fredag, mars 06, 2015

Blommig fredag - Rosa!

Idag är det ett väldigt intressant tema hos Hélena med bloggen 'Bland rosor och bladlöss' enligt mig! Rosa kan man ju nämligen tyda på flera olika sätt - de flesta tänker nog direkt på färgen rosa, men min första tanke gick faktiskt till släktet Rosa! (Är man miljöskadad eller vad? ;)) Nåja, här kommer personliga några favoriter ur det släktet...
Rosa (Moderna Buskros-Gruppen) 'Abraham Darby' tillhör till de moderna buskrosorna, men den kan bli så pass hög att man med lite beskärning kan hålla den som klätterros. Ljuvlig ros-doft! Att den är rosa med gula inslag kanske inte stör temat heller?
Rosa (Tehybrid-Gruppen) 'Blue Perfume' är nog en av de rosor jag uppskattar mest - för dess färg, för dess form och för dess doft!
Rosa (Moderna Buskros-Gruppen) 'Falstaff', tillhör också de absoluta favoriterna i min trädgård! Återigen p g a färg, form och doft!
Rosa (Alba-Gruppen) 'Felicité Parmentier' - ja, jag kan bara upprepa - färg, form och doft!
Rosa (Centifolia Muscosa-Gruppen) 'Henri Martin' är en riktigt ljuvlig mossros, som doftar underbart av kåda när man drar över knopparna och det riktigt taggiga grenverket är mycket bra att täcka tulpaner med, för de sticks så illa i känsliga mular! ;)
Jag gillar ju H.M. för formens skull också!
Rosa (Helenae-Gruppen) - köpt som 'Hybrida', men nu kanske mer troligt är 'Lykkefund', har funderat en del själv på sorten, men Ingers kommentar fick mig att bli ganska säker, så jag lär byta beteckning på den nu - Tack Inger! :) Det är i vart fall en fylld honungsros är en av mina många favoriter! Här har jag satt den vid stammen av ett gammalt äppelträd, som vi trodde var helt dött av fruktträdkräfta, men när jag grävde om och jordförbättrade för rosen, så tyckte plötsligt trädet också att det var härligt att leva igen och det brukar vara fint med en 'andra blomning' i äppelträdet!
Blommorna är som sagt fyllda och doftar ljuvligt av honung och ros!
Liten gul anstrykning i början...
För att sedan övergå till prickar av rosa i slutet av blomningen!
Rosa (Rugosa-Gruppen) Pink Grotendorst remonterar med lite olika nyanser av rosa!
Rosa (Rugosa-Gruppen) Hansa - en sort jag främst odlar för de fantastiska matnyponens skull, men det är en frisk och härdig sort ,som varmt rekommenderas!
Rosa (Multifora-gruppen) 'Veilchenblau' är egentligen en mer en rambler ('väller ut') än en klätterros, men om man har den växande mot ett stöd och skär in den duktigt fungerar den som en fantastisk klätterros!
Rosa (Rugosa-Gruppen) 'Louise Bugnet' är även den en underbart frisk och härdig sort, som ger fina nypon som passar bra att sylta!
Rosa pimpinellifolia var. altaica - en sort att skaffa bara för nyponens skull! Jag har flera R. pimpinellifolia, men det verkar inte som om jag fått rätt sort som den på bilden ovan (bilden tog jag på Wij Trädgårdar), så jag väntar med spänning efter varje ny planterad sort om det kommer riktigt svarta, stora nypon!
Klicka på bilden för att komma till länksamlingen Blommig fredag och se en massa fina bidrag! Det ska jag göra i kväll och i helgen! :)
Ha en skön och avkopplande helg! :) Mia

43 kommentarer:

Maribel sa...

Helt underbara, har bara en rosenbuske, men det måste bli fler.
Trevlig helg!

Rosor och ruiner sa...

Ja, men det var väl en smart tolkning av temat! Det är lite kul, att vi tolkar på lite olika sätt! även om jag njuter av alla rosa toner i dag, så är ju släkten rosor underbara med, i alla möjliga färger!
Kram Gunilla

Meta sa...

Det finns visst hur många rosor som helst.I varje inlägg så finns det någon annan än de som var före.Det är ju bara såå kul.
Jag njuter av all text och bild jag ser
Ha en fin helg
kram Meta

Cat sa...

Även om jag inte tillhör de rosa fanatikerna, måste jag medge att det är fint.
Ha de gott. Catarina

Ruben sa...

Oj så många vackra rosor du har!!!

Idag har jag sått Musselsyska tack vare att du gjorde reklam för den nyligen. Så det kan gå! TIPS?

Ha det gott!
/Ruben

Mias Trädgård sa...

Tack, Maribel! Ja, har man plats och en någorlunda lerhaltig jord är det ju toppen med rosor! Ha en fin helg! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack, Gunilla! Jo, jag vet ju att du har en fäbless åt det hållet också! ;) Ska bli kul att se vad du hittat på! Ha en skön helg! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack, Meta! Ja, uj så många rosor det finns! Över 20 000 vad jag vet! :) DEt är bara att botanisera, men köp gärna på rekommendation, för det finns många som är riktigt tråkiga p g a främst svampsjukdomar de bär på! Njut på och kanske skaffa en till i år! Ha en fin helg! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack, Cat! Nej, jag är väl inte heller en helt rosa-fanatiker heller, men jag Gillar släktet Rosa ganska mycket! ;) Annars går alla färger här, bara i sina rätta sammanhang! Ha en skön helg! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack, Ruben! :) Jo, jag har ju 2 trädgårdar, och så jag har brett ut mig lite hos föräldrarna med... Jasså, du har redan sått (det är ju så kul om man kan få någon annan att gilla det man själv gillar! Har tyvärr inga såtips än, men det kanske kommer och då återkommer jag till dig!)? Det tänkte jag kanske göra i helgen, den här veckan har jag inte hunnnit något av det jag tänkt innan, men nu ska här hinnas med en massa trevligheter med frösådder och omskolningar och så börjar det klia att röja ute med! Ha det gott du med! :) Mia

Katarina www.engronsida.blogspot.com sa...

Åh! Tänk om datorn kunde förmedla dofter... Att jag liksom låter näsan vidröra bilden på skärmen, andas in och bara njuter... Kanske kunna sticka handen genom skärmen och känna också. Härliga bilder att vila blicken i hursomhelst.
Allt gott!
/Katarina

Mias Trädgård sa...

Tack, Katarina! Ja - tänk om vi hade en doftwebb!?! Det vore fantastiskt!!! Allt gott till dig med! :) Mia

Hetty sa...

Your roses are stunning! Love the soft colours. A bit old-fashioned. Groetjes, Hetty

Mias Trädgård sa...

Thanks, Hetty! :) Well, Yes, som of them performs very well! Hope You get a nice wekend! :) Mia

Meta sa...

Hej! Jag har aldrig fått nåt namn på jordgubben och ölandstoken.. vet inte om jag kan få fram det heller mannen som den kommer från lever inte idag.Han var trädgårdsmästare i Skövde som ung men sen hade han bara jordgubbsodling, och jobbade på verket på dagtid. Det var svårt att driva trädgården Jag tror att han har drivit fram den själv. Han har korsat andra blommor med. Bla a rododendron som heter Britta.
Ha det gott Meta

Tant Otteskrufv sa...

Miljöskadad....oj så många fina det finns! På min önskelista står just nu Tuscany Superb.De ska helst inte vara för skära om jag ska falla:)

Piasofia sa...

Kul med rosen i äppleträdet!
Må så gott!

Mias Trädgård sa...

Tack, Meta! Då måste jag nog forska vidare själv, för sån't där blir man ju nyfiken på! Bra ledtråd med Britta! :) Hör av mig om jag får reda på något! :) Ha en fin helg! Ha det gott du med! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack, 'Tant O'! :) Ja, jag håller definitivt med om Tuscany Superb! Egentligen skulle man väl vilja få tag på 'Mamman' - Tuscany, vad jag förstått, men jag vet inte hur svårt det är numera? Själv skulle jag nog gladeligen köpa båda! Hoppas du får en fin helg! Kan hålla med dig om halten av 'rosa', men det beror också på sammanhanget, för allt passar på något sätt, ju! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack, Piasofia! :) Jaa, egentligen är det ju lite fel, för de tillhör ju familjen Rosaceae både rosen och äpplet och de har en tendens att försöka kemiskt utrota varandra, så det är inget man egentligen rekommenderar, men trädet i fråga hade inte visat liv på ett par år, så vi tänkte bara vanvända det som växtstöd och nu mår båda bra... Så kan det gå! :) Ha det gott! :) Mia

Gunilla sa...

Underbar tolkning av temat.
Önskar att det fanns doft dator:o)

Trevlig Helg

Mias Trädgård sa...

Tack, Gunilla! :) Ja, men, oh, det är ju nästan så att vi måste gå in allihop tillsammans och försöka få dem att förstå att de måste få till det - förstår vilken fantastisk upplevelse det kan bli! Ha en fin helg! :) Mia

Veronica sa...

Smart!
Att tänka latin slut ju väl ut här!
Galet massa vackra rosor du har. Förra året åkte vi på en Trädgårdsresa till ett antal vänner som hänger i detta forumet oxå och jag blev helt betagen i honungsrosen som slängde sig galet upp i deras träd. Så så fort jag kom hem igen så planterades en intill päronträdet. Jag ser verkligen fram emot att se den blomma :)

Kram

Veronica sa...

Förresten...Om du ska till trädgårdsmässan så är vi ett stort gäng (många bloggare) som ska träffas på café The Garden den 27 mars klockan 14 :)

Anette i Torsåker sa...

Du följde min första tanke med temat, som jag sedan övergav till förmån för en annan tolkning. Det finns så mycket läckra rosor. Altaican fattas här.
/Anette

Mias Trädgård sa...

Tack, Anette! Det var väl jättekul! :) Tur (eller synd) att vi inte kan se varandras tankar! :):):) Kram /Mia

Ulrika Johansson sa...

Bra tolkat! Skulle nog gjort likadant om rosorna ville trivas bättre här. Så många vackra du har där!
Trevlig helg!

Mias Trädgård sa...

Tack, Veronica! Vad kul det låter med mässan ,jag vet inte om jag hinner gå alla dagar, men om jag kan ta ledigt så kommer jag! Låter jättekul att träffas IRL! Ha det gott! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack, Ulrika! Jo, ibland är det bra med lerjord (fast jag har mycket torv med)! Det är ju svårare på sand, t ex. Ha det gott! :) Mia

Villrose sa...

Det må være lov å tolke rosa som Rosa!
Og der finnes det mye vakert!!

Mias Trädgård sa...

Tack, Villrose! :) Kul att du håller med mig! Ha en fin helg! :) Mia

Carina sa...

Ååh så många vackra rosor. Har börjat bli biten jag också och 'värre' blir det av dina bilder.

Ha det gott! Carina

Mias Trädgård sa...

Tack, Carina! Vad kul att du tyckte om dem! Ha det gott! :) Mia

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Åhhh vilka fina roooosor och annat! En fröjd! Kul att få ett avbrott med de sockersöta rosa!

Trevlig vecka! Kram Ewa :)

Inger sa...

Men så kul att du gillar rosor! Din honungsros är jag rätt säker på att det är 'Lykkefund' och inte 'Hybrida'.
Ha det gott!

Millas Trädgård sa...

Vill ha! Vill ha! Vill ha! Ljuvliga bilder!
Allt gott
Milla

Mias Trädgård sa...

Tack, Ewa! :) Jo, sockersött kan bli lite för mkt ibland, även om jag gillar det i lagom mängder! Ha det gott! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack, Inger! Vad bra att du säger det, för jag har också funderat ibland, men den är inköpt som 'Hybrida', så jag har kallat den det (men det är ju inte första gången jag ser en felnamnad ros i plantskolan, så det blir till att döpa om den!)! Allt gott! :) Mia

Mias Trädgård sa...

Tack, Milla! Jo, en del är ju riktigt bedårande! Ha en fortsatt skön söndag! :) Mia

Rost och rädisor sa...

Vilken vacker samling. Ett rosparadis!
Tack försorgmyggetips. Ska testas.
Allt gott
Anette

Mias Trädgård sa...

Tack, själv, Anette! Ha en skön vecka! :) Mia

an angel at my table sa...

Oj oj här var det ögongodis för utsvulten rosälskare.Tack för inspirationen.

Mias Trädgård sa...

Tack, själv för fin kommentar, 'ängelälskaren'! Ha det gott! :) Mia