Då börjar jag med tomaten som inte var riktigt rätt - det ska vara Stupice i stället för Cupid!
Stupice kommer från forna Tjeckoslovakien, är en tidig och tålig tomat, som passar bra för frilandsodling, den bör bindas upp och tjyvas för att bli bäst, även om den inte är så högväxande. Smakar riktigt bra - både söt och saftig, även om jag personligen vill ha mer syra i tomater (men nu var det ju Lenas favoriter jag skulle lista!)! Runåbergs har fröer!
Kos-sallad:
Little Gem
En mini-kossallad, dvärgsort som växer supersnabbt. Runåbergs har fröer!
Bataviasallad:
Maravilla de Verano
Lactuca sativa var. capitata En bataviasallad (mellan isberg och huvudsallad), som inte går i blom så fort! Runåbergs har frön där med! Borlotto Lingua di Fuoco Nano Phaseolus vulgaris
Den ger mycket och goda bönor! Finns både på Lindbloms och Fröer.nu.
Rödlök/Kepalök: Long Red Florence Allium cepa
En långsmal rödlök (sortklenod) från Florence. Fröer finns på Runåbergs.
Sockerärtor: Carouby de Mausanne Pisum sativum
En något så ovanligt som en sockerärt med lila blommor! Stor skörd! Runåbergs och Impecta har frö!
Sugar Tall White Pisum sativum
En högväxande sockerärt som ger mycket! Fröer.nu har frö. Morot: Nantes
Daucus carota
En busksquash som smakar så mycket mer än alla andra! Yummy! Runåbergs igen. Cocozelle Cucurbita pepo Även den en delikat busksquash! Runåbergs. Rankande squash: Tromboncino Cucurbita moschata En fantastiskt formad squash, som kan bli upp till 1,5 meter lång! Bör dock ätas som liten! Smörig och mild i smaken. Impecta har fröer! Gurka: Xin Tai Cucumis sativus En slanggurka som går utmärkt på friland! Lite mindre än släktingen Suyo Long nedan. Smakar mycket gurka och blir inte bitter! Runåbergs.
Suyo Long
Cucumis sativus
Kallas också för Balloon, Pimenta Cambuci, Campane, Peri Peri, Ubatuba Cambuci, Aji Flor, Orchid, Christmas Bell - kärt barn har många namn! God men inte så stark, doftar rabarber. Form som en kyrkklocka, klarröd, mycket vackra frukter. Ostfylld och ugnsgratinerad blev den av årets favoriter enligt Örtagårdens plantskola som har frön!
Plocksallad:
Merlot Lactuca sativa var. crispa
En plocksallad som inte sniglarna gillar så mycket! Den är både röd, god och näringsrik! :) Runåbergs har fröer!
Vattenkrasse Nasturtium officinale
Svenskt namn - källfräne. Behöver inte alls odlas i vatten, så bort med den myten! Fungerar utmärkt i både bäddar och tråg! Frön finns hos Impecta och Runåbergs. Asiatiska bladväxter: White Celery Mustard Brassica rapa var. chinensis En sorts Pak Choi som bör sås i slutet av juli - augusti för att ge höstskörd ner till -7 till 8 grader Celsius. Runåbergs.
Plamkål/svartkål:
En riktig gourmetväxt som Lena numera inte bara odlar för det vackra utseendet, då den smakar av både nötter och svamp rätt tillagad. Lena hackar, förväller, fräser sedan i smör och njuter! Perfekt i soppa! Ska ha högst halt av A-vitamin av alla grönkålssorter! Finns bl a hos Impecta och Runåbergs. Sedan var jag tvungen att fråga om favorittomater:
Gardners Delight
(kallas också Sugar Lump) - Cocktailtomat, gammal sortklenod. Röda, goda, runda frukter i långa klasar. Ger frukt tidigt. Plantorna är starkväxande och klart lämpliga för friland. En av mina favoriter med! Frön har bl a Lindbloms och Fröer.nu. Sedan var det Stupice - se längst upp här i mitt nyreviderade inlägg!
4 kommentarer:
Yippii vad glad jag blir jag har flera av dom sorterna hemma. Vissa av dom odlas för första gången i sommar. Hoppas det blir en riktig gourmetsommar!!! Ha en fin fin kväll/Gela
Tack, jaa, jag har ett par sorter jag med, vi får hoppas på en toppensommar! :) Mia
Tänk att få se alla mina godingar här! Stupice ska det vara, det var nästan rätt.
Syns på mässan
lena
Gulle, dig, Lena! Jag ska genast ändra sort! Det var kul att ses (som vanligt) på mässan! Kram Mia
Skicka en kommentar