onsdag, mars 16, 2011

GOURMETODLING 1

Det var ett fantastiskt föredrag av Lena Israelsson igår! Ett nästintill fullsatt Folkets Hus i Kallhäll fick veta mer om GOURMETODLING - en mer målinriktad odling - för ett syfte - att få bra matkvalitet! Inte bara för att det är vackert i vår Potager (vacker köksträdgård på franska).

Lena Israelsson på plats i Kallhälls Folkets Hus!

Lena började berätta om hur hon förr mer tänkte på hur det såg ut, men att hon av trädgårds- och kolonivänner fått lära sig att odla mer målinriktat - hur mycket och vad hon vill äta på tallriken! Hon berättade också om det sorgliga i att de grönsakser vi idag köper i mataffären (de som inte är ekologiskt odlade) har en radikalt lägre halt av mineraler och vitaminer än om man jämför med vad grönsaker hade förr och de som vi odlar själva i våra kolonilotter och köksträdgårdar! De främsta orsakerna till denna försämring tros vara konstgödningen och hårt förädlade sorter. Gourmetkvalitet är att välja gamla sortklenoder, som bevarat sin smak genom generationer - de man vet smakar fantatiskt! Inget som EU:s nya direktiv om köksväxtfrön har hjälpt till med, tyvärr!

Lena förespråkar tekniken att odla i upphöjda, avgränsade bäddar! Det blir då både mer lättodlat och lättskött (dessutom värms ju jorden upp tidigare på våren och vi kan odla tidigare). Den ultimala köksträdgården är inte bara vacker - den ligger nära köket med! Ofta en orsak till att inte mer tas om hand - Lena själv tar oftare kryddor från sin balkong i matlagningen än från någon av odlingslotterna (hon odlar både i Tantolunden och i Sköndal), jamen så är det ju! Det går utmärkt att odla i förfabricerade pallkragar, men Lena tipsade att man bör helst lyfta av dem och förvara dem inne vintertid, om de ska hålla längre än 7-8 år! Det går ju naturligtvis att odla i vilka odlingskärl som helst, men det är mer lättskött om det är större!

För att odla gourmetkvalitet måste man först odla matjorden fruktsam! Jorden ska vara porös, men ändå hålla näring och vatten ,men samtidigt vara väldränerad! Lena visade oss före- och efter-bilder på sina odlingsjordar som först varit lera och som idag förvandlats till underbar mylla! Hon poängterar också att alla jordar kan bli bra, med rätt tillsatser för att höja jordens mullhalt! Mullämnen tillförs av mer eller mindre nedbrytbara växtdelar. I ren lerjord fungerar även solmull. Under säsongen förespråkar Lena guldvatten (1 del urin (- från frisk människa) till 9 delar vatten) som tillskottsgödning, men också att ett par nävar hönsgödsel uppblött i vatten fungerar utmärkt och gräsklipp som täckning är fantastiskt. Lena har provat sig fram till att 5 cm gräsklipp är lagom till rotfrukter, potatis, baljväxter (ärtor och bönor), men att övriga behöver mer och med fördel kan man göda med 5 cm till efter ett tag och kanske upprepa en gång till under säsongen. Algomin diskuterades också, det är ju ett gödningsämne av alger, men finns i många olika varianter idag (ofta helt onödigt att änvända specialgödselmedel), kan vara bra, men tänk på att det också innehåller kalk med sina nackdelar, som vi ju inte behöver tillföra våra trädgårdar längre (som man trodde förr), åtminstone här i Mälardalen.

Det är bra att täcka jorden - man slipper mer ogräs och tillför näring på det här sättet och ökar mullhalten samtidigt! Har man problem med sniglar (och vem har inte det?) rekommenderar Lena att mylla ner gräsklippet lite under jord. Hon plockar bort sniglar morgon och kväll och hennes grannar med. Sedan använder hon järnfosfat i pelletsform på storsäck, som är godkänt i ekologisk odling mot sniglar (samma som dyrt säljs i förpackningar som 'Snigelfritt')!

Lena visade fina bilder på odlingar med fiberväv, som både ger maximal groning och skörd! Men passa så inte sniglarna får fäste under duken!

Lena rekommenderar 4 saker man borde odla:

Slätbladig persilja, plocksallad, portlak och mangold. Alla dessa ger bra under lång tid och hon tycker att alla borde testa att odla dem. Mangolden rekommenderas gratinerad med parmesanost!

Svartkål odlade hon mest för syns skull förr, nu har hon lärt sig dricka gröna drinkar på kål, sallad, persilja och frukt (gärna banan och citron). Hon tipsade också om att t ex rödbetsblast innehåller mer näring än själa rotfrukten!

Hon tipsade oss sedan att tillaga Hortopita - receptet hittar ni på Kolonikocken!

Lenas 'bulkörter' (som man kan odla mycket av och som är lätta att göra av med och ta om hand) kommer här:

Persilja och dill - hackas och läggs i frysen som de är!

Basililka och koriander lägger hon i matberedaren och häller på olivolja innan infrysning för bättre smak!

Lena med min bloggkompis Mari/blomkronan. Jättekul att se er båda! :)

Lena gick även igenom några av sina favoritsorter i fröväg - men det kommer det ett särskilt blogginlägg om lite senare idag!

Tusen tack för igår!

6 kommentarer:

Mari sa...

Herre gud!!Mia! vilket kort fick du på mig då!! =) Du hade väll kunnat redigerat det lite... HA,HA.
Perfekt att du skrev ner hela föreläsningen, jag hade tänkt att skriva av mina anteckningar i kväll men nu behöver jag inte det, jag länkar till ditt inlägg istället =).
Piennolo Tomaterna har kommit upp 4 av 5 frön tog sig, så det blir en planta över till dig =).
TACK för igår // Mari

Mias Trädgård sa...

Tack, men du är för tokig, det var väl inget fel på det fotot? :) Synd att jag bara hade mobilen att fota med... Underbart med Piennolo, Mari! Vi får höras om vad du vill ha i stället! :) Det var verkligen jättekul att träffa dig! Vi lär väl ses på mässan nästa vecka!?! Kram Mia

Boäng sa...

Tusen tack Mia! nu kändes det liiite som om jag fick vara med i alla fall. Har precis satt ihop mitt nya föredrag nu. Skall bli spännande att hålla det på lördag -första gången :)

Mias Trädgård sa...

Tack, Anette! Ja, det är ju inte som att vara där, för Lena är ju en underbar föreläsare, men något kanske det ger? Och så stödjer det mitt minne med, det kan behövas (det var mycket därför jag började blogga - som dagboksanteckning lite)! :) Nu är jag ju jättenyfken var du ska hålla föredrag på lördag, men jag får väl luska på din blogg? Tänkte ev. försöka locka upp dig till oss någon gång? Eller är det på mässan nästa lördag? Har inte hunnit kolla programmet - hoppas du kommer upp och vi ses då i vart fall! Kram Mia

Gela sa...

Mia där önskar jag att jag varit!!! Är ett så fint inlägg så jag hoppas att det är OK att jag gör en länk till inlägget från min sida! Jag håller på att forska på min Piennolo tomat och blir lite osäker på om det är en Piennolo eller inte. Men vet du nån som har frön så blev jag jätte glad att byta till mig eller köpa jag vill ju prova denna igen. Skall försöka bli av med potatisbladmöglet som jag dras med varje år bara...=)
God fortsättning och hoppas på att vi ses under våren. Kram Gela

Mias Trädgård sa...

Hej, Gela! Vad kul att se dig här! :) Självklart får du länka! Ang. Piennolo så är det så att de egentligen måste växa nere i den regionen, på de vulkaniska sluttningarna, för att få kallas så, men jag har fröer till rätt sort - måste sortera den lådan igen, bara, men det är väl ingen ko på isen än för tomater? Kram Mia