fredag, mars 20, 2009

Vårdagjämning och violutställning

Idag är det vårjämning och den inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Punkten på himmelsekvatorn där passagen sker kallas vårdagjämningspunkten. Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt; 2009 sker det 20 mars kl 11:44 (UTC). Dag och natt är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade refraktionen. Refraktionen innebär att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit. WIKIPEDIA.

Ute är det minusgrader, inte alls särskilt vålikt, i uterummet växer mina egna penseer på i maklig takt och jag kände att jag måste få en vårkick! Så jag åkte ut till Drottningholms slottsteater och tittade på Viola - blomutställningen.

Man kan göra mycket med en gammal utdragssoffa! :)


Jag gillar blomstertrappor eller teatrar, speciellt i utställningssammanhang, för man ser utställningsexemplaren mycket bättre som publik!

Det var en hel del fina floristarrangemang gjorda bland violer och penseer.

Vårigt med ranunkler och tulpaner!

Violbord!


Små provrör med violer på en gardin av fiberväv.

Penseer i långa rader...

En riktig sötnos - Viola hederacea.

En riktig favorit - Viola (Cornuta-Gruppen) 'Molly Sanderson'.

En annan gammal goding - Viola sororia 'Freckles'.
Skönt - nu har jag fått tillräckligt med färgterapi för att börja tänka
på dagens middag - det ska bli vårkyckling med heta tillbehör!

4 kommentarer:

Maggan sa...

Underbara bilder Mia! Såg lite på tv:n från utställningen. Synd att man bor så "avigt" till ;)

Anonym sa...

Men så fina bilder du visar. Tur att bloggvärden finns så man kan gå på utställningar via datorns skärm ;-)

ha det gott! Kram Camilla

Anonym sa...

Ljuvliga bilder! :-)

Mias Trädgård sa...

Hej och tack! Vad gulliga ni är! Fast det är ju rätt lätt att knäppa av lite bilder på sådana tacksamma motiv, även med min något begränsade kamera. Man kanske ser några av er på Älvsjömässan? Jag kommer garanterat stå i Svenska Chilepepparföreningens monter, när jag inte är ute och fotar (och kanske jag shoppar något liiitet med)!
:) Mia