndag! :) Mia

lavendia sa...

Jag har nyss köpt min planta så den är inte stor. Jag har för mig att det var vild mejram, men är inte säker o namnskylten är förstås inte kvar. Men jag ska se om det blir vita blommor så ska jag dela med mig. Men jag försöker ta skott redan nu. Återkommer om det senare.

Mias Trädgård sa...

Toppen! Vi hörs vidare om det, fundera på vad du vill ha i utbyte så länge! :) Mia

lavendia sa...

Så gör vi. Skottet står redan i en liten kruka.

Mias Trädgård sa...

Låter perfekt, vi hörs! :) Mia

Jenny sa...

Tack för info! :-) Jag har precis fått en karlbergare, och sniffat misstänksamt på den. Bladens tjockhet och lurvighet inbjuder inte till förtäring direkt, men den luktar gott!
/Jenny

Mias Trädgård sa...

Tack, Jenny! Jo, men OBS! att det inte är en 'vanlig Karlbergare', utan en 'kryddkarlbergare'... :) Mia

Jenny sa...

Jo, denna ser ut exakt som den på din översta bild, så det är nog lugnt. Den överräcktes enbart under namnet "Karlbergare - en kryddväxt", men som du själv skriver verkar ju namnförvirringen stor kring denna växt.

Mias Trädgård sa...

Bra, Jenny! Då känner jag mig lugn! ;) Mia

Lycanthropy sa...

Jag föredrar namne kryddkarlsbergare för Plectranthus amboinicus och det är väl också namnet som SKUD har angett. En av anledningarna till att det finns så många namn är att det finns en mängd kultivarer. Jag har den traditionella som är vanlig på Kuba men också en från Barbados som har mindre hår och som har mer av en citruston. Har den som krukväxt året runt och använder den gärna i mat. I Indien doppas den i en smet av kikärtsmjöl och friteras. Släktingen P. tomentosa heter på engelska Vicksplant och doftar precis som Vicks inhalator eller crème och är fantastisk till ångbad när bihålorna inte är medshjälpliga.

Mias Trädgård sa...

Tack, 'Lycantrophy'! Kul att du ätit den, hade varit roligt att veta hur? Jo, jag skrev ju den svnska korrekta benämning med, men har med fler synonymer, då den har många! ;)

Anonym sa...

Hej Mia! Är på jakt efter en egen kryddkarlbergare. Går det att köpa en stickling av dig?

mvh
Carolin

Ingrid sa...

De mindre bladen är godare än de större är min erfarenhet.
Någon som vet något mer om skötseln av dem? Vilken jord de vill ha osv? De verkar tåla solljus bra är mitt intryck.

Mias Trädgård sa...

@ Carolin - har tyvärr gett bort alla!

Mias Trädgård sa...

@ Ingrid - kul! :) De är ju väldigt tjockbladiga, så jag skulle rekommendera en väl genomsläpplig jord, som till kaktusar. MVH Mia