måndag, oktober 01, 2012

Skördemåndag 1 oktober 2012 - Harvest Monday october 1, 2012

Ja, så var det äntligen skördemåndag hos Daphne igen! :) I helgen har jag skördat 3,5 kg tomater här är det Marmande, Red Pear, Costolute Genovese och Chocolate Cherry på bild. Jag har tagit hand om allt med - torkat, lagt in och fryst in, för att ha att ta fram under den långa, mörka vintern. Jag skördade en hel del örter - basilika, oregeano och citrontimjan med, men de vägde jag inte, det var inga stora mängder.

Well, it´s finally Harvest Monday at Daphnés again! :) This weekend I have harvested 3,5 kilo of tomatoes, above it´s Marmande, Red Pear, Costolute Genovese and Chocolate Cherry in the basket. I have made thins of the harvest as well - I´ve been drying, canning end chopped tomatoes in bags and put in the freezer for the long, dark winter. I also harvested some herbs to go with everything else - some basil, oregano and citrusthyme, but I forgot to weigh them, but it was not that much.
Cherry Roma
Nu börjar nätterna bli kalla även inne i växthuset, så tomaterna spricker lätt av temperaturskillnaderna. Det tar därför längre tid att rensa och skära bort dåliga bitar, men det är fortfarande gott om frukt kvar. Fläkten får nog komma ut en månad nu, innan jag stänger ner växthuset för vintern. Jag sätter på den med temperaturvakt på 10 grader C, det brukar räcka för att saker ska mogna på bättre, sedan börjar jag ta in åtminstone habaneroplantorna, de vill hellre ha stugvärme nu, precis som jag! :)

Now the temperature is falling even in the greenhouse at night, so the tomatoes splint easy, due to the temperature differences between day and night. Therefor it takes longer to take care of the fruit when I have to clean and cut of bad parts, but it is still a lot of fruit left. Now I will put the heater on for about a month, before I shut the greenhouse down for the winter. I will put it at a temperature monitor at 10 degrees C, so that things will mature better and faster, then I start to bring in at least the habaneroplants, because they like the heat in the house as much as I do! :)
Vi har fått smaka på första gurkan av sorten 'Telegraph Improved' (345 g) och jämfört den med 

We have been tasting the first cucumber of the sort 'Telegraph Improved' (345 g) och compared it to
'Passandra' (210 g), som ju gett skörd tidigare med. Jag och äldste sonen föredrog smaken på 'TI', men maken och yngste sonen gillade 'P' bättre, så det blev oavgjort!

'Passandra' (210 g), that has given us some earlier harvests as well. Me and my oldest son prefered 'TI', but my husband and youngest son prefered 'P', so it became a draw!
Jag har också börjat skörda äpplen och det blev ett par pajer och lite nerskuret i grytor (äpple går väldigt bra till fläskkött och gärna curry) gjorda på ett kilo av sorten 'Ribston', som mognat nu - ett av mina favoritäpplen till matlagning! Håller länge i lagring med! Mums! Ha en trevlig vecka! :) Mia

I have also started to harvest apples and I made a couple of pies and cut some down in stews (apple goes very well with pork and gladly with curry) , made out of 1 kilo of the sort 'Ribston', that is maturing now - one of my favorit apples for cooking! It holds really long for storing as well! Yummy! Have a nice week! :) Mia

20 kommentarer:

nutmeg gardener sa...

What a beautiful harvest! You are very lucky to have apples to harvest and cook with. The tomatoes look wonderful too!

Mias Trädgård sa...

Thanks, nutmeg gardener! Yes, I have a lot of different sorts of apples, thankfully, and I do love this time when it ocmes to harvest them! Have a great week! :) Mia

kitsapFG sa...

Those are some very nice looking late season tomatoes. I have my peppers growing in pots in my greenhouse and have just started shutting it up tight at night again, as the evenings are definitely getting longer and colder now. Hopefully a few of the peppers will finish out for me before it just get's too cold.

Ruben sa...

Herregud vad du är produktiv, eller rättare sagt din trädgård!

Ha det gott!
/Ruben

Mias Trädgård sa...

Thanks, kitsapFG! Yes it´s getting colder almost everywhere it seems! Hope Your peppers will mature nicely too! Have a nice week! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Hihi, Ruben, jaa, synd att man inte kan få ogräset att sluta växa bara! ;) Skämt åsido har jag extremt bördig jord, så visst ger den mycket! Ha det gott du med! :) Mia

Norma Chang sa...

Lovely tomatoes, I will have to wait until next year for garden fresh ones. Good looking apple. How nice to have your own apple trees.

Mias Trädgård sa...

Thanks, Norma! Yes this time of the Year I think I´m really fortunate - in fruit! Have a nice week! :) Mia

wilderness sa...

Love your harvest again this week. Do you keep anything in the greenhouse during the winter or just shut it down.

Mias Trädgård sa...

Thanks, wilderness! Well I don´t have anything growing there in the wintertime, but some plants get 'stored' there, mainly because they don´t want to get wet in their containers, but I have to watch so they don´t get too dried out, so some winter watering it might be. Have a nice week! :) Mia

Barbara Good sa...

A lovely harvest, great apples. I have the first flowers on my young apple trees so I'm hopeful of some fruit this year.

Mias Trädgård sa...

Thanks, Barbara! Nice to hear that Your fruit trees are healthy and I hope they give You fruit! Have a nice week! :) Mia

Helena sa...

Hej hej!
Tack kommentaren hos mig härom dagen.
Jag undrar du skriver att du tar in dina Habanero plantor då övervintrar du dem alltså?Jag ska ju för första gången testa att övervintra ett par chili o funderar lite över det...har ju en sval glasveranda men i övrigt är jag osäker på vad som krävs över vintern.Är de i vila eller?
KRAM från mig!

Mias Trädgård sa...

Tack, Helena! Ja, jag övervintrar alltid chilepepparplantor! Allra helst de som tar längst tid för att bli mogna, som C. chinense (habanerossorter) och C. pubescens (rocotosorter) - de ger mer - och tidigare - från år 2 till år 5/6 ca. Habanero kräver mer vrme än lvriga och passar bra att övervintra inomhus, i en svak gkasveranda (minst 5-10 grader) passar kanske håriga rocotosorter bättre. Tricket för lyckad övervintring är mest duschning annars - jag lyfter in hela krukorna i duschen minst en g/vecka dels för luftfuktigheten och dels för att minska risken för ohyra, och kollar flera ggr/vecka, allt är lättare att hantera vid tidigt upptäckta angrepp! Har man dem svalare kan man ha dem i vila, men habanero vill helst ha minst 15 grader... Lycka till! :) Mia

Rowena sa...

Nice to see success with your marmandes. I put my 2 plants in the wrong place this year (not that much direct sunlight during the day), so they are still green on the vine! The strange thing about our weather is that it was getting cooler with lots of rain, and then it started to get warm with some sun. My plants are confused. They don't know whether to start slowing down or keep on growing!

Mias Trädgård sa...

Thanks, Rowena! Yes, the Marmandes is a strong plant this Year (in the greenhouse)! Well, the weather this Year seems to be strange almost everywhere! Hope You get lots of sun for them now, so they ripe! Have a good week! :) Mia

Mary Hysong sa...

what a great looking harvest! And while I often eat applesauce with pork roast never thought of adding apples to pork stew!

Mias Trädgård sa...

Thanks, Mary! Hope You like when You try it out! Have a nice week! :) Mia

Helena sa...

Tack för svaren jag kan nog behöva lite tips :-)
KRAM från mig!

Mias Trädgård sa...

Jamen, tack själv, Helena! Kram tebax! :) Mia