lördag, juli 02, 2011

Jordgubbstest!

Vad kan väl vara bättre att starta Juli månads bloggande med än ett jordgubbstest efter morgondoppet? Totalt ovetenskapligt samlade jag familjen denna lördagsmorgon runt de 4 sorter som hade bär just nu. Kunde raskt konstatera att sorten Honeoye (som ni ser att jag har vansinnigt svårt att stava till av någon anledning) inte var rätt sort - för det var helt klart en smultronsort, efter kontroll i mina anteckningar vad som planterats i bänken kom jag fram till att det var Rödluvan!
Jordgubbar heter Fragaria x ananassa på vetenskapligt språk.Smulgubbar heter Fragaria vescana, jag har en planta av sorten Rebecka, men inga bär på idag, får väl bli ett nytt test senare. Smulgubbar är en sammanslagning av kromosomerna från vilda smultron (Fragaria vesca) och vanlig jordgubbe, som tagits fram på Balsgård.Vilken var då godast?Jo, på första plats satt alla Maxima - jättejordgubben!Lite märkligt, kanske, för man har ju ofta fått lära sig att små gubbar ska vara godare, men neej, vår familj gillar i vart fall Maxima och storleken är ju behändig, det krävs inte så många gubbar för att få ihop en liter!


Den som kom på andra plats var den felmärkta smultronet Rödluvan! Klar smultronsmak, trots att den är odlad! Gott! Får nog bli smultronsylt någon dag, med hjälp av alla vildsmultron på tomten!

På god 3:e plats kom Polka. Smakar klart av jordgubbe, men inte lika god som Maxima!


Och sist - på 4:e plats kom Senga Sengana - för alla! Smakar helt klart jordgubbe, men lite besk eftersmak och lite fadda toner, när man jämför med de andra.

Varför gjorde vi så här då? Jo, jag tänkte börja föröka de godaste sorterna, så vi kan få större skörd och då måste man ju testa sig fram först! Ha en trevlig helg! :) Mia

3 kommentarer:

Ruben sa...

Jag odlar faktiskt inga jordgubbar, men om det blir ändring på den saken skall jag komma ihåg denna test!

Ha det gott - jordgubbsgott!
/Ruben

Blomkärringen sa...

Kul! Smulgubbar har jag tänkt skaffa.
Det är inget fel med ett sådant test, inte ens om det blev varje dag!
Från en jordgubbs-smultronälskare!!

Mias Trädgård sa...

Tack ska ni ha! Ja, jordgubbar är ju aldrig fel, eller hur? Och egenodlat smakar alltid bäst! :) Mia