onsdag, januari 28, 2009

Snart omplanteringsklara


Härligt - snart är det dags för sådd nr 2. Nu börjar mina chilepepparplantor att visa karaktärsblad, då är det dags för omplantering i större kruka och med bättre jord än såjorden de såddes i. Jag vill ändå gärna vänta in så att de flesta frön har grott i varje pluggbox, för de har den nackdelen att när man ska 'poppa upp' alla pluggar, så kan man skada rötterna på de små plantorna (chilepeppar har väldigt känsligt rotsystem, därför vill jag så dem i pluggbrätt) som inte är omplanteringsklara. Naturligtvis kan man lösa det genom att 'skopa upp' plantorna 1 och 1, men då missar man ju påängen med själva pluggboxen - att det ska vara så enkelt!
Nu måste jag dyka ner i sålådan för att välja ut vilka fler sorter jag ska odla i år! :)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mia!
Hur leker livet med trädgårdsmästaren? För egen del känns det som om inte tiden riktigt räcker till just nu, gestaltning, beskärning, truck osv ja du kanske känner igen dig från din 3:e termin. Jag ska göra min designpraktik på Ulriksdal v.14-17 Hoppas vi ses då!
Cilla (KY08)

Hans Ohman sa...

Hej Mia,
jag är konstnär/konsthantverkare och bygger tillsammans med Birgitta, min fru, upp ett konstcenter med konstträdgård i västra Värmland. Vi har varje sommar kurser för trädgårdsfolk så att de kan utsmycka i trädgården. Jag undrar om du ville sätta en länk från din sida till vår.
Du kan kolla www.norramon.se och fundera.
Med vänlig hälsning, Hans

Mia sa...

Hej, Cilla! Vad kul att du hittat hit! :) Ja, då får vi luncha i april - toppen! Här är det lite mer stilla just nu, men snart sätter det igång igen! Det ser jag fram emot! Ring eller messa mej någon dag! Jag vill ju ha ditt mobilnummer (Pia har mitt)! Lycka till med alla kurser nu (det går säkert bra!) Kram Mia

Mia sa...

Hans, tack, jag ska verkligen kolla igenom Era sidor! Återkommer så fort jag hunnit med! MVH Mia

Ruben sa...

Hej, kan du gå in på min blogg och hjälpa mig bestämma de olika chilifrukterna om det går. Och du har tid och lust förstås! /Ruben

Mia sa...

Färdigt, Ruben (så gott jag nu kan)! Kolla din sida! :) Mia

Anonym sa...

Tomatplantorna då??? Du sa ju att du skulle så sist vi sågs, jag ser ingen bild. Fick tillbaka sålusten här om dagen. Så till helgen kan det bli något.
Hoppas vi syns snart, kollega.
Kram Jessie

Mia sa...

Hej, Jessie! :):):)
Jo, jag ska väl börja nu med tomaterna med! Kul att du fick tillbaks sålusten! Vilka sorter ska du så i år (vi kan ju byta sedan, vet du!) Kram Mia

Ramona K sa...

Wooops! Jag halkar efter. Borde ha redan kommit igång med chilisådden men nu ska det bli av.
Två metoder jag testade i fjol:
1: planterade i papperskrukor. Fick som julklapp en "potmaker" som underlättar processen. Bra sätt att bli av med tidningshögarna. Placerade de,lätt fuktade, i olika platslådor/backar som man då häller lite vatten i. I början behövs bara lite vatten i behållaren. Ju mer de gror, desto mer vatten. Jag tyckte det var lättare att undvika övervattning på det sättet. När det är dags för omplantering, flyttar man bara hela papperskrukan med innehåll in i den större (vanlig) kruka. Ska sitta framför TVn ikväll och tillverka så många papperskrukar jag orkar.
2: Testade sandodling med med en chiliplanta i fjol. Den enda näring man ger är ett finfördelat täcke av gräs/ogräs. Fungerade utmärkt. Ska utvidga försöket. Jag har ett växthus och uppleva att det kan vara lätt att över- eller undervattna speciellt tidigt och sent på säsongen då det kan bli stora temperaturskiftningar. Tyckte att det var lättare att hålla koll på den sandodlade plantan.
Jag har ingen som helst yrkesbakgrund - är bara en glad amatör. Gillar din blogg.
Är det någon som har testat kompostmaskar inomhus? Det låter intressant och miljövänlig tycker jag.
Hälsningar från Uppsala
Ramona K

Mia sa...

Hej, Ramona! Kul med fler chilepeppar-fantaster! Ja, det är ju bra att tänka miljövänligt och man ska använda den metod som fungerar bäst för en själv! Jag har testat papperskrukor med, men personligen tycker jag att det blir för mycket mögel i sådderna med den metoden och torvbriketter tycker jag torkar ut för lätt, så för mig passar bluggboxar eller pluggbrätten bäst!

Sandodling har jag också testat, men har svårt med täckningen med gräs, då jag är drabbad av spanska skogssnigeln, de äter för mycket på plantorna då, tycker jag.

Kompostmask inne har jag aldrig testat, men jag kommer svagt ihåg att IKEA hade någon soffa/bänk avsedd för inomuhskompostering för kanske sådär en 20 år sedan... Jag har hört att rätt skött så ska en sådan anläggning inte avge någon lukt alls och det låter ju bra! Själv bor jag i hus och har 2 varmkomposter och 11 (!) för trädgårdsavfall, så jag klarar mig ändå! :)