lördag, april 28, 2012

Björkarna grönskar och häcken har svamp!

Tänk, björkarna börjar skifta i grönt hos oss idag! Härligt! Då är det äntligen dags att beskära rosorna! Fast det får nog bli imorgon, för idag har häcken mot framsidan (häckoxbär - Cotoneaster lucidus) fått sig en klippning och min högerarm orkar inte mer efter veckans alla beskärningar hos kunder! 
Kanske var det i senaste laget för häckbeskärningen, men min tid räcker sällan till den egna trädgården, så det får bli när det går! 2 av förra årets nyplanterade plantor hade dött under vintern. 
Jag har under många år försökt att renovera, gödsla upp och föryngringsbeskära häcken, men den har definitivt drabbats av  den mystiska svampsjukdomen som uppkommit de senaste ca 10 åren (som gör att man inte rekommenderar att sätta häckoxbär längre). Det är numera väldigt svårt att få tag på friskt nytt material i handeln, jag har lite hyfsade frösådder själv, men vill inte sticklingsföröka för att inte föra smittan vidare, och egentligen är allt bara livlinor på väg mot förbränningsstationen, för till slut måste häcken bytas ut! 
Jag kämpar på något år till, men sedan blir det att ta upp allt och börja om igen! 
Så här såg häcken ut för ca 11 år sedan (ser jag på barnens ålder! ;)) - innan svampsjukan slog till!
Nästa gång kan jag tänka mig svartaronia i stället, som har rätt så liknande egenskaper (förutom svampangreppen, då) och dessutom har fina, ätliga bär! Jag har redan börjat sticklingsföröka svartaronia för ändamålet! Och så skulle jag vilja ha en grävskopa till dess, för de som jag och äldste sonen (Han som sitter till höger på bilden ovan - men som snart 15-åring idag) grävde upp tillsammans förra året, för nya växthusinfarten, var verkligen inte roliga rötter på de friska exemplaren! 
Sedan måste jag skicka ett jättetack till Iréne, som jag var och hämtade 2 symaskinsunderreden hos idag! Ett till mig och ett till en annan AoT-forumist! Och då fick jag en dahliaknöl på en jättedahlia - Elsie Huston, när jag berättade att jag köpt stooora monsterdahlior från Frankrike precis! Men mer om det och det fina bordet, när vi orkat baxa ur det ur bilen och gjutit en skiva till! :) 
Hoppas att ni alla får en fortsatt trevlig lång-helg! :) Mia

6 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Man kan inte bli annat än ledsen över alla dessa sjukdomsangrepp som går som panedmier bland alla växter.

Var och när och varför blev det fel? Vad har vi gjort som orsakar dessa utbrott? Vad skulle vi gjort annorlunda? Varför är så många olika arter så stressade så de åker på artbundna dödliga sjukdomar? Frågorna är många. Men.... en ljuvlig vårdag som denna finns det tack och lov lite roligare saker att tänka på (också)!

Kram

Mias Trädgård sa...

Mmm, du har så rätt så, Anna! Tur att det finns annat roligt nu, när det snart är maj! :) Gick en runda i utkanterna av trädgården och gladde mig faktiskt åt mina stora buxbomsplantor, som jag inte klippt på ett par år pga rädslan för du vet vad... Men jag kanske klipper till lite i år ändå! Man kan ju inte gå och vara rädd hela livet och hellre byter jag ut en planta om ett år än om 10! Ha en riktigt trevlig långhelg! Kram tebax! :)

Tistel sa...

Tack för att du hjälpte mig att bli av med de tunga grejorna. Jag hoppas att jag kan ta väl hand om chiliplantorna. Kul att ses en stund! Kram, Irene

Mias Trädgård sa...

Irene - nöjet var helt på min sida! :) Och jag VET att du kommer lyckas bra med chilepepparn! :) Vi ses! Kram! :) Mia

Ruben sa...

Vad tråkigt med häcken. Hoppas det ordnar sig så att du slipper ta bort den!

Ha det gott!
/Ruben

Mias Trädgård sa...

Tack för sympatier, Ruben! Ingen fara - jag har förberett mig gradvis i några år nu, men det tar ju ändå emot... Ja, du vet - en etablerad häck - men nu börjar det se för taskigt ut på sina ställen! Ha en fortsatt trevlig långhelg! :) Mia