söndag, mars 13, 2011

Mina 10 favoriter av chilepepparsorter just nu

1. Hot Lemon - Capsicum baccatum

Det här är en sort som jag inte kan vara utan ett enda år! En chilepeppar med tydlig citrusdoft och -smak. Perfekt i fiskrätter och till kyckling i ugn. Hacka den och lägg i frysen om du får för mycket frukt på en gång - eller torka den och gör ett underbart pulver! Frukten är ca 5cm lång och blir först grön, för att sedan mogna till citrongul. Sorten kommer från Ecuador.

SHU 50 000

2. Rocoto - Capsicum pubescens

Rocoto eller Locoto sägs vara den enda Capsicumarten som inte finns i någon vild form i naturen. Jag vet inte om det är sant, men däremot så har man hittat två nära släktingar - C. cardenasii och C. eximium och de sorterna kommer ursprungligen från det bolivianska höglandet. Botaniker som forskat i ämnet har kommit fram till att Locoton framodlades av Incaindianerna ca 6000 år f.Kr. Var troligtvis den vanligaste chilepepparsorten hos incaindianerna. Precis som den är det i dag i Cuzco. Locoto odlas mest i Bolivia, där den kallas Locoto, i Chile, där den kallas Rocoto eller Locoto eller Perón, och i Peru, där den kallas Rocoto, men även i Colombia, där den kallas Rocoto och i Mexiko, där den kallas Manzano eller Caballo. Kärt barn har många namn. Plantan blir riktigt stor på bara ett år - upp till 2,5 meter och ger massivt med frukt om man lyckas. Den ger (som de flesta chilepepparsorter) mer frukt från år 2 fram till år 5, om man har plats att övervintra den. Eftersom plantan är hårig kan den tåla temperaturer ner till + 5 grader C, så det brukar fungera utmärkt att ha dem tillsammans med medelhavsväxter i t ex ett uterum med lite tillskottsvärme på vintern. Bilden tog jag i höstas på Het Höst-utställningen på Bergianska Botaniska Trädgården och visar att det finns många sorter inom gruppen.
SHU 100 000

3. Jalapeño - Capsicum annuum

Det finns väl ingen som inte har hört talas om Jalapeño? Eller har missat att äta den? Det är nog i vart fall världens mest berömda chilepeppar! Jalapeño är ljust till mörkt grön som omogen, röd som mogen. Den har en knubbig och avlång form med trubbig spets, samt ett tjockt fruktkött. Smaken är het, saftig och knaprig med lite omogen grönsaksarom. Jalapeño passar till praktiskt taget all matlagning: fyllda med ost, i salsa, vinägrett, chutney, soppor, grytor och bröd. De är också goda att grilla eller att lägga in som pickles. I de flesta livsmedelsbutiker finns jalapeño som färsk, inlagd i vinäger, mald eller som hot sauce. De är fantastiska att röka – kallas då Chipotle – ett måste i köttfärsrätter!
2500-5000 SHU

4. Chocolate Scotch Bonnett - Capsicum chinense

En planta som tar lång tid på sej att utvecklas (mer än 100 dagar), blir dryga metern hög och ger väldigt het frukt som är lite rynkade, som de flesta chinense-släktingar. Frukterna mognar från grönt till chokladbrunt, blommorna är vita. Smakar otroligt mycket makom all hetta! Det finns toner av både choklad, kaffe och mango - baka på den - gör något gott av den - stoppa den i bruna bönor (tips från Örtagårdens Plantskola)! Jajamensan! Sorten kommer från Jamaica.
SHU 300 000

5. Habanero - Capsicum chinense

Många säger kanske Habanero orange om denna, men det är egentligen bara Habanero - det är den som är 'stommen' i chinense-släktet! En underbar, fruktig upplevelse väntar bakom hettan med smaker av både mango och aprikos! Frukterna tar god tid på sig att mogna ( - så tidigt) från grönt till orange. Finns det någon bättre sort att göra såser på? Vet inte?
SHU 100 000 - 300 000

6. Chacopeppar – Capsicum chacoense
Chacopeppar på svenska. En sirlig, vacker planta med små, starka frukter. En art som bara finns på en lokal i vilt tillstånd! Enligt Örtagårdens Plantskolas katalog passar sorten perfekt i potatismos - och de har de rätt i! Missa inte den upplevelsen! Jag fick fröerna från min gode vän Kaili på Bergianska Botaniska Trädgården, när jag gjorde praktik där!
200 000 SHU


7 - Goatsweed - Capsicum annuum.

En fantastiskt vacker, hårig planta med smala frukter som först blir lila och sedan skiftar till rött när de mognar! Frukterna blir så där lagom starka att man kan använda dem i lite vad som som smakförstärkare! En sort jag fått av min gode vän Mats Petterson för många år sedan! Den vackra bilden kommer från en annan chilepepparvän - Marco i Italien! :)8. 7 Pot - Capsicum chinense

Härlig, stor planta med fantastiska, lite knottriga frukter (som de flesta starka sorter). Frukterna är extremt heta och mognar från grönt till rött. Namnet 7 Pot kommer från styrkan – en frukt sägs vara nog för att tillaga 7 riktigt heta grytor chili! Och det kan nog stämma. Det finns inga fastställda scovillegrader för sorten än, men det är nog en av de starkaste som finns!
Okänt antal SHU.9. Bhut Jolokia - Capsicum chinense x frutescens

Världens starkaste chilepeppar - vad vi vet just nu! Sorten kommer från Indien! Stora, vackra plantor med underbart röda frukter som mogna. sorten tar mycket lång tid på sig att mogna, så så den det första ni gör på nyåret! Frukterna är sagolikt heta och har en fantastiskt fruktig undertoner av både hallon, persika, mango, äpple och aprikos! Då sorten är så himla stark att bara de mest tillvanda kan äta den färsk som den är så rekommenderar jag starkt att torka frukterna och göra ett sagolikt pulver och strö måttligt över maten! :)
SHU 1 041 427!

10. Padron - Capsicum annuum

Capsicum annuum. Sortklenod från Spanien. Mycket milda – lite hetare (om man har tur och får rätt frukt, då några chilepepparfrukter är heta och andra inte)! Ungefär var tionde är rätt så stark medan de andra är lite svagare. Traditionellt plockas dessa ljusgröna (blir röda när de mognar), steks i olivolja och kryddas med havssalt och serveras med en kall öl. Jag tycker personligen att de är godare när de är helt mogna!
SHU 5 000
Ska kanske tilägga att SHU står för Scoville Heat Units, den officiella skalan man mäter hettan i chilepeppar med!

9 kommentarer:

Gela sa...

mmmm den första har jag övervintrat sen senaste sommar. Planterade om dom igår. Jag är bara så dålig att använda dom i matlagningen!!! Skall definitivt bättra mig!!! Det gäller allt jag odlar. Är bättre på att odla än att använda det jag odlar. men blir hela tiden bättre!! Ha en fin kväll/Gela

Mias Trädgård sa...

Detsamma Gela! Du får väl gå med i SCF och vara med på våra mer matglada sammankomster! ;) Mia

Fia sa...

Ja det var ju typiskt, just som jag har kravlat mig upp ur chili-träsket så inser jag att jag inte odlar en enda av dina 10 i topp och att det måste jag ju göra nästa år. Särskilt Hot Lemon och Rocoto. Jaja, det får vänta ett år. Tack för tipsen :-)

Mias Trädgård sa...

Haha, Fia/Katta/Harvey - jaa, det är ett farligt träsk! Kom förbi mej på mässan, så får vi väl se om 'tomten' har något till dej? :) Mia

Catrin sa...

Du har bra smak, inser att de flesta som du har skrivit upp även står på min lista. Måste dock lägga till Peruwian Purple, inte kanske för smaken men för skönheten. mörkt bladverk, lila blommor och allt från svarta till röda frukter. Sagolik. Att sedan fylla frukten med getost och njuta är bonus

Mias Trädgård sa...

Tack, Catrin! Jaa, jag kan väl hålla med dig, helt klart! :) Får väl ta en vända med favoriter i utseende m.m. också! :) Mia

billan sa...

Gillar din favoritlista! En favvo jag har om man tittar på utseendet är Fishpepepper...med sina brokoga blad och randiga frukter.Jag brukar oftast frysa mitt överskott hela med fröhus och allt...
Problemet när man hamnat i chilepepparträsket och har ett på tok för litet växthus är att man inte kan ha så många sorter man önskar:(........Nästa år MÅSTE jag ha ett större, jag har gott om plats på tomten och det är nog inga problem med bygglov....men det saknas tid och pengar..
Må så gott!

blomkronan sa...

Hej Mia
Vad tiden går... det är ju den 15:e redan nu på tisdag! Jag tänkte komma på mötet... jag har skickat mail till dig =) // Mari

Mias Trädgård sa...

Härligt, Mari! :) Mia