fredag, februari 03, 2012

Blommig fredag - ny bekantskap!

Idag är det blommig fredag mitt i kylan! Katarina på Roses and Stuff har idag hittat på det fiffiga temat ny bekantskap! Jag skulle egentligen vilja skriva om alla nya bloggvänner jag fått som nya bekantskaper, för det är verkligen något som förgyller min vardag! Men - i brist på bilder IRL på er så går jag igenom några nya bekantskaper i min odling under 2011 och lite hur jag tänker mig odlingen 2012.
Förra årets största skörd fick jag av bifftomaten Country Taste, som är en F1-hybrid.
I år tänkte jag försöka ta mig mer tillbaks till sortklenoder, för att försöka motverka utarmningen som våra myndigheter vill att vi ska tolerera.
Förra årets roligaste nyhet på chilepepparsidan för mig var chilepepparsorten Natal, som vi tror är en korsning mellan Capsicum chinense och frutescens. Underbart, härlig fruktig smak och trevliga färger på både blommor, bladverk och frukter gör ju inte det hela sämre! Fröerna fick jag genom mitt medlemsskap i fröföreningen Sesam.
Jag odlade 7 Pot Yellow (Capsicum chinense) i några olika varianter för första gången och har faktiskt fortfarande färska frukter!
Facing Heaven (Capsicum annuum) Var en het och trevlig bekanskap, jag har sparat den här kinesiska sortklenoden som torkade frukter för att ha i Szechuan-matlagning framöver!
Mina Padron (Capsicum annuum) blev gigantiska förra året! Som omogna var de relativt normalstora, men när de fick hänga kvar till full mognad blev de ca 30 % större och mycket starkare! Jag har samlat frön från de största så vi får se vad som blir av dem nästa gång!
Sedan fick jag ett jättefint fröpaket efter mitt föredrag igår - det var några nya bekantskaper för mig - tack!!!
Fröerna kommer från Jennys Frön och Sånt. Där ni bland annat kan läsa om den fantasieggande tidiga vattenmelonen! Okra har jag testat utan resultat en gång tidigare, men skam den som ger sig! Allt ska testas i år! Lovar! 
Ha en trevlig helg i kylan! :) Mia

18 kommentarer:

Lotta sa...

Jag håller fullständigt med dig om att det är så roligt med alla nya blogg bekantskaper...trodde aldrig att det skulle ge så mycket!
Gillar verkligen din tolkning av temat samt alla bilder på tomater och chilisar.
Ha en fin helg.
/Lotta

Gunilla sa...

Riktigt fin tolkning av dagens tema.
Nya bloggvänner är guld värd.

Ha en fin helg
Gunilla

Mias Trädgård sa...

Lotta - jag håller med dig i allt! Det är otroligt givande!!! Ha en härlig helg du med! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Gunilla - jaaa! Guld är det verkligen! Ha en skön helg! :) Mia

Madame C sa...

Vilken fint tolkning du gör, Mia, och så mycket spännande du odlat och ska odla.
Ha en skön helg,
Charlotta

Mias Trädgård sa...

Tack, snälla Charlotta! Det är ju underbart med er alla nya bloggvänner! Japp, jag hoppas att det blir ett bra odlingsår i år! Ha en riktigt trevlig helg! :) Mia

Berit sa...

visst är det så att man fått många nya bekantskaper genom både bloggen, forumet och Fb.Jättekul att både inspireras och få nya bekantskaper i form av växter.
Ha en alldeles underbar helg!!

Mias Trädgård sa...

Tack, Berit! Jaa, riktigt berikande! Ha en jätteskön helg själv! :) Mia

blomkronan sa...

När jag börja blogga hade jag inte en aning om vad det kunde ge... jag trodde att jag skulle skriva dagbok och ingen skulle läsa! Som du säger... jag är så glad över att jag börja blogga =) och funnit nya vänner. Bilder IRL får vi fixa =)
Ser fram emot chiliårsmötet på söndag =) kramis

Anja sa...

Vilket härlig, generöst inlägg.
Ibland glömmer jag bort att ge eloge till bloggvänner som gör att man faktiskt har lust att fortsätta med bloggen.
Du är en av dem, så att jag får passa på att tacka för dina kommentarer!

Ha det gott!/Anja

Anette sa...

Har var det hett! Chili är så vackra att se på och till viss det att äta. Jag gillar stark mat, men resten av familjen skulle nog protestera högljutt:-)
Vad roligt att du tar dig an gamla hotade sorter. trevlig helg/Anette

Mias Trädgård sa...

Blomkronan/Mari - tack! Ja du tillhör ju en som jag faktiskt har träffat IRL, och visst ska det bli mer bilder! Ska bli kul på söndag (och onsdag, förståss)! Kram tebax och fortsatt trevlig helg! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Anja - tack, vilken supergullig kommentar!!! Tack själv för dina fina kommentarer! Ha det gott själv och en fortsatt trevlig helg! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Anette - tack! Jajamensan, men det går att vänja familjen långsamt och försiktigt med! Min man brukar vara den som är svårast att få i stark mat, men igår kväll fick han en fläskfilégryta med en hel del habanero och stark curry i och han tyckte den var ovanligt god! :) Klart den var, det var ju habanero i! Ha en fortsatt trevlig helg! :) Mia

Katarina Holmström sa...

Nej, man ska inte ge sig! Okran skulle vara spännande att pröva - lycka till med den och med de andra sådderna!

Mias Trädgård sa...

Tack, Katarina! Tänk, om jag lyckas kanske jag kan erbjuda egna frön till okra nästa år? Men vill du ha några få frön nu, så maila mig, så skickar jag så du också får prova! :) Mia

Gela sa...

Inspirerande med alla dessa bekantskaper. Imorgon kommer jag med en stoooor låda med hoppas jag lite nya bekantskaper till dig. Skall bli väldigt roligt att ses!!! Kram Gela

Mias Trädgård sa...

Oh, vad kul det ska bli Gela! Hoppas att jag har lite nya bekanstskaper till dig då med! :) Kram Mia