tisdag, mars 01, 2011

Årets tomatsådd är klar!

Härligt, jag brukar alltid vara färdig tills sportlovet, om vi åker bort och imorron åker jag ner med ungarna till Östergötland och hälsar på familjen! Då är det skönt att komma hem efter ett tag och titta efter vad som har grott! Alla chilepepparplantor som är skolningsbara är skolade, resten får vänta till nästa vecka! De får en extra dos med Biobact innan jag åker, bara! :)

De sorter jag sått i år är:
Apelsin - en biffsort jag inte smakat än, men den ser vackert orange ut, men ska tyvärr sakna den syra jag så gärna vill ha, så den passar tydligen bra till en vinägrettdressing! Bild här. Fröer har jag fått av Harvey - för en massa år sedan! Kul att hitta din blogg idag! :)

Black Russian - En rysk sortklenod vars skal är mycket mörkt rödbrunt, vid varmt väder nästan svart. Fruktköttet är mörkt rödbrunt och har både en lite salt och lite rökig smak och är saftigt. En bifftomat som klättrar och bör tjuvas. Kallas även för BLACK KRIM.

Chio Chio San - en plommoncocktailtomat från Ryssland. Rosaröd med ovala, goda, tidiga frukter. Klättrande sort, som bör tjyvas för växthus eller varm vägg ute eller på balkong. Fantastiskt smakrika och goda med balanserad sötma! Favoritsort!

Citron/Lemon Tree - en rolig sort som verkligen ser ut som citroner i både färg och form, som jag har haft en frukt liggande till nu! Så jag sådde färska frön! Bild här.


Country Taste F1 Bifftomat med härliga former - bild här! Fröerna har jag fått från fantastiska Lennart på Askerön!

Gardeners Delight/Sugar Lump - Cocktailtomat, gammal sortklenod. Röda, goda, runda frukter i långa klasar. Ger frukt tidigt. Plantorna är starkväxande och klart lämpliga för friland.


Green Grape - En riktigt populär gröngul sort, som ger mellanstora, tidiga tomater med ett genomskinligt, jättegott ljusgrönt kött. En busktomat som inte tjuvas. Min gröna favorit!


Loveheart/Cutie F1 - åh, vilken vacker, hjärtformad tomat! Här
är finns en bild från T&M - Cutie!
Fröerna från Lennart på Askerön även här! :)

Marmande - bild på denna härliga bifftomat finns här.

Marvel Stripes - den berättade jag om tidigare - här.

Pink Gaetano bild finns här. En rosa-aktig bifftomat, jag inte lyckades få fullt mogna frukter på förra året, eftermognade dem inne och vi får se om det räckte... Fröerna är i jorden i vart fall!

Reisetomate - Klättertomat med stora, plattrunda, röda frukter. Väldigt speciell – sorten växer i ’klyftor’, vilket gör att man inte behöver kniv för att dela på den – den går bra att ha som matsäck (’på resa’ = Reisetomate). Söt och god med mycket smak av tomat. Favoritsort!

Sorbet de Citron/Yellow Peach - Fantastiskt delikat lite luden blekgul tomat med vackra rosa rodnader på "kinderna", ser ut precis som en minipersika. Fin till sallader och tomatmarmelad. Tål att lagras länge - upp till fyra månader! Bild finns här.

Super Roma - en riktigt köttig tomat av pastatyp, en förbättrad Roma. Väldigt lite frön, otroligt köttiga, perfekt till pastasås!


Tigerette Cherry Yellow - bilden visar en tigerette cherry röd, men den här ska bli gul med mörkgula stripor! Spännande! Tänkte den ska bryta av fint mot Tigerella!

Tigerella röd - en klättrande, normalstor tomat som är röd med orange stripor. Den blir rund, rätt så tidig och ganska produktiv. Rätt så högväxande för växthus eller mot en varm söder-vägg. Jag odlar den mer för dess fina utseende, lite för lite syra för mig egentligen, men ungarna brukar gilla den och den gör sig bra på salladstallriken!


Röd vildtomat - den godaste tomat som finns - exploderar av tomatsmak i munnen! Favoritsort! Bör odlas ute på sommaren - annars tar den över hela växthuset!Tänk - bara 17 sorter! Hurra! Borta är de åren när jag hade över 100 sorter/år! Jag kanske äntligen har lärt mig hur jag begränsar mig! :) (Fast jag har ju tagit igen det på chilepepparfronten, då. ;) Och i år ska det bli större växthus (om den nu så ska bli en plasttunnel)! :) Mia

15 kommentarer:

Dagliljan sa...

Härliga sorter du valt! 17, det var starkt gjort! Jag landade runt 30 tomater och ungefär lika många chile/paprikor. Ganska många nyheter iår, spännande.

Mias Trädgård sa...

Härligt, Anette - du är värre på tomatsådd än mig! Jag måste vara på bättringsvägen! :) Men då har du både större växthus och ptager än vad jag har med! Kram Mia

Mias Trädgård sa...

Anette - glömde kolla vilka mer sorter du hade sått! Såg två trevliga tidigare på din blogg! HA det gott!

Fia sa...

Kul att du skall prova Apelsin år, jag tycker den är helt ok. Jo, kollar man Anettes tomat-lista så sår ju vi nästan ingenting Mia :-D Det farliga med att läsa vad ni andra har sått är att jag inser att jag borde nog ha provat den ena och andra också :-) Green grape skall ju vara så god, och Lemon Tree måste jag ju bara prova nästa år!

Berit sa...

oj vad tomatsorter det finns!En hel del nya för mig.Black russian har jag iallafall haft och gillade den , i år blir det piennelo iallafall ,
Ha en underbar dag!!

Mias Trädgård sa...

Jaa, så är det Fia/Harvey! Mycket vill ha mer - men visst är vi duktiga! Vi kan begränsa oss! Förresten - du kommer inte upp till Stockholm på Nordiska Trädgårdar? Då kan du få plantor? Men jag kan skicka frön med, om du vill? :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack - tänk, Berit, Piennolo är en sort jag missat! Har hört om Kenneth och hans fröutdelningar - det kan ju komma någon planta över på någon träff i vår, kanske? Jag kommer att ha för många över, som vanligt... :) Mia

Catrin sa...

Oj, vad gott dt låter. det vattnas redan i munnen. Reser bort över helgen men sen är det dags. Alla småplantor är i större krukor så jag ska så tomaterna nästa vecka. Kändes lite konstigt nu när alla pluggboxar står oanvända. Ha en skön resa. Själv ska jag dricka en och annan öl i Dublin.

Mias Trädgård sa...

Åååh, Catrin! Drick en öl från mig med! Ha det så jätteskönt! :) Mia

blomkronan sa...

Oj sätter du dina tomater NU? Jag brukar sätta dom i mitten av april. Men då hade jag iochförsig inte mitt växthus klart... i år står det redo att ta emot tomaterna i vår. När ställer du ut dina tomater i växthuset? (Jag har 6 mm kanalplast i mitt hus) använder du bubbelplast på våren? Jag har frön från Kenneths Piennolo om jag får alla att gro delar jag gärna med mig till dig (har bara 5 frön kvar-09) jag har massor med frön från egen frukt, hur känslig den är för korspollinering vet jag inte än...

Mias Trädgård sa...

Hej, Mari! Åh, vilken frestelse! Jaha, om de gror kanske vi ska ha ett litet minibytesmöte om ni kommer på årsmötet i Kungsängsliljan den 15:e och lyssnar på Lena Israelsson? Jag kommer att ha en hel del att dela med mig av med! Det vore ju jättekul! Vi får höras om det! Och, ja, sår man i april får man rätt sena tomater! I april brukar mina bo i växthuset, med värmefläkt åtminstone nattetid. Har också kanalplast och hade bubbelplast första åren, men det blir bra som det är - numera använder jag den bara till uterummet mot skjutdörrarna! :) Mia

Malin - I min trädgård, f.d. Hwita Villan sa...

Wow vad många spännande sorter! Jag ska prova 3 sorter i år, och det är mycket för mig ;-).

Ha det rba!

blomkronan sa...

Till den 15:e har dom nog inte hunnit komma upp så mycket. Jag ska sätta fröna i dag tänkte jag, men jag vill nog bara ha en planta själv (chilin tar hela växthuset) så det blir nog en till dig =). Vi kan nog ordna med ett byte senare =).

Mias Trädgård sa...

@ Malin - jamen det räcker definitivt med 3 sorter! Man behöver inte gå till överdrift! Men det är kul också ibland! ;) Mia

Mias Trädgård sa...

@ Mari - javisst, vet inte hur jag läste där! ;) Vi kan ses senare och byta - definitivt! Ha en fin helg! :) Mia