onsdag, februari 13, 2013

Stanna där! Mina bästa tips mot rådjur i trädgården!

Jag bor granne med skogen, eller - rätt sagt - mitt i skogen! Vi bor nämligen längst ute på Järvafältet, i ett litet insprängt villaområde och här finns det mycket djurliv! Vilket i o f s är trevligt, det var en av orsakerna att vi flyttade hit inifrån Stockholm, när vi fått barn tyckte vi att vi ville komma närmare naturen, men ibland kommer naturen ännu närmare oss... Rådjur är ett trevlig släkte, men de kan ställa till rätt stor skada i en vanlig villaträdgård - de här ser jag varje dag och den här bilden för ett par timmar sedan. Ser ni stolpen med snö på rakt framför bringan på djuret? Det är vår tomtgräns och jag tolererar dem där utanför, ibland slänger jag ut äpplen till dem, för att de inte ska hoppa innanför staketet - men - nu syns inte staktetet alls - det har blivit nerrivet! Dessutom är det så mycket snö att det bara hade varit att kliva över för familjen rådjur ändå (ja det är inte en individ, det är en hel klan). Måste altså åtgärdas så fort snön har smält undan tillräckligt för att gå dit. Jag har bara ett vanligt, grönt Gunnebo-stängsel, på en meters höjd, men sedan vi satte upp det, när barnen var små, valde rådjuren grannarnas trädgårdar och smaskiga växter i stället. Har nu sett att de även har svarta stängsel i olika höjder på Gunnebo (länken går till en av återförsäljarna, jag är inte sponsrad på något sätt). Ska man vara riktigt säker mot rådjur (eller som på  bilden nedan - hjort) är det bättre att sätta upp ett högre stängsel. 
Man kan sätta upp ett färdiggjort stängsel från t ex Allox (där jag lånat bilden ovan ifrån med) som finns mellan 1,5 och 2 meters höjd. Jag vet många som är riktigt nöjda med det och målar man stolparna svarta med, så syns det ju inte med blotta ögat, vilket kan vara en fördel i trädgårdssammanhang, eller hur?
Jag har också både sett vackra och praktiska exempel på höga staket gjorda av armeringsnät (den här bilden har jag lånat från en återförsäljares hemsida). Dessa kan ju med fördel också användas som rumsavdelare och klätterstöd - då får man en funktion till i trädgården! Men använd bra förankring i marken om det ska klättra växter på dem, för det tynger, speciellt under skörde- och vintertid.
Om man nu inte vill leva med stängsel, eller att de rackarna kommer in ändå - vad finns det mer att ta till? Jo, dels kan man välja växter som inte rådjuren tycker om! Hit hör bl a  Narcisser, många gula blommor över huvud taget får ofta vara i fred, medan deras släktingar i vitt, blått och rosa m.m. gärna blir uppätna, riktigt taggiga rosor är ingen hit att äta på för en liten mule och de flesta innom släktet Allium, därav främst vitlök!
Numera sätter jag vitlök runt allt som jag odlar i trädgården som är lite extra begärligt, som tulpaner ,rosor som inte är så taggiga osv.
Ibland lägger jag grenar av extra taggiga rosor kors och tvärs i rabatterna vid planteringen med - funkar även i visst mått som stöd och alla har (peppar-peppar) fått klara sig efter de här åtgärderna.
Tabasco
Men, mina grannar har inte haft det lika lätt och då har jag rekommenderat att spruta på tabascosauce på särskilt begärliga blommor - och se - då vill inte de små rådjuren vara med längre! :) Vissa har hängt upp fårullstussar med god avskräckande effekt. Har man (han-)hund brukar de inte heller besvära sig om att gå in och man kan hänga upp blänkande cd-skivor i grenar längs tomtgräsnen m.m. Man kan också skicka ut maken och sönerna (om de är köttätare) att pinka revir - men vad skulle grannarna säga? :) Det finns ju också rådjursavskräckare att köpa. En av de mest använda är Rå'Odör. Man kan även göra egen sörja gjord på en mix av blodmjöl och ammoniak och doppa bomullstussar instoppade t ex i gamla strumpbyxor och sätta på blompinnar eller hängande från träden. Måste förnyas då och då, speciellt vid nederbörd. Man kan också strö ut blodmjöl, men det är riktigt bra gödning (mycket kväve) i det så gör det inte på en ogräsyta! 
Ha det gott i vintervädret! :) Mia

4 kommentarer:

Tistel sa...

Intressant läsning. Enligt mina erfarenheter vänjer rådjuren sig vi CD-skivor och struntar i dem efter några dagar. Guldvatten gör lite nytta och det är inget fel på kvinnligt sådant. Jag har skaffat guldvattenkannan Tova, gäller bara att komma ihåg att använda den!

Mias Trädgård sa...

Hej och tack Irene! Kul att 'se' dig här! :) Jo, så är det nog med många av sakerna och intressant att de även reagerar på kvinnligt guldvatten, det brukar annars vara just det manliga som fungerar bäst. Hoppas att vi ses snart IRL! :) Mia

Märit i Mariehem sa...

Tack för tipsen! Speciellt det där med Tabasco. Det ska jag absolut prova!

Kram på Alla Hjärtans Dag från
Märit

Mias Trädgård sa...

Tack, Märit! Hoppas det fungerar hos dig! Alla hjärtans kram tillbaks! :) Mia