måndag, mars 30, 2015

Mera från Nordiska Trädgårdar 2015!

Igår var det sista dagen på den mässan för i år. Jag förirrade mig in i B-hallen en stund och beundrade Bossons underbara växthus som det var café i...
Därinne fanns den här balkongutställningen med - som vill att det ska vara fler fjärilar...
En av alla snygga montrar...
Rosendals härliga idéträdgård med böcker i en rundel...
Även ett konstgjort träd uppfört av gamla böcker.
Vackert trädgårdsmästarbord från Waldemarsudde.
Mycket julrosor fanns det på mässan!
I går var det ju sista dagen och 'readag' så jag fick med mig 3 st olika dubbla gröna julrosor med olika teckningar för 100:- från Gartneriet Spiren (jag tror det var 135 jag betalade för den mörka i torsdags)... Kunde ju inte motstå (sorry, bilden är usel och batterierna slut i kameran så det blev mobilen)! ;)
 Något jag heller inte kunde motstå i år var att förlänga en av mina prenumerationer så jag kunde 'rycka till mig' en 'väskryckarväska', klart användbaraste lockerbjudandet på en mässa när man ska släpa mycket - smart! :)

Sedan gick jag loss fullständigt och köpte mig en hjulhacka från Svea Redskap (bilden är lånad från deras hemsida)och jag fick både rabatt och ett extra brett rensjärn! Tack! Nu ska här bli snyggt i gruset! Jag har funderat på att köpa en sådan i ca 5 år!

Sedan var jag och köpte 3 (!) Guldkannor (en till mig och 2 till kollegor) och fick förutom mässrabatt en fin  grön bok på köpet! Tack! :)
Vad köpte jag mer - jo, precis när jag hittade till Bukettens monter (inte den ovan, där hann jag inte fota och när jag kom förbi nästa gång var det fullt av folk i kö och tomt i montern) - började de rea allt i montern med 50 % - jag greppade snabbt en Salix integra 'Hakuru Nishiki' för 50:- och ett stort fint planteringskärl i vågig plåt för 135:-. Tokglad! (Får fota en annan dag när jag har batterier igen) :):):)
Vad köptes mer då? Ett nytt tubtrug  med skopa i turkost ,så jag ska se dem! Potatissorterna Anya, Wilja och min 'vanliga' sparrispotatis (hos Larsviken, förståss). Lite fröer fick jag med från SESAM, men annars gick jag mest omkring och mös och pratade med nya och gamla trädgårdsvänner och hängde lite i montern hos vännerna i Chiliodlarna, som sålt slut på allt och fått gå runt och köpa in fler plantor!!! Nästa år får vi lov att tokodla! :)
Det här trädet såg på långt håll ut som en magnolia, men när man kom närmare såg  man att det var fjädrar! Läckert! Ha en härlig vecka! Kanske blir det lite påskpynt imorgon? :) Mia

fredag, mars 27, 2015

Överraskningar på Nordiska Trädgårdar i år?

De allra roligaste överraskningarna tycker jag alltid är alla trevliga trädgårdsmänniskor man träffar på trädgårdsmässsor! Varför är trädgårdsmänniskor i gemen mycket trevligare än andra? :) I går hade jag förmånen att få med mig mig min nya vän, Tant O till mässan! Så himla trevligt vi hade! :) Hon presenterade mig också för en annan av våra bloggkompisar - Veronica! Jättekul att ses! :) Sedan träffade jag många underbara kollegor och andra trädgårdsvänner! :):):)
Årets pelargon blev Pelargonium x hortorum (Moonlight-serien) 'Violino', en överraskning som jag var tvungen att hålla på ända från morgonens pressträff tills 11:30, då tillkännagivandet var - och överraskande nog fick med mig en hem av! :)
En fin överraskning fanns i FOR:s monter i form av en födelsedagstårta! GRATTIS!
En annan sak jag bara var tvungen att ta med mig hem från mässsan var den här överraskande mörka julrosen från Gartneriet Spiren! :)
  Inte så många överraskningar kanske hos Larsviken, men oh, vad många härliga sorters potatis! :) 
De här utemöblerna blev jag glatt ÖVERRASKAD av - från Gåsens Lada Utemöbler på Gotland (inte Bosson som jag skrev tidigare - det var fel monter)! Kan gärna få flytta hem till mig! :)
Väl hemma blev jag glatt överraskad över att mina citrongräsfrön hade grott! Det hade jag knappt väntat mig, för de var gamla, men bevisar bara att man inte ska slänga gamla fröer utan att testa grobarheten! :)
En annan rolig överraskning är en av mina citroner, som fått en klart annorlunda form! Övriga är helt normala!
Klicka på bilden för att komma till Hélena för fler fina bidrag!
Ha en skön helg! :) Mia

onsdag, mars 25, 2015

Dagen före Nordiska Trädgårdar!

I år stannar mina små söta plantor hemma från mässan! Här är det '7 Pot Yellow', 'Carolina Reaper' (båda sorterna från Pepper Joe´s i USA), 'Jamaican Hot Black' (frön från Åke Truedsson - tack! :)), 'Habanero Purple', 'Hot Lemon' (båda från Örtagårdens Fröer) och 'Goatsweed' (frön från Mats P. - tack!) som växer till sig i värmen i kuvösen i vardagsrumsfönstret under kallvita lysrör. De har fått namnlappar med prisskyltarna från förra året (återbruk är bra)! Jag ska ner till Älvsjö och hälsa på vännerna i Chiliodlarna, men jag ska inte stå planerat i montern i år, och det är ganska skönt, då jag sålt plantor i 8 år innan dess och i år blev det lite mycket att mäkta med med 2 jobb också... 
Just idag jobbar jag hemma, men jag ska ner på pressfrukost imorgon med kameran i högsta hugg... Tomaterna har precis grott och får också stanna hemma! Här är det sorterna 'Indigo Rose', 'San Pedro' och 'Piennolo' som tittat upp...
Här har det tittat upp dahlior med! Jag har sått 2 rödbladiga sorter, 'Bishops Children' och 'Redskin', båda från Thompson & Morgan och tittade upp på 4 dagar! Lite till vänster uppe i hörnet på den bilden ser ni sticklingarna till Streptocarpellan jag pratade om i förra inlägget!
Och i uterummet är det fullt ös med! Där har jag min så och omskolningsverkstad så här års! Uppe på väggen har jag satt en inköpt Helleborus 'Stained Glass' för att kunna njuta av de fina blommorna nerifrån! Den får flytta ut gradvis när det blir lite säkrare väder ute!
Ha det bra och hoppas vi ses på mässan!
:) Mia

söndag, mars 22, 2015

Det var väl ändå lite onödigt?

Vi har ju haft lite onaturligt varmt för årstiden de senaste veckorna och  så vaknade man till det här igår... Brrrr... Så här ser det ut på vår baksida nu.
Jo, jag vet ju att det inte är dags för varmväder än, nu gäller det mest att bromsa alla kunder som vill få allt gjort innan det är dags på riktigt! Min tidigare chef, Bosse Rappne sa alltid att vecka 16, då är det vår, och han vet genom erfarenhet! :) Och, ja - på vår framsida såg det ut så här idag... Ja, snön smälter ju fort på vägarna nu, men det kom faktiskt mer idag och den ligger sedan igår, får se hur det blir till Nordiska Trädgårdar nästa vecka!
I veckan som gick hade vi årsmöte i Trädgårdssällskapet Kungsängsliljan och före mötet var jag hemma hos Gunnar, som jag berättat om tidigare och tittade på hans maffiga balkong! Just nu blommade hans Streptocarpella helt överdådigt, liksom pelargonerna, men de han jag inte fota denna gång. Sedan, efter det fantastiska föredraget av min kollega Linda hade jag förmånen att dra en av vinstlotterna på just en kruka sticklingar av Streptocarpella, så nu tänkte jag att det ska bli lika fint hos mig! :) Ha en fin vecka! :) Mia

fredag, mars 20, 2015

Blommig fredag - Min STÖRSTA trädgårdsdröm!

Kul tema hos Hélena med bloggen 'Bland rosor och bladlöss' idag!
Det där med STORA drömmar, det är svårt! Jag önskar ibland att min trädgård var så stor att jag hade plats för alla stora träd jag skulle vilja ha - en riktig parkmiljö av engelskt snitt! Det här trädet står i så fall ganska högt upp på önskelistan - Juglans mandshurica, manchurisk valnöt.
Även en blodbok stod länge på önskelistan - jag har planterat en liten, får väl se om man får uppleva att den blir så här stor? Det kan väl också vara en stor trädgårdsdröm?
I den där fantastiska parken skulle ju också mitt fantastiska växthus ligga... (Det här ligger i verkligheten på Gripsholms slott och är återuppbyggt efter gammal förlaga - Foto - Kungl. Hovstaterna)!
Lite beroende på förutsättningarna skulle jag också kunna tänka mig den här lösningen - ett växthus runt hela huset (Foto - Dragan Mitrovic, för GT)! Det skulle jag kunna tänka mig där jag bor nu, men jag tror att kommunen kanske skulle tycka att det inte är OK... 
Annars vet jag inte om jag har så stora drömmar i trädgården längre, kanske ett fält av JÄTTEPUMPOR? Och det är ju bara att fixa... Men numera handlar mina trädgårdsdrömmar mest om att få tid att fixa i ordning i min egen trädgård, tid till att förverkliga alla småprojekt, beskära mina egna träd och häckar och rensa mitt eget ogräs, det är nog min stora trädgårdsdröm just nu!
Klicka på bilden för att komma till fler tolkningar av veckans tema.
Ha en skön helg! :) Mia

fredag, mars 13, 2015

Blommig fredag - mitt första vårtecken!

Glad blommig fredag på er! Veckans tema hos Hélena är 'Mitt första vårtecken'. Det här är mitt första riktiga vårtecken - på sydostsidan har snödropparna börjat slå ut! Har inte varit ute och kollat mycket mer i veckan, för vi har legat i magsjuka, men nu är allt OK igen och det är helg! :) Har nog sneglat lite på en del saftstpända knoppar med, men inga bilder... Ska bli kul att se vad andra har skrivit! Klicka på bilden nedan för mer länkar!
Ha en skön helg! :) Mia

fredag, mars 06, 2015

Blommig fredag - Rosa!

Idag är det ett väldigt intressant tema hos Hélena med bloggen 'Bland rosor och bladlöss' enligt mig! Rosa kan man ju nämligen tyda på flera olika sätt - de flesta tänker nog direkt på färgen rosa, men min första tanke gick faktiskt till släktet Rosa! (Är man miljöskadad eller vad? ;)) Nåja, här kommer personliga några favoriter ur det släktet...
Rosa (Moderna Buskros-Gruppen) 'Abraham Darby' tillhör till de moderna buskrosorna, men den kan bli så pass hög att man med lite beskärning kan hålla den som klätterros. Ljuvlig ros-doft! Att den är rosa med gula inslag kanske inte stör temat heller?
Rosa (Tehybrid-Gruppen) 'Blue Perfume' är nog en av de rosor jag uppskattar mest - för dess färg, för dess form och för dess doft!
Rosa (Moderna Buskros-Gruppen) 'Falstaff', tillhör också de absoluta favoriterna i min trädgård! Återigen p g a färg, form och doft!
Rosa (Alba-Gruppen) 'Felicité Parmentier' - ja, jag kan bara upprepa - färg, form och doft!
Rosa (Centifolia Muscosa-Gruppen) 'Henri Martin' är en riktigt ljuvlig mossros, som doftar underbart av kåda när man drar över knopparna och det riktigt taggiga grenverket är mycket bra att täcka tulpaner med, för de sticks så illa i känsliga mular! ;)
Jag gillar ju H.M. för formens skull också!
Rosa (Helenae-Gruppen) - köpt som 'Hybrida', men nu kanske mer troligt är 'Lykkefund', har funderat en del själv på sorten, men Ingers kommentar fick mig att bli ganska säker, så jag lär byta beteckning på den nu - Tack Inger! :) Det är i vart fall en fylld honungsros är en av mina många favoriter! Här har jag satt den vid stammen av ett gammalt äppelträd, som vi trodde var helt dött av fruktträdkräfta, men när jag grävde om och jordförbättrade för rosen, så tyckte plötsligt trädet också att det var härligt att leva igen och det brukar vara fint med en 'andra blomning' i äppelträdet!
Blommorna är som sagt fyllda och doftar ljuvligt av honung och ros!
Liten gul anstrykning i början...
För att sedan övergå till prickar av rosa i slutet av blomningen!
Rosa (Rugosa-Gruppen) Pink Grotendorst remonterar med lite olika nyanser av rosa!
Rosa (Rugosa-Gruppen) Hansa - en sort jag främst odlar för de fantastiska matnyponens skull, men det är en frisk och härdig sort ,som varmt rekommenderas!
Rosa (Multifora-gruppen) 'Veilchenblau' är egentligen en mer en rambler ('väller ut') än en klätterros, men om man har den växande mot ett stöd och skär in den duktigt fungerar den som en fantastisk klätterros!
Rosa (Rugosa-Gruppen) 'Louise Bugnet' är även den en underbart frisk och härdig sort, som ger fina nypon som passar bra att sylta!
Rosa pimpinellifolia var. altaica - en sort att skaffa bara för nyponens skull! Jag har flera R. pimpinellifolia, men det verkar inte som om jag fått rätt sort som den på bilden ovan (bilden tog jag på Wij Trädgårdar), så jag väntar med spänning efter varje ny planterad sort om det kommer riktigt svarta, stora nypon!
Klicka på bilden för att komma till länksamlingen Blommig fredag och se en massa fina bidrag! Det ska jag göra i kväll och i helgen! :)
Ha en skön och avkopplande helg! :) Mia