måndag, oktober 29, 2012

Skördemåndag 29 oktober - Harvest Monday october 29.

Stora delar av årets äppelskörd syns på bilden, jag har ett par lådor i förrådet med! Den vänstra lådan framför kameran och den bakom är fylld med Belle de Boskoop, till höger och bakåt Ribston. Jag ska väga allt på plats när jag mustar dem på fredag, innan dess gissar jag bara på 150-200 kg totalt, vi får se hur rätt jag hade. En del sparar vi att äta och göra pajer av under vintern med!

The most of the apples I picked last week, I have a couple of boxes in the pantry as well! The box to the left is filled with Boskop Glory, to the right and beyond that one is Ribston. I will weigh the apples when I go and make applejuice of them later this week, now I´m just guessing on about 150-200 kg in total, we´ll se how right I was later! Some of them will stay in the pantry just to eat and make som pies from in the winter months to come.
I växthuset fortsätter det att växa, trots minusgraderna ute, då jag har fläkten på tills slutet av den här veckan med, sedan är det över för i år, förutom kanske någon liten skörd på övervintrande chileppeparplantor inne. Gurkorna har redan gett upp, och tomaterna blir färre för var vecka som går, men chilepeppar-plantorna har satt en faslig fart efter det att jag satt in fläkten, så jag kommer att ha både färsk och torkad chilepeppar som räcker länge! Ska göra några inläggningar den här veckan med. Här ovan är det tomatsorterna Red Pear (435 g) längst upp till vänster och under den Dr Carolyns Yellow (40 g), sedan Costolute Genovese (210 g), längst upp till vänster av krukorna med chileppar - Poblano Meek & Mild (15 g) och Cayenne Golden (85 g), under dem kommer Hinkelhatz (110 g) och närmast kameran Aji Dulce (75 g) sedan längst upp till höger Padron (80 g) och Jalapeño Summer Heat (35 g), följt av Habanero Purple (de stora bruna - 115 g) och Aji Norteno (25 g), under dem tomaten Marmande - troligtvis den sista på 210 g, och uppe till höger Jaunne Flammé biff (415 g). Glöm inte att titta in till Daphnés Dandelions för fler skördebidrag - och jag håller verkligen tummarna för att den väntade hårda vindarna inte slår så hårt mot USAs kustområden - tänker på er alla där! Hoppas att alla får en trevlig vecka! :) Mia

In the greeenhouse it continues to grow, since I have the heater on until later this week, then it will be over for this Year, maybe some of the chiliplants I take inside will continue to produce, we will see... The cucumbers out there has already died and the tomatoes gives us less every week, but the chili-plants has really starting to ripe since I put the heater in, so I will have both dried and fresh chilies for a long time! I will probably make som pickled peppers later this week as well. Here on this picture it is tomatoes (from top left) Red Pear (435 g) and under them Dr Carolyns Yellow (40 g), then Costolute Genovese (210 g), far up left in the pots - Poblano Meek & Mild (15 g) and Cayenne Golden (85 g), under them Hinkelhatz (110 g) closest to the camera Aji Dulce (75 g) up to the right in the pots: Padron (80 g) and Jalapeño Summer Heat (35 g), followed by Habanero Purple (de stora bruna - 115 g) and Aji Norteno (25 g), under them the tomato Marmande - probably the last one of that sort for 210 g,and up to the right Jaunne Flammé Beefsteaktype (415 g). Don´t forget to visit Daphnés Dandelions for more harvest-contributions - and I really hold my thumbs that the forthcoming storm not will strike so hard against the coastal areas in the US - I´m thinking of You all over there! I hope You all get a nice week! :) Mia

11 kommentarer:

. . . Lisa and Robb . . . sa...

What an amazing apple harvest! I wonder how long they will keep in storage?

Ninja sa...

Jag fick också en stor äppelskörd i år....men det gäller att ha någon stans att förvara dem.

Mias Trädgård sa...

Thanks, Liza and Rob! It depends on the temperature in the storage, but usually, if it´s not freezing out there theese varieties keep in good condition until the later part of mars, sometimes the beginning of april, but then they will be a bit wrinkled, but still OK for a pie or for cooking... Hope You will have a nice week! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Ninja - tack! Ja, jo jag har ett hyfsat förråd som inte brukar frysa, men ibland händer det ändå, och då är det ju kört! Men, som sagt, det mesta ska mustas och de tappas på bag-in-box, som kan förvaras i rumstemperatur, så det blir nog bra med det! Ha en skön vecka! :) Mia

Dagliljan sa...

Underbart med must. Så härligt att ha egna Ribston, vårt bär inte ännu. Vi testar cider i år ;)

Lisa sa...

Nu blev jag ju sugen att provsmaka äpplen ;-) Tror aldrig jag har provat någon av de sorterna. Härlig skörd du fick. Har du sluppit rönnbärsmal ? Har fått en enorm äppleskörd i år, Melonäpplen och Aroma, alla angripna tyvärr :-(
Ha en fin vecka !
Lisa/Lisas trädgård

Mias Trädgård sa...

Anette - tack! Härligt att höra med cider! Skulle jag själv vilja testa med! Ja, Ribston är fin, får tyvärr lite skorv, men annars helt friskt träd! Tittar in hos dig på bloggen lite senare - måste ju kolla mustningen! Spännande! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Lisa - tack! Ja, ingen rönnbärsmal här, i vart fall inte i stora mängder, men vi bor ju mitt utew på Järvafältet med många vilda rönnar, så de går nog hellre där! Vi kanske skulle byta ypmpris i vinter - saknar själv melonäpple! Den sorten tycker jag om, här strejkade dock Gravensteiner i år, tror att sorken gått lite för hårt åt rötterna på trädet! Ha en fin vecka du med! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Anette - jag menade så klart cidertillverkningen! ;) Men jag antar att ni startar med must? Kram /Mia

Daphne sa...

I dream of picking apples from my garden. Maybe sometime in the next couple of years they will oblige. I can only hope.

Mias Trädgård sa...

Thanks, Daphne! So glad to see that You are OK and I really hope You will have some fruit from Your orchard soon - looking forward to read about it! Hope that You have a much better 2nd half of this week! :) Mia