måndag, september 19, 2011

Skördemåndag - Harvest Monday

Hurra - det är måndag! :)
Och varför Hurra? Jo, det är Skördemåndag på Daphnes Dandelions - häng med!
Här kommer en bild från dagens skörd:

Hurray - it´s monday! :)
And why Hurray? Well ,it´s Harvest Monday on Daphnes Dandelions - join in!
Here is a picture from todays Harvest:
Övre planet kl. 12 (omogen, grön) - tomat 'Mamma Mia' (den ramlade av - men ska bli mycket större - har en gigantisk på gång!), kl. 2 - 'Pink Gaetano', kl. 3 liten, orange chilepeppar - 'Mystery Chinense' - en förvriden 'Facing Heaven', gula tomaten 'Tigerette Cherry Yellow', kl. 6 chilepeppar 'Jamaican Bell', kl. 8 o 9 bifftomaten Country Taste, kl 11 tomaten Green Grape och chilepeppar 'Bolivian' (C. chinense). Undre planet: kl. 1 o 2 tomat 'Citron', sedan 'Super Roma', chilepeppar 'Hot Lemon', tomat 'Chio Chio San', även gröna av dem för jag rev ut hela plantan.


Upstairs kl. 12 (immature, green) tomato 'Mamma Mia' (it fell off, but will be much bigger - I have a gigantic on the wine), kl. 2 Pink Gaetano, 3 o´clock, small orange chilepepper - 'Mystery Chinense',  a twisted 'Facing Heaven', the yellow tomato 'Tigerette Cherry Yellow', 6 o´clock - chilepepper 'Jamaican Bell'. 8 and 9 o´clock beefsteaktomato 'Country Taste', 11 o´clock tomato 'Green Grape' and chilepepper 'Bolivian' (C. chinense). Downstairs: 1 and 2 o´clock tomato 'Lemon',  then 'Super Roma', chilepepper 'Hot Lemon', tomato 'Chio Chio San', even the green of them, because I tear out the whole plant.


Var i växthuset för att plocka in lite tomater och chilepeppar. Det märks tyvärr att det blivit kallare och fuktigare. Började kasta ut tomatplantor som drabbats av potatisbladmögel - inget att göra åt, tyvärr! Har dock en hel del fina plantor med mycket frukt på som får hänga kvar och mogna! Det blir nog till att koka lite ketchup och lägga in syltade gröna tomater i kväll!
Ha en bra dag! :) Mia

I was in the greenhouse to pick some tomatoes and chilepeppers. One can see that it unfortunately has become colder and wetter, so I started to tear some tomato plants out, that was affected by potato late blight - well, the autumn is here! However - I have a lot of nice plants with a lot of fruit on them, witch will hang and mature there. Well, this is enough to boil a little ketchup and pickled green tomatoes tonight!
Have a good day/evening! :) Mia

8 kommentarer:

Catrin sa...

Det ser fantastiskt gott ut. Själv rev jag alla tomater i helgen. Hade bara kvar ut mot väggen och det blev för kallt. Nu ska jag bara orka sylta alla gröna små godingar.
Kram

Mias Trädgård sa...

Ja, jag lär nog sätta på värmen på nätterna snart - brukar ha det ett tag så allt mognar! Men, visst är det gott med syltade tomater! Kram tebax!

Blomkärringen sa...

Vilka härliga fat med tomater mm Det är riktigt godis det! eller ja, all chili är kanske inte så bra att bara hugga in på om man inte tänker gå på fest som eldsprutande drake.. (:D Synd att det snart är över, tomaterna ute måste nog plockas bort i denna veckan. Får hitta ett bra recept på gröna tomater till de som inte hamnar i fönsterkarmen. Ha det gott!

Unknown sa...

Åh, vad festligt att lägga dem på ett så fint kakfat! Så många härliga och spännande sorter du har.
Kram!

Mias Trädgård sa...

@ Blomkärringen - tackar! Ja, jag ska plocka fram ett bra recept (hann inte med inläggningen i kväll)... Måste ju ha syltade tomater till vinterns viltstekar! Hojta till om du inte hittar något! Ha det gott själv! :) Mia

Mias Trädgård sa...

@ Madame C - Tack!!! Jo, jag brukar ju ha många fler sorter, men en hel del är stora men inte mogna än - får återkomma med sortbeskrivningar senare! Ha det bra så länge! Kram tillbaka! :) Mia

billan sa...

Härlig skördemåndag du hade igår..jag ligger lite efter och hade min skördedag idag:)
Jag hoppas att det kan mogna lite mer tomater innan jag stänger växthuset för säsongen. Det lär bli en hel del gröna här med. Tacksam för recept på inlagda.

Skrev ett lite svar på mitt inte helt framgångsrika rökexperiment på chilebloggen min.
Jag har nu läst ditt inlägg och jag ska starta kallröken på torpet nån helg framöver när mina jallisar blivit röda och fina. Här är vi nästan chipotle beroende:)
Ha det gott!

Mias Trädgård sa...

Ja, snacka om att bli chipotle-beroende - det är ju bara förnamnet! :):):) Svarade på din blogg med - jag har samma rök jag också - men tyckte inte jag fick ner temperaturen alls! Men det går säkert med lite övning - du har kanske rökt mer i ABU:n än vad jag gjort! Det bästa jag lyckats med där är faktiskt rökta räkor - bara att slänga in en påse frysta i ca 10-15 minuter! Serveras med en hemgjord chiliaioli, förståss! ;) Må så gott själv och lycka till med rökningen!!! Ska bli spännande att se hur det går! Ska plocka fram recept på inlagda tomater och försöka hinna skriva ner det ikväll, men det är mycket skjuts nu, så det kan bli imorgon med! :)