måndag, februari 09, 2009

Äntligen - omplanterade chilepepparplantor

Äntligen har jag planterat om mina chilepepparplantor från första så-omgången! Först var jag ju tvungen att diska gamla krukor (jag använder fyrkantiga 7x7 Göttinger-krukor för att få plats med så många som möjligt till första omplanteringen), diska brätten och plasthuvar, tinat jord (upptäckte att det tar flera dagar att tina en 50 l säck i rumstemperatur). Var tvungen att springa (nåja, gå försiktigt - det är glansis ute här!) ut till växthuset och hämta fler krukor och fler brätten (varför tog jag inte in dem i somras direkt för?) och diska lite till.

Efter lunch hade posten kommit med årets roligaste läsupplevelse för en frö-freak som är insnöad på köksväxter: Fröföreningen Sesams årsbok med alla fröerbjudanden från medlemmar! Nu ska jag dammsuga och göra rent vasken i köket efter mig innan resten av familjen kommer hem och undrar vad som hänt där! Varför blir det alltid så slabbigt med jord och krukor? Jaja, det är för kallt i uterummet att plantera om chilepepparplantor där och dessutom har jag inte rinnande vatten där heller, så vad ska jag annars göra? Sedan ska jag brygga en stor kanna kaffe och läsa om nya roliga frö-sorter, som jag vill odla i sommar!
Jag har förresten blivit tvungen att installera en ny räknare på sidan, för den gamla la plötsligt av, utan att jag förstod varför. Passade också på att lägga in en klocka som alltid går rätt, oavsett vad datorn är inställd på med!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mia!
Hittade till din blogg idag.. skall hålla koll på dig hädanefter!
Sådd, hmm hur hinner du med? Själv har jag nästan helt lagt av, men lite sugen blir jag allt när våren närmar sig.. Ska nog försöka peta ner några frön. Jag kunde inte låta bli att ta några sticklingar idag på jobbet:-)
Syns o hörs kram Camilla U-dal

Mia sa...

Hej, Camilla! :) Kul att 'se' dig här! Jo, jag har ju inte så väldigt mycket annat just nu, och vem vill inte ha egenodlat?!? Sticklingar är nästan lika kul som att så! Ska göra ta lite själv med! Vi ses kanske imorrn (vi på ute-trg ska ju på kurs på kvällen)! :) Mia

Ramona K sa...

Hej Mia
Är nybörjare när det gäller odling från fröstadiet. Kan du berätta lite om din belysning? Hur stort avstånd mellan de små plantorna och belysningen, typ av belysning - och andra tips om du har dem?
Hälsningar
Ramona K

Mia sa...

Hej, Ramona! Visst - jag har väldigt enkla belysningsramper, som jag fått gratis vid en kontorsombyggnad för många år sedan! Jag har sett liknande för en billig penning på Blocket eller nya på ex.vis JULA. Kallvita lysrör är det bästa, gult ljus ger inte tillräcklig växtkraft. Man brukar rekommendera mellan 15-20 cm över sådden, så upphängning med kedjor och krokar tycker jag är bäst, så man kan anpassa vartefter det växer. Det finns också speciella växtlampor att köpa, men de är betydligt dyrare. MVH Mia

Patrik sa...

Härligt Mia!

Diskade också igår, en massa krukor...;) Varför gör man det inte ordentligt på sommaren/hösten.

Om jag hinner ska jag plantera om idag, annars blir det nästa vecka.

Mia var köper du dina krukor?

Kolla gärna på mina plantor på min blogg.

http://chilepeppar.blogspot.com/