torsdag, juli 07, 2011

Liten rapport från chilepepparodlingen

Jo, tack, det växer - men det börjar bli lite trångt! De behöver mer plats!


Så här såg det ut för knappt 3 veckor sedan.

En av de första att sätta frukt var Facing Heaven, eller Chao Tian Jiao (Capsicum annuum). Ett måste om man ska laga det heta Sichuan-köket! Namnet kommer från växtsättet – de koniska frukterna växer uppåt på den relativt höga plantan! Ska smaka lite citrusaktiga och är medelheta, SHU 20 000. Hoppas de mognar snart!

Cayenne Long Slim (Capsicum annuum).
Sorten kommer från USA. Enligt sägnen ska en av Christoffer Columbus passagerare, Cuneo, beskrivit att indianerna åt dessa som om de vore äpplen. Plantan ger stor skörd av ungefär 8 cm långa frukter som blir riktigt heta. Frukterna mognar från smaragdgrönt till rött på 68 dagar. Det är en bra sort för att både torka (har tunt skal) och göra chilipulver av, lägga in och göra smaskiga sallader och salsor på. Fungerar utmärkt att fläta ristror av också. Just den här sorten ska ha extra högt vitamin C och A-innhåll! SHU 80 000.


Och här kommer Monkeyface (Capsicum annuum).
Frukterna liknar små apansikten, därav namnet. En medelhög planta som får långa, gula eller röda, lite skrynkliga frukter som mognar rätt sent från grönt till gult eller rött. En vacker, mild och spännande matchilepeppar på 1000 – 5000 SHU

2 kommentarer:

Dagliljan sa...

Oj, det låter hett om dina odlingar ;) Jag måste kruka om mina, men var är tiden?? Ha det gott och lycka till med växthuset!

Mias Trädgård sa...

Hej, Anette! Ja, man kan ju inte hinna allt! Men jag har prioriterat mina i år! De sista blev omkrukade bara för en vecka sedan, men det var överskottet! Tack, vi har börjart riva växthuset idag och fått ner kanalplasten och tagit hem den! Ha en skön kväll! :) Mia