måndag, oktober 10, 2011

Skördemåndag 10 oktober - Harvest Monday october 10

Inlagda Jalapeños - Pickled Jalapeños

Idag fanns det inte mycket tid för skörd, men jag föreberedde igår och plockade av alla gröna Jalapeños på en planta, och la i saltlake - det räckte till 4 hyfsat stora burkar!

Today, there was not much time for harvest, but I picked all green Jalapeños on one plant Yesterday and put them in salty solution - it was enough for 4 decent sized cans.

Dag 1:
1 kg jalapeños
1,2 dl salt
kallt vatten

Pricka små hål med en nål eller liknande i alla jalapeños. Lägg dem i en skål och täck med kallt vatten. Blanda i saltet och låt stå i minst 8 timmar men helst över natten.

Dag 2:
 8 dl 12% ättikssprit
12 dl vatten
8 dl strösocker
4 tsk gula senapsfrön

Slå av det saltade vattnet och skölj av frukterna. Lägg dem i helt rena konserveringsburkar av glas (gärna upphettade till 100 grader C). Blanda ingredienserna till lagen. Koka upp den och slå den het över chilefrukterna. Tillslut med lock och låt svalna. Förvara inlagda jalapeños svalt i 3 veckor innan den serveras.

Håller ett par år vid sval förvaring...

Jag gjorde det här för första gången för 2 år sedan och nu är de nästan slut, så det var på tiden att göra nya! Fungerar utmärkt med andra sorters chilepeppar med - själv föredrar jag habaneros! 

Ha en trevlig kväll! :) Mia

Day 1:
1 kg jalapeños
1,2 dl salt
cold water

Prick tiny holes with a needle or similar in all jalapeños. Put them in a bowl and cover with cold water. Mix in the salt and then rest for at least 8 hours, but preferably over night.

Day 2:
 8 dl 12% vinegar
12 dl water
8 dl granulated sugar
4 tsp yellow mustardseeds

Pour off the salty water and rinse the fruits. Put them in perfectly clean canning jars made of glass (preferably heated to 100 degrees C). Mix the ingredients for the syrup. Boil it and pour over the peppers. Seal with lids and allow to cool. Store in a cool place for about 3 weeks before serving.

Keeps for a couple of years in cool storage. I did this the last time for 2 years ago and now my reservs has almost ended. Works well with other types of peppers as well, I myself, prefer habaneros!

Have a nice evening! :) Mia

10 kommentarer:

billan sa...

Wow! Det där ska jag testa.....Jag har massor med Inca Berry (baccatum,) mellanstark, rejält fruktig....tror du de skulle funka?
Jag håller precis på och testar vår nya torkapparat, den verkar kanonbra!
Ha det gott!

Anna Berg sa...

Tänk om jag hade mer tid. Då skulle jag också safta och sylta och lägga in. Tid kommer, tänker jag. Fast nu småbarn och jobb i några år. Sen ska jag skörda och spara på hyllorna!!!

Mias Trädgård sa...

Billan - jag lovar - det är värt det! Inca berry är ju jättetrevlig! Blir säkert toppen inlagd! Torkapparater är ett måste när man oclar mycket och dessutom plockar svamp - vem har plats i frysen? :) Ha det gott själv! Mia

Mias Trädgård sa...

Anna - nej, så är det ju, man har olika tidpunkter för olika aktiviteter i livet - mina killar är 12 och 14 nu, inte för att det ger så mycket mer tid, för det är mycket skjuts till olika sportaktiviteter i stället, men jag kan i vart fall planera lite mer... Sedan önskar jag med att dygnet hade minst 48 timmar!!! Ha det gott! :) Mia

catrin sa...

Vilken bra ide. Har torkat, fryst, gjort sås och provat en annan inläggning men det här ska jag prova på stört.

Mias Trädgård sa...

Tack, Catrin! Ja och berätta vad du tyckte sedan! :) Jag tar fram ibland och halverar och sedan bara fyller med getost, när jag inte vet vad jag ska fixa när det kommer folk! Eller skivar till tacos m.m. :) Mia

Mac sa...

Love pickled peppers, I'll have to try your method, I have harvested many peppers and don't quite know what to do with all of them other than drying and making sauces.

Mias Trädgård sa...

Thanks, Mac! Yas, I love them as well! I think drying as You do is one of the best preserving methods, after that You can grind them to spicepowder or just mash them to flakes. One more tip is to just chop them up, put them in a bag and freese them - to taste when You want in wintertime. Hope You like it! :) Mia

Blomkärringen sa...

Det låter ju jättegott! får nog prova en liten burk. Har just syrat grönsaker som strax ska ner i lite svalare förvaring. Denna gången blandade grönsaker som ser ut att bli spännande (hoppas jag) Senare i år blir det en träff med FOBO där det blir riven vitkål och rivna morötter (som blev jättegott förra året). Skönt att få råd från folk som gjort det innan och att göra saker tillsammans. Ha det gott och tack för receptet!

Mias Trädgård sa...

Blomkärringen - låter gott - skulle själv gärna lära mig mjölksyrning! Ha en trevlig helg! :) Mia