fredag, september 21, 2012

Blommig fredag - Aj, aj, aj! Blooming Friday - Ouch, ouch, ouch!

Idag är det blommig fredag igen hos 'Bland blommor och bladlöss'! Temat för veckan är 'Aj, aj, aj' - och visst kan det göra lite ont - på många sätt - att odla, hantera och äta så många heta chilepepparsorter som jag gjort den senaste veckan! :)
Today it´s Blooming Friday again at 'Bland blommor och bladlöss'! The theme of this week is (freely translated) 'Ouch, ouch, ouch' - and it could be some 'ouches' - in many ways - to grow, handle and eat as many hot sorts of chilies that I have done the last week! :)
Tistelvinds såser på Zetas, foto Gert Zaloga.
Förra helgen var ju vi i Svenska Chilepepparföreningen inbjudna till Zetas, Finsmakarens Trädgård för att ha en het helg med plant-, sås- och fruktförsäljning, provsmakning och information! Vi åt chiligrytor, smakade chilisalsor och hade på extra med Tistelvinds fantastiska chilepepparsåser - och det gav resultat, inte bara i humöret (chilepeppar är humörhöjande, då det triggar igång kroppens endorfiner, som kommer efter intaget av riktig hetta, om ni inte visste det? Och ja, det är också beroendeframkallande - men på ett nyttigt sätt!), utan också för matsmältningen (Aj!), oförmågan att klia sig i ögonen (vilket man glömmer - Aj!), speciellt när vi 3 som stod i helgen först får händerna nedsmetade med 'provsås' i tafatta försök att inte spilla (Aj)! Sedan på söndagen, när vi delat upp flaskorna som var öppnade och jag fick det som var kvar av Fatalii (Hurra!) och Trinidad Scorpion (Hurra igen!) och så går jag och TAPPAR flaskan med TS rakt ner på köksgolvets klinker så det stänker över mig och på köksskåpen och de fantastiskt fruktiga habanero-ångorna ryms i hela köket och maken och barnen skriker (Aj) - bara av ångorna - de njuter jag själv av, men då jag får torka upp och göra rent allt, så sitter scovillegraderna fastbrända ner i huden på händerna (dubbelt Aj halva veckan)! :)

Last week, were we in the Swedish Chiliassociation, as I previosly told You, invited to a wonderful Swedish nursery, south of Stockholm - Zetas, to have a hot weekend with plant-, sauce- and chilifruits for sale and we had tasting of swedish chilisauces from Tistelvind - and it gave result, not just for the good mood (chilies are good moodboosts, they trigger the natural endorfines in Your body, if You didn´t know that? And  - yes, they are addictive, but in a good way!), but also for the digestion (Ouch!), the inhability to tickle Your eyes (witch one sometimes forgets - Ouch!), especially when we 3 who were there last weekend first gets our hands smeared with the tryouts of chilisauce, when we tried not to spill it (Ouch)! Then - on Sunday night, when we divided the leftover samples in the open bottles - and I got whats left in the Fatalii-bottle (Hurray!) and the Trinidad Scorpion one (Hurray again!) and I´m DROPPING the bottle with TS right on my tiled kitchen floors so it splashes up on me and onto the kitchen cabinettes and the fantastic fruity habanero.-aromas is spreading in the kitchen and the husband and kids are screaming (Ouch!) - just by the fumes - witch I most enjoy, but when I have to wipe everything up and make the kitchen nice and clean, the Scoville heat unitis (SHU), is still deep in my skin (double ouch for ½ of the week)! :)
Nåja, jag har en gammal flaska med Tistelvinds Chokolate Scotch Bonnet (300 000 Scovillegrader i frukten, med klar eftersmak av choklad) att trösta mig med, för mina egna frukter på just den plantan har inte mognat och mitt beroende efter chilepeppar har ökat efter helgen, så jag har den på absolut nästan allt -

Well, I have an old bottle of Tistelvinds Chokolate Scotch Bonnet (300 000 SHU i the fruit, with a clear hint of chokolate in the aftertaste) to comfort me with, because my own fruits have not yet matured this year yet and my addiction for more chilies have gone up after last weekend, so I have it on practically everything -
- utom till frukost - då kör jag med Tabasco Chipotle (för tabasco (Capsicum frutescens) är lite snällare - bara ca 50 000 scovillegrader i frukten och den här är mixad med svagare, men rökigare chipotle - aj!)! :)

- exept for breakfast, when I go for Tabasco Chipotle (because tabasco (Capsicum frutescens) is a bit nicer - just 50 000 SHU in the fruit and this one is mixed with the even milder, smoked chipotle - ouch!)! :)
Sedan hade jag kvar av min skörd av Madame Jeanette för någon vecka sedan - så den har flitigt används i maten (350 000 Scovillegrader) - till mig - inte familjen... Aj...

Then, of course I had some leftovers of my harvest of Madame Jeanette for some week ago - so it has been frekwently used in the food (350 000 SHU) - for me - not the family... Ouch...
Men det är inget mot vad den här lite lätt omogna Bhut Jolokian, som jag och en kollega åt till lunch då gav för effekt i Scoville: 1 047 427 (som mogen)! Ajajaj! :)

But thats noting against what this a bit unripe Bhut Jolokia, that me and a colleague of mine had a for lunch, when it gave an effect of
1 047 427 SHU (as ripe)! Ouch, ouch, ouch! :)
Och så väntar jag ut mognaden på mina Trinidad Scorpion Butch T - världens just nu officiellt sett hetaste chilepeppar enligt Guinnes Rekordbok på 1 477 000 Scovillegrader! Kanske kan jag få äta en redan nästa vecka? Ajajajajaj! Så - om ni hanterar starka chilepepparsorter - snälla använd handskar! Ha en trevlig helg! :) Mia

And now I´m waiting for my Trinidad Scorpion Butch T - the worlds now officially hottest chili (according to The Guinnes Book of World Records) on 1 477 000 SHU to ripe! Maybe I will be able to eat one already next week? Ouch, ouch, ouch! :) So - if You are handling strong chilies out there - please be careful and please use gloves! Have a nice weekend! :) Mia

26 kommentarer:

Ruben sa...

Men Mia då!! Är det inte risk för självantändning så mycket chili som du äter?! Man blir orolig, det blir man. ;-) Verkligen kul tolkning av dagens tema, det blir guldstjärna!

Ha det gott!
/Ruben

Vivian Tisting sa...

Ajajaj, här går det riktigt hett till.
Ha en skön helg
Vivian

Mias Trädgård sa...

Hha, Ruben! Det skulle vara efter det att jag druckit alkohol för att mildra hettan, då? :) Nej, så illa är det inte, tack och lov! Men OM man måste släcka bränna efter chilepeppar hjälper det inte med vatten, utan det är alkohol eller fett (som capsaicinet är lösligt i) som hjälper, även om det kan kännas skenbart lugnande med något kallt, som isvatten... Men bättre med en ostbit och en öl... :) Tack för responsen! Ha det gott! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack, Vivianne! Japp, hett var det här! Ha en fin helg du med! :) Mia

Fia sa...

Jag tar gärna något bra recept på hemmagjord tabascoliknande sås!

Anjas Hill sa...

Inte visste jag att det går SÅÅÅ hett till i dina domäner!Du är väl vid det här laget en 'chileman'(uttalas med långt aa) och ler hela dagarna och sprider god stämning överallt där du vistas
Med det stämningshöjande supereffekten som den spillda flaskans innhåll spred borde du inte känna alls av "aj" i dina händert...;)))?!/Anja

Mias Trädgård sa...

Japp, Fia jag med! :) Skämt åsido, jag ska kolla, men just dessa syrade såser är ju lite knepigare (jäsningsprocessen) och just tabascosåsen är superduperhemlig, men ett bra tips är ju att bara lägga frukter i vinäger och lite salt, koka upp och köra i mixer - klart! :)

Mias Trädgård sa...

Hihi, Anja - tack! Neej, lite bedövad var jag nog allt! ;) Så är det ju, och tur är väl det! Men inte drömmer jag om det - jag lever ju genom det! Och visst blir man lite glad av det - så är det! Ha en trevlig helg! :) Mia

Veronica sa...

Helt otroligt!? Själv är jag överkänslig tror jag för jag tycker allt är för starkt! När jag säger : usch vad starkt så tittar alla på mig och skakar på huvudet! Så den chili-liknande planta jag odlar i år är snackspaprika :)

Kul tolkning av ämnet!

Ha en härlig helg

Mias Trädgård sa...

Tack, Veronica! :) Du är inte överkänslig - du är bara inte tillvand! Om du skulle bo hos mig i 2 veckor, eller kanske lite längre - så skulle jag vänja till dig (inte på samma nivå som mig, men du skulle gilla starka smaker redan efter en timme - lovar)! :) Mina barn har alltid undrat varför köttfärssåsen inte smakar något i skolan t ex... Kanske just därför en av dem valt att bli kock! :) Man ska dock vänja sig långsamt och njutningsfullt - ingen stress och inte de starkaste först! Ha en trevlig helg! :) Mia

Lisa sa...

AAAAAJ ! Jag som inte ens tål de svagaste, he he, knappt svartpeppar ens. Hur gör du, har du plåtskott munnen ;-) Spännande läsning i alla fall. Ha en skön helg
Lisa/Lisas trädgård

Hélena sa...

Vad häftigt med så mycket chili. Jag är för dålig att göra något av vår chili...måste bli bättring.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Berit sa...

ÅÅ vad du är lycklig ägare till flertalet chilisorter,liite avunds är man allt:)
Ha en underbar helg!!

Mias Trädgård sa...

Hihi, Lisa! Neej, då, men jag är tillvand sedan en massa år tillbaks! När jag gick med i Chilepepparföreningen 2004 var jag intresserad av chilepeppar som krydda, men knappast så tillvand som jag är idag! Första gångerna jag var med i 'Årets Chilechef' (SCF arrangerar den varje år i februari) blev jag inte ens placerad (mest pga den svaga smaken, tror jag), det tog ett par år innan smakerna och styrkan kunde balanseras och numera blir jag väldigt lycklig över god OCH stark mat, om den är balanserad! Sedan är det inte bara styrka, det är en massa olika komplexa detaljer i varje sorts smak som är helt unik, som gör det så kul! Du får komma på smakprovning någon gång!!! ha en fin helg! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Helena - tack! Jag måste nog skärpa mig och göra ett försök till inspirerande inlägg så här i skördetider med - när jag hinner! Men torka, eller hacka och lägga i frysen fungerar ju alltid! Ha en härlig helg! :) Mia

Lena/isklockan sa...

Härligt det låter med all chili. Jag odlade en sort i år men tro nu inte att jag använde den nåt :-((


Kram

Mias Trädgård sa...

Tack, Berit! Jasså, du gillar också chilepeppar! Vad kul!!! Jo, föreningens medlemmar drar ju upp för att sälja på mässan varje år och då brukar det ju liksom bli ett överskott! :) Ha en fin helg! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack, Lena! Nämen, det är väl bara att använda den nu? Eller har du slängt frukterna? Torka dem annars och bryt lite i en höstgryta (eller hacka färsk) - det blir sällan fel! ha en fin helg! :) Mia

Inger sa...

Har odlat mina första chilepeppar i sommar, kul!
Kram

Mias Trädgård sa...

Kul att höra, Inger! Ha det fint! Kram tebax! :) Mia

Meta sa...

Har funderat lite över det där med chili men jag är lite rädd för att det blir en ny måste ha grej hos mig. Hinner knappt med det jag odlar nu. Men man vet aldrig.Bränn inte upp strupen bara!
Kram Meta

Mias Trädgård sa...

Så himla trist med ditt träd, Meta! Tycker nog ändå att du ska testa en chilepeppar, bara för att ha lite skoj i maten nästa år, det behöver ju inte ta över hela ens liv, även om risken finns... Hoppas du får ordning på lotten! :) Mia

Mia sa...

jisses så mycket starka saker du visar!
om du gillar tävlingar så välkommen in till mig.
Mvh Mia

Rowena sa...

I did not know that hot peppers were natural endorfines! So that must explain why I feel so good after eating pasta or any other dish that calls for atleast one hot pepper. I thought the good feeling was just my imagination!

Mias Trädgård sa...

Tack, Mia! Kul, ska titta in hos dig lite senare ikväll och se vad du har för spännande på G! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Rowena - thanks! Yes, isn´t that just wonderful - and true! :) Mia