fredag, november 18, 2011

Blommig fredag - På min önskelista. Blooming friday - On my wishing-list.

Det här blir ett svårt inlägg. Det gäller ju att begränsa sig! Det har jag alltid haft svårt för! Men det är ett inlägg jag så väl behövde - som kom ihåg-lista för vad jag ska göra i vinter! För fler bidrag på det här temat - titta in till Katarina på Roses and Stuff! Nedan följer ett litet urval ur min önskelista. :)

This is going to be a difficult post. One has to be limited! I have always had difficulties with limitations! But it is a post I really needed - as a reminder of what to do in the winter-months! For more contributions on this theme - please go to Katarina on Roses and Stuff! This is a small part of my wishinglist. :)


Jag vill ha en SNYGG ullungrödd, Sorbus 'Dodong'. Idag har jag ett riktigt dåligt exemplar, som skulle kastas på en plantskola jag arbetade på förut. I vinter ska jag ympa några nya av de lägst sittande grenarna från det dåliga exemplaret. Har sparat ett antal frösådda, vanliga rönnar, Sorbus acuparia för att använda som ympunderlag.

I want a NICE looking Sorbus 'Dodong'. Now all I got is a poor excuse for the species, that was going to be destroyed from a nursery I used to work in. This winter I will graft some new from bransches that is to low on the poor example. I have saved a couple of seedlings from Sorbus acuparia to graft them at.


Jag vill ha många sorters pumpa nästa år! Den här sorten har jag läst om och letar jag efter just nu - Red Banana. Någon som har frön? Jag har mycket att byta med!

I want many sorts of pumpkins next Year! This sort has been said to be really nice and I´m looking for it right now - it´s called Red Banana. Anyone whot have seeds? I have a lot to change with if You want to?


Jag har länge önskat mig en blodbok, helst en hängande sort - den här sorten 'Rohan Weeping' hittade jag på Rångedalas hemsida och den skulle jag gärna vilja ha! Priset avskräcker mig dock något (jag vill ha en högt ympad bok). Vi får se hur det blir.

I´ve been wishing for a dark, preferably hanging, Copper-beech for a long time. This one called 'Rohan Weeping' I found on a Swedish nursery and I really would like it ,though the price is putting me off somewhat ( i want it grafted with good hight). We´ll se about that.


Sedan vore det ju inte jag om jag inte hade minst 1 sorts chilepeppar på önskelistan. Den här sorten - Trinidad Scorpion - Butch T Strain, är den som just nu leder ligan om världens starkaste chilepeppar med hiskeliga 1 463 700 officiella Scovillegrader i Guiness Book of World Records. Jag har ett antal andra sorter av Trinidad Scorpion och de är inte heller att leka med, men den här måste jag ju bara testa. 
Trevlig helg! :) Mia

Well, it really wouldn´t be me if I didn´t have at least one chili on the wishlist. This sort - Trinidad Scorpion - Butch T Strain, is the one currently leading the race of the most hot chili in the world with frightful 1 463 700 Scoville Heat Units in the Guiness Book of World Records. I have a number of other sorts of Trinidad Scorpion and they are not to play with either, but this I really got to try!
Have a nice wekend! :) Mia

19 kommentarer:

Anja sa...

När jag tar fram min glaskula så ser jag tyyyydligt: Mias realistiska och trevliga önskningar går i uppfyllelse!
Ympning har jag inte vågat mig på - vore kul att lära sig det. Faqst, först skulle jag behöva en kvalifiserad ympkniv....suck./Anja

Anonym sa...

Hope all your wishes come true!! Love that chilli. What a unique shape!

Happy Holidays!

Ruben sa...

En ullungslönns skulle sitta fint här också! Men din starka chili är det nog bara du som vågar sig på!! ;-)
Såg på Bingolotto igår (ja, det var jubileum, annars hade jag nog inte tittat) och då var en pristagare från en ort som heter Ullung, då kom jag att tänka på rönnen, men kommer den därifrån?

Trevlig helg!
/Ruben

Ruben sa...

UllungsRÖNN, skall det vara, förstås!
/R

Ruben sa...

Jag måste ha hört fel, för det finns ingen ort i Sverige som heter Ullung.
Aj, aj - tänka först, och skriva sedan vore nog inte så dumt!
/R

Mias Trädgård sa...

Härligt, Anja! Om du tar fram spåkulan måste jag ju bara tro att jag lyckas med mina önskningar! :) Ympknivar finns ju att köpa både här och där! Se till att tejpa tummen i förebyggande syfte i början bara! :) Ha en riktigt trevlig helg! :) Mia

Mias Trädgård sa...

kanak7 - Thank You very much! Yes I love Trinidad Scorpion Chilis and their shape! Happy Hollidays to You to! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Ruben - jag är så glad för varje kommentar du lämnar hos mig, så inte behöver du väl tänka efter innan, heller! Och nej - jag såg inte på Bingolotto, tyvärr, så jag vet inte vilken ort det var heller... Får se om jag lyckas bra med mina ympar, det kan ju bli någon över? Chilepepparn - äsch, det finns många tokar som jag som vågar testa, det gäller bara att inte ta för mycket i början, sen vänjer man sig! :) Allt gott och trevlig helg! :) Mia

Mia sa...

Det lät svårt men du får det säkert till, den ympingen. Jag klarar inte ympa in en äpplesort på våra träd en gång.. Dina trädönskningar ser vackra ut, påminner meg om att jag också vill ha något litet mörkt eller rött träd...
Inspirerande och vilken pumpa!
Ha det fint :)

Anette sa...

Sätter upp en sådan där rönn på önskelistan. Hittar jag en fin blir det köp!
/Anette

Mias Trädgård sa...

Mia, jag får köra ett inlägg om någon form av lättare ymp på gamla äppelträd - påminn mig i februari om jag inte skrivit något då, är du snäll? :) Trevlig helg, önskar Mia!

Lisa sa...

Härliga trädönskningar, lycka till med ympningen ! En blodbok har jag önskat mig länge. Den där pumpan lät spännande också, den måste jag googla på. Dagliljeknoppar äter de ofta i soppa i Asien. Men de lär vara mycket goda smörfrästa. Jag gillar dem råa i salladen. Ha en fin helg !
Lisa/Lisas trädgård

Mias Trädgård sa...

Anette - tack! Ja, sorten finns ju egentligen att köpa lite var som, men det är roligare med 'egenympat', tycker jag, vi får se hur mina egna ympar går, om det blir något över.... Ha en jättetrevlig helg! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Lisa - tack! Mmm, kanske en kombination av pumpa och dagliljeknoppar? Kryddat med tulpanlök? :) Jag är på med allt skoj! Ha en jättetrevlig helg! :) Mia

Gela sa...

Milde tid vad du är duktig. Fina önskningar!!! Önskar jag kunde hälften av vad du kan. Den chilin var vacker. Ha en fin helg/Gela

Katarina sa...

Så kul det vore att kunna ympa! Håller tummarna för dig och hoppas ympningen går bra.
Njut av helgen!

Mias Trädgård sa...

Humhumhum, det var ju inte meningen att framstå som så duktig... Men ympa är kul! Testa gärna! Men tejpa som sagt tummen först! Jag tror jag får hålla en kurs i det någon gång i trädgårdsföreningen, det vore kanske skoj? Tack för era gulliga kommentarer Gela och Katarina! Trevlig helg! :) Mia

Blomkärringen sa...

Ullungrönn finns även på min önskelista! Hoppas många av dina önskningar går i uppfyllelse till nästa år! (:D Ha det härligt!

Mias Trädgård sa...

Tack, Blomkärringen! Hoppas att även du får din önskan uppfylld! Ha det bra du med! :) Mia