måndag, juli 09, 2012

Skördemåndag - älskade fläderblommor! Harvest Monday - beloved elder flowers!

Idag börjar jag blogga igen om skörd och hänger med på Daphne´s härliga Skördemåndag, de veckor jag har något att skörda, idag har jag plockat fläderblommor. 
Today I´m starting toblog about harvest again and will join Daphné in her Harvest Monday, just as long as I have something to harvest, today I picked elder flowers.
Sambucus nigra - äkta fläder.
Den äkta, ätliga flädern, Sambucus nigra skiljer sig från den falska, giftiga druvflädern, Sambucus racemosa på många sätt. Den äkta har bl a platta, vita väldoftande blomklasar och får senare först röda, men senare svarta, ätliga bär, men den oäkta druvflädern har rundade, gulaktiga klasar och får först gröna bär som övergår i rött som mogna och har illaluktande ved. Där jag bor, i Stockholmstrakten blommar den äkta flädern just nu, men den oäkta har redan satt sina giftigt röda bär. Är du osäker, kolla länkarna ovan, eller fråga någon som vet!
The real, edible elder, Sambucus nigra, differs from tha false, poisinous one, Sambucus racemosa in many ways. The edible one has flat, white fragrant flowerclusters, it gets first red and later black, edible berries, whilst the false one has rounded, yellowish white flowerclusters and gets initially green berries that turns red when they ripe, this one also has an awfully smelly wood. Where I live, in the Stockholm area, the real elder blossoms right now, but the false one has already got its poisinous red berries. If unsure, please check the links (use translator) or ask someone who knows!
Jag skördarde ganska mycket, mer än jag faktiskt behöver till mina 2 recept idag, så ca hälften ligger redan i frysen!
I harvested quite a lot, more than I will use for my 2 recipies today, so about half of it is already in the freezer!
Fläderblomssaft
(ca 3 liter)
Ca 40 blomklasar
3 citroner
50 g citronsyra
2 liter vatten
2 kg socker
2 krm natriumbensoat (kan uteslutas om man hettar upp flaskorna i stället)
Skölj blomklasarna om du inte odlat dem själv och vet att de inte är besprutade, skaka av dem och lägg dem i en bunke. Borsta citronerna i riktigt hett vatten (kan uteslutas om du får tag på ekologiskt odlade citroner), skär dem i klyftor och sedan i skivor. Lägg dem och citronsyran i samma bunke som fläderblommorna. 
Koka upp vatten och socker - rör om tills sockret lös sig. Häll det kokheta sockervattnet över resten i bunken. Täck bunken med en ren handduk och låt stå i 5 dagar! 
Sila saften i en silställning (om du vill tillsätta natriumbensoat gör du det nu utrört i lite av saften, jag skippar det). Häll dem på rena flaskor, du kan ta kalla om du har natriumbensoat, men jag diskar mina i hett vatten och sedan får de torka i 100 graders ugn, häll saft ända upp och förslut direkt. Ställ svalt och mörkt. Fungerar alldeles utmärkt att frysa med, saften har begränsad hållbarhet i kyl. Gott som det är som saft, till förfriskningar i bål och drinkar eller i efterätter och glass.

Elderflower juice
(3 liters)
40 elderflowers
3 lemons
50 g citric acid
2 liters of water
2 kg granulated suger
2 g of sodiumbensoat (could be excluded if You heat up the bottles instead or freeze the juice).
Rinse the flower bunches first if You haven´t grown them Yourself and now they are ecological. Shake them and put them in a large bowl or bucket etc. Brush the lemons in really hot water (same reason as above with the flowers), cut them in first in wedges and then in slices. Add them and the citric acid in the same bowl as the elder flowers. Boil water and sugar - stir until the sugar dissolve itself. Pour the boiling sugary water over the rest in the bowl. Cover with a clean towel and let stand for 5 days! 
Strain the juice into a fine sive (if You want to add the sodium benzoate, do so now , mixed with a little of the juice - I skipped that). Pour it on clean bottles, (cold if You have sodium benzoate, but I wash mine in hot water and put them in 100 degrees C oven before I pour up the juice in them, or put it in plastic jars and freeze it - for longer freshness). Put cool and dark, holds not so long in the fridge, but is OK för at least a couple of months. Good as it is, diluted in water as Juice or in drinks or puddings etc.

Fläderchampagne
8 l vatten
1 kg socker
2 citroner i skivor
1 dl äppelcidervinäger
6-7 fläderblomsklasar
Blanda allt i en ren hink - ställ den i solen, täck med en ren handduk med tyngder, låt stå i tre dagar. Rör varje dag. Sila genom silduk och häll upp på flaskor med patentkork, men sätt inte på korken, lägg över ren handuk igen och låt stå i 2 dagar till i solen. Stäng flaskorna, låt stå svalt i minst en vecka, håller ca ett år. SKÅL!

Elder flower champagne
8 l of water
1 kg granulated sugar
2 lemons in slices
1 dl applecider vinegar
6-7 elder flowers
Mix everything in a bucket, put it in the sun, covered with a clean cloth with weight on. Let stand there för three days. Stir each day. Strain the juice into a fine sive, and pour into bottles with Patent cork, but don´t close the bottles. Cover again with cloth and let stand in the sun for two more days. Close the bottles, put them in a cool place for at least a week. Holds up to a Year (gets a bit better in time). CHEERS!

Ha en fin vecka i solen! :) Mia

Have a nice week in the sun! :) Mia

12 kommentarer:

Ruben sa...

Fläderchampagne, det låter gott! Lite svag kanske, men den kan väl spetsas? ;-)

Ha det gott!
/Ruben

Mias Trädgård sa...

Hehe, Ruben, ja det går ju förståss bra! Men den brukar jäsa rätt bra, faktiskt, ska mäta alkoholhalten när den blir färdig i år, så ska du få veta sedan! Ha det gott du med! :) Mia

Tistel sa...

Vi gjorde fläderblomschampagne för en del år sedan och flaskorna exploderade i matkällaren en natt, vi vaknade av smällarna, och de slog även sönder andra flaskor med hemgjort vin! Jag har aldrig försökt mig på det igen efter den upplevelsen //Irene

. . . Lisa and Robb . . . sa...

Your recipes look delicious. We're about to make plum wine, but I've never worked with elder flowers.

Mias Trädgård sa...

Men, Irene, vad hemskt! Jag har gjort det många gånger, men aldrig råkat ut för det! Använde du flaskor med patentkork och lät dem efterjäsa på flaskan ett par dagar INNAN du satte på korken? Hmm, kanske ska ha säkerhetsavstånd till andra flaskor annars? Äsch, det går nog bra den här gången med! Ha det gott! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Lisa and Robb - thanks for Your comment! Yes, I love this 'champagne'! So fresh! Sounds relly tasty with plumwine - must loook for a good recipe! Have a great week! :) Mia

Kerstin Alvesson sa...

Vodka med fläderblomssaft, mmmm vilken god sommardrink. Njut!

Ha det gott, Kerstin

Mary Hysong sa...

I will have to remember these when the elder flowers next spring!

Anonym sa...

Vi har rätt mycket fläderblomssaft kvar från 2011 så nu testar jag ditt recept på fläderchampagne. Tack! Är lite fundersam betr glasflaskorna. Jag gör även gingerbeer och där är rådet att använda plastflaskor p g a explosionsrisken. Visst känns det bättre med glas men jag är en sådan person som får nästan hjärtstillestånd när en ballong smäller så det blir nog plast. Sedan kan man alltid tappa över till glasflaskor när processen är klar. Vi får se hur det blir. Spännande....
Ramona K

Mias Trädgård sa...

Kerstin - det kanske inte är så dumt? :) 'Champagnen' måste ju vänta en dryg vecka! Tack för tips! Ha det gott! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Mary, Yes, do so - it´s really worth it! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Ramona - jag har gjort det här många gånger och aldrig haft 'explosions-problem', men vet att det är viktigt just med patentkork, ingen skruvkork här inte! Har ingen aning om PET-flaskor skulle hålla, men testa gärna och berätta sedan! Lycka till! Ha det gott! :) Mia