tisdag, november 01, 2011

Smörig pumpasoppa

Igår var det Halloween och jag fick hjälp av äldste sonen att gröpa ur och färdigställa årets pumpagubbe till grannbarnens skräckblandade förtjusning! Godislagren tömdes efter hand som det ringde på dörren...
Jag använder mig av ett grundrecept som jag fått från Aspegren mitt i maten för många år sedan...
Grundrecept till 4 portioner:

500 g skalad och urkärnad pumpa (gärna muskat) 
2 schalottenlökar 
1 vitlöksklyfta 
50 g. smör 
5 dl grönsaksbuljong 
Skär pumpa och lök i grova bitar, fräs i smör i en tjockbottnad kastrull på låg värme tillsammans med pressad vitlök. Låt bitarna smälta ihop och häll på buljong. Koka upp och mixa i en matberedare till en slät konsistens. Smaka av med peppar och salt. Servera nymixad med ett gott bröd. 

Receptet ovan är gott som det är, men man vill ju utvecklas lite, så sedan har jag modifierat receptet många gånger och då det blev ca 3 kg pumpakött igår och det här är min variant (som än så länge inte var så het) på åretspumpa:

3 kg pumpakött
4 rejäla finhackade gula lökar
4-5 finhackade vitlöksklyftor
200 g smör (jojo!)
2 infrysta isbitar med koncentrerad kycklingbuljong (egen, men det går bra med köpt) 
7,5 dl vatten
2,5 dl torrt, vitt vin
2,5 dl matgrädde
chilepeppar efter smak (igår blev det 2 Capsicum baccatum (från Michu) med rejäl fruktighet, med extra bredvid till mig)
vitlökspeppar
färksmald svartpeppar
salt efter smak (det krävs mer än man tror till pumpa)

Jag skar pumpan i mindre bitar, fräste först lök och vitlök i smör, hällde på mer pumpa vartefter, tillsatte vätska (kycklingbuljongtärningar, vatten, vitt vin) lät puttra i ca 30 minuter, tillsatte grädde och lät puttra 10 minuter till, smakade av med rejält med vitlökspeppar, svartpeppar och salt. Mixa med mixerstav så att den blir slätare i konsistensen, smaka av en gång till.
Blir det för sött, tillsätt mer vitt vin eller en citron eller 2. Skvättar av tabasco är också trevligt i!
Önskas mer styrka ta ett par Capsicum chinense (habanero-typ) i stället, det går väldigt bra att frysa in den här soppan  (tack och lov - annars kan man utfordra ett helt kompani) och så kan man tillsätta mer chilepeppar när man värmer upp den nästa gång - det tänker jag göra. Servera gärna med extra hackad chilepeppar till, både för styrka och utseende! :)
Och hur blev pumpagubben?
Jo, så här!
:) Mia

9 kommentarer:

Gela sa...

MMM det var en variant jag ej provat. Men har ju några pumpor kvar så har ju att prova med. Ha en fin fin dag/Gela

Mias Trädgård sa...

Vad kul, Gela! Dessutom helt GI-rätt (beroende på tillbehör förståss), fast vi fuskade med varma svampmackor till! Berätta gärna vad du tyckte! Ha en riktigt bra dag du med! :) Mia

Catrin sa...

Det låter gott måste nog prova. Tar kanske och halverar receptet men det blir nog gott. Ska övertyga familjen om att pumpasoppa är gott bara.
/Catrin

Mias Trädgård sa...

Hehe, Catrin, ja det kan ju räcka med mindre än ½, men jag tyckte det var lika bra när man ändå fixade! :) Mia

Berit sa...

Och mitt barnbarn frågade om man kunde äta pumpa och jag sa nää...tänk vad fel man kan ha:)
Ha en underbar dag!!

Blomkärringen sa...

Lät gott! måste komma ihåg när det är dax (ingen pumpa på trappen här i år)
Tack för receptet! Ha en bra dag!

Mias Trädgård sa...

Oj, Berit, det finns ju en massa gott men kan göra med pumpa - testa, vetja! :)

Jasså, blomkärringen - har du inte firat Halloween? (Det har väl inte jag heller iofs, men det är kul för ungarna och jag får göra pumpasoppa åtminstone en g/år! :)

Dagliljan sa...

Ja, den där andra soppan brukar vi också göra, supergod!

Mias Trädgård sa...

Men, vad kul, Anette! Menar du Apegrens? Ha en riktigt trevlig helg! :) Mia