fredag, februari 24, 2012

Blommig fredag - färger!

Åhh, vilket underbart tema hos Katarinas Blommig fredag på Roses and Stuff idag! Är det något som vi här uppe i norden behöver lika mycket som färg så här års? Ja, det ska väl vara solens värmande strålar, då!
Så här års drömmer jag om hur den egna trädgården ska gestalta sig under sommaren och vilka färger som ska få vara med i år! Men jag drömmer även om mina kunders trädgårdar och hur de ska bli!
Trädgårdstrenden de senaste drygt 10-15 åren har varit mycket rosa...
gärna kombinerat med vitt...
och med inslag av limegrönt...
möjligtvis med inslag av mörkt röda bladverk...
med några försiktiga inslag av lila...
Men nu tror jag att färgerna börjar komma på allvar!
Jamie Durie heter en trädgårdsdesigner som gör väldigt färgglada designer och desutom använder sig av roliga former.
Jag tycker det är kul med folk som vågar ta ut svängarna!
Liksom Dairmud Gavins bidrag till 2004 års Chelsea Flower Show, 'A colourful suburban Eden'...
Undrar om brandliljan i orange kommer att bli populär igen?
Fungerar säkert utmärkt tillsammans med svarta penséer!
Men kanske inte direkt ihop med bollök i den här lila nyansen?
Vad tycker ni förresten om den här hysteriskt blå orkidén jag hittade på lunchen idag?
Kolla nu in alla färglada bidrag hos Katarinas Blommig fredag på Roses and Stuff . Det ska jag göra i helgen!
Ha en trevlig helg! :) Mia

torsdag, februari 23, 2012

Sortklenoder eller kulturarvssorter eller gamla bevarandesorter jag odlar i år

Jag har ju tidigare skrivit om vikten av att odla upp frön och att gynna våra inhemska fröfirmor och stödja dem samt att gå med i diverse frösamlarsällskap. Nu kanske jag ska visa vad jag själv odlar av dessa i år eller planerar att odla! Jag odlar även en del nya F1-hybrider, men det är mest kuriositeter, sjukdomsresistenta sorter eller för att helt enkelt testa om de verkligen är äkta F1-hybrider... Det tar rätt många generationer att slå fast det. Här kommer min lista på ätbart som jag förodlar för att sedan sätta ut i trädgården eller växthuset i år:
Tomater och chilepeppar skördade en dag hösten 2011
Vi börjar med Capsicum-släktet:
C. annuum:
Padron
Poblano
Jalpeño Summer Heat F1
Prairie Fire
Esplette
Chilaca (Pasilla)
Serrano
Basket of Fire
Meek & Mild
Fish
Facing Heaven
Mini Bell
Gourmet
Russian Size
Jumbo Sweet
Oda

C. baccatum:
Aji Amarillo
Aji Norteno
Aji Verde
Blondie
CO1220
Jamaican Bell
C. chinense:
Aji Dulce
Chocolate Scotch Bonnet
Congo Black
Habanero Lemon
Jamaican Hot Black
Nagaland
Paper Lantern
Red Savina
Trinidad Scorpion Butch T
Trinidad Scorpion Morouga Red
Trinidad Scorpion Morouga Yellow
Yellow Bumpy
Yellow Squash
C. pubescens
Brun Rocoto
Rocoto Manzano
Locato
C. praetermisum:
CAP 1141
C. chacoense
C. frutescens:
Okrasne Spicate
Greenleaf Tabasco
Tabasco
C. microcarpum

Tomater:
Costoluto Genovese
Red Pear
Faworyt
Coeur de Boef
Black Sweet Cherry
Sungold F1
White Bianca
Gul pärontomat
Piennolo
Bella
Gurka:
Bella F1 - En rent honlig sort, som är den godaste gurka jag vet!
Plutella
Suyo Long
Arboga vit
Kronärtskocka på Wij 2011.
Kronärtskockor:
Green Globe
Imperial Star
Violett
(Letar fortfarande efter Herrgård - om någon har en stickling att avvara - hör av er! Jag har rätt mycket kul att byta med! :))
Long Red Florence
Lök:
Long Red Florence
Sturon
Purjolök 'Elefant'

Okra:
Clemson Spineless/Crimson Spineless

Aubergine:
Kermit
Long Purple
Mohican
Rosa Bianca
Hearts of Gold - en riktigt gammal sortklenod!
Melon:
Vattenmelonen Zloto Wolicy
Nätmelonen Hearts of gold

Sedan kommer det till en hel del som jag inte bestämt än, får väl återkomma till det vartefter! :) Dessutom har jag inte listat alla anueller och perenner än, men jag har börjat så vissa. Det ska bli ett fint och gott Potager-år i år, tänkte jag! Ha en fortsatt trevlig vecka! :) Mia                                                                                                                                                       

fredag, februari 17, 2012

Blommig fredag - gammaldags!

Spännande tema denna vecka hos Katarina på Roses and Stuff! :) Det kan ju bli väldigt spretiga tolkningar beroende på vem som skriver! Ser fram emot att tillbringa helgen med att surfa runt hos alla bidrag! Hur ska jag då själv tolka dagens tema? Man kan ju inta en rent empirisk hållning och tänka på sina egna erfarenheter, eller en historisk tolkning - men var ska man sätta gränsen vid gammaldags? Blir det inte alltid en subjektiv bedömning, oavsett hur man gör? Jo, kanske, och det kanske är just det som är charmen med sådana här tema-inlägg? :) 
Något som jag tycker är väldigt gammaldags (om än fortfarande väldigt nödvändigt när det är varmt) är hattar! Och då gärna vackra sådana! Just den här ser kanske inte så bekväm ut ,då den är gjord av kvistar och konstblommor, men visst är den tjusig och lite gammaldags? Fotade den i smyg på en Formex-mässa för några år sedan...
När jag var på Chelsea Flower Show en av de första gångerna, 2004, hittade jag den här unga damen som sålde terracottaföremål, jag tyckte att hon hade en väldigt tjusig och Chelsea-aktig hatt! Visst är den också gammaldags, åtminstone i mina ögon!
På samma utställning fanns det här bidraget, som gestaltades av Paul Stone, 'The White Garden' - föreställande en klassisk (men i mina ögon lite gammaldags) engelsk trädgård i Sussex med enbart vita, och många kalkälskande växter!
Något som jag också associerar med begreppet gammaldags i trädgårdsvärlden, så är det pelargoner - det här är kanske inte en så klassiskt, gammaldags svensk kombination, men den är vanlig nedåt medelhavet! :)
Fransiga tulpaner tycker jag definitivt är gammaldags!
Liksom gammaldags buskrosor med dubbel-dubbelt inkråm! Félicité Parmentiér (jo, nu fick hon komma med i 2 inlägg efter varandra - men det är inte samma bild)!
Ha nu en riktigt trevlig helg! :) Mia

tisdag, februari 14, 2012

Några rosor på alla hjärtans dag?

En stor och hjärtlig cyberkram till alla som läser min blogg vill jag ge idag! Jag bjuder också på ett fång rosor från min trädgård...
Félicité Parmentier, buskros med stark och söt doft.
Den här rosen ser ut att ha fått ett angrepp i knoppstadiet, som gjort att den blivit lite hjärtformad och det kan ju passa idag!
Falstaff, buskros/Austinros med stark doft som remonterar.
Velchenblau, en rambler/klätterros med starkt förgrenat växtsätt med svag till medelstark, lite fruktig doft.
Blue Parfume, buskros/tehybrid med stark doft.
Henry Martin, mossros/buskros/klätterros meds stark doft.
Även här Henry Martin, har en helt ljuvlig färg och doft!
Ha en trevlig alla hjärtans dag!
:) Mia

måndag, februari 13, 2012

Mer översättningsfunderingar och fröföredrag ikväll!

De olika sorterna av arten Capsicum pubescens på utställningen Het Höst 2010 på Bergianska Botaniska Trädgården. 
Ska vi få odla dem i framtiden?
Under mycket lång period i England och USA har man tagit tillvara s.k. Heirloom seeds. Självklart har det även gjorts i övriga delar i världen, men nu är jag ute efter en bra översättning, för jag tycker det engelska ordet är så bra. Här i Sverige verkar språkbruket vara väldigt skiftande, även om man oftast förstår vad som menas ändå. Själv har jag alltid översatt uttrycket med sortklenod, men i senaste numret av Allt om Trädgård använder trädgårdsjournalisten Lena Israelsson översättningen arvesorter och det går ju självklart lika bra! Har även sett andra bloggare använda uttrycket kulturarvssorter! Jordbruksverket använder uttrycket bevarandesorter i sina nya, snurriga regler, som var tänkt att bevara mångfalden men som får rakt motsatt effekt, då reglerna på sikt slår ut små familjeföretag som sålt annorlunda och odlingsvärda frösorter, men som nu har fått enorma räkningar på tillsynsavgifter m.m. från det statliga verket, som borde ta vara på den gröna näringen men som i stället sätter käppar i hjulen för dem. I ett sådant här bistert klimat börjar det bli väldigt viktigt att ta vara på sina egna frön och undvika att köpa F1-hybrider (som inte alltid är det, även om de är märkta som det, för att fröfirman ska tjäna pengar på att sälja nya frön). Bevarandeföreningar, som SESAM, Tomatklubben och Seed Savers Exchange kommer troligtvis att bli allt viktigare i framtiden för att vi över huvud taget ska kunna välja vad vi odlar och äter i framtiden! Och glöm inte att byta fröer med varandra! Annars kommer det snart bara finnas vissa förutbestämda sorter på marknaden. Idag har jag forskat lite vidare på översättningsfronten och fått fram både de föregående översättningarna samt släktklenod och arvegods. Vad man menar är i vart fall en sort som odlats genom generationer och som ofta gått i arv genom släkten och grannskap. Fröfirman Impecta slår ett slag för gamla sorter och kallar dem kulturarvssorter. Runåbergs kallar dem för trotjänare, vilket jag också tycker är bra! Lindbloms använder ordet sortklenod för sorter äldre än år 1900. I vilket fall som helst och oavsett vad vi kallar dem vill jag slå ett slag för att odla och bevara egna fröer! Därför ska jag satsa extra på dessa sorter i år! I kväll ska jag på fröföredrag med Jenny Wik Norling från Jennys Frön och Sån´t och jag kan nog lova att det kommer att följa med några för mig oprövade sorter hem! Jenny har förresten valt att kalla dess sorter för helt enkelt - gamla grönsakssorter! Föredraget arrangeras av Trädgårdssällskapet Kungsängsliljan och hålls i Kallhäll Folkets Hus kl. 19.00. Välkomna!
Ha en trevlig kväll!
:) Mia

fredag, februari 10, 2012

Blommig fredag - alla hjärtans dag!

Tänk att det redan är fredag igen! Vad underbart - för det är ju blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff! Temat denna vecka är alla hjärtans dag och nu får man allt leta i fotogömmorna, för så mycket hjärtformer vet jag inte om jag har hemma?
2003 odlade jag den här tomaten av sorten Pinepple och den blev ju klart hjärtformad! Just det här exemplaret vägde 565 g.
Ska bli kul att se vad ni andra har hittat på med alla hjärtans dag-temat! 
Trevlig helg! :) Mia

torsdag, februari 09, 2012

Tänk vad de automatiska översättningarna kan ställa till det!

Har suttit och kollat på Graines Baumaux hemsida ikväll och deras e-katalog för att få ännu mer vårkänning! Jag älskar verkligen den katalogen! Fast, jag ju inte någon hejare på franska... Men jag är inte så dålig att jag inte förstår när det blir helt tokigt!

Till exempel:
ASSORTIMENT DE BULBES POTAGERS DE PRINTEMPS 
Jag skulle själv översätta det ungefär så här: Kollektion av lökar att sätta i köksträdgården på våren.
Jag får som 'automatöversättning': SORTIMENT AV GLÖDLAMPOR VEGETABILISKA VÅREN

ASSORTIMENT de BULBES POTAGERS de PRINTEMPS


För mig får det en totalt annan innebörd! (även om jag förstår att olika ord ofta har dubbla betydelser) :):):)

Så går vi vidare:
Som potager-intresserad är jag ju intresserad av grönsaksfröer, så jag klickar mig dit och blir förvånad när jag möts av gruppen RÖDHÅRIG PERSON
Det är altså morötter, som menas  = CAROTTES
Kärnmarknad Paris 4
Bilden ovan visar sorten 'Kärnmarknad' enligt översättningen (CAROTTE MARCHÉ DE PARIS 4i original...

Jag går vidare till kryddorna och upptäcker att jag till min förvåning kan köpa basilisker/basilisks! Det har jag velat haft en sedan jag läste Harry Potter för mina barn första gången! :) Jo, jag förstår att det menas basilika, men det var kul!

Ytterligare roligheter:
Jag tror att jag måste ha lite blomfröer också - så jag går in (med översättningen på) i den genren:

Jag hittar: Blommor dubbelriktade
Och efter en liten tankegymnastik förstår jag att de menar bienner, altså två-åriga blommor, som första året sätter en bladrosett och andra året blommar och sätter frön, för att sedan dö... 

Jag börjar fundera på om jag kanske skulle förkovra mig lite mer i det franska hortikulturella språket, men fortsätter ha 'automatöversättaren' på - jag går till bok-sektionen och kan där läsa fantastiska titlar som:

DESSA FANTASTISKA BOKEN FOOD JÄSNING PLANT OCH LAKTO-JÄSTA


(CES ÉTONNANTS ALIMENTS VÉGÉTAUX FERMENTÉS et LACTO-FERMENTÉS)
Ja, jag förstår att det handlar om mjölksyrejäsning själv, men jag fick allt tänka lite där!

Förlåt om det här blev ett raljerande på just denna fröfirma, för det var inte meningen, men det blev ju så himla kul! Men, som sagt, jag älskar verkligen deras sortiment, men önskar ibland en del översättningar! Nu är jag dock lite osäker på om jag vågar ha automat-översättaren från GOOGLE på här uppe i hörnet, tänk om det blir ännu tokigare på andra språk? Och vad tror folk i andra länder att jag skriver egentligen? Kan verkligen vara värt att tänka på! :) Mia

onsdag, februari 08, 2012

En riktigt trevlig trädgårdsdag idag!

Märkligt, mitt i vintern med snön yrande utanför fönstret att man kan få sådan trädgårdsfeeling!
Det började redan på förmiddagen när bloggkompisarna Mari och Gela kom hem till mig för första gången på en fika och lite fröbyte... Lite - jo pyttsan! Vi verkar vara lika tokiga i fröer alla 3! Vi täckte 4 meter bord med våra lådor tillsammans! Jättekul att se er hos mig, tjejer och tack för roliga fröer! :)
Sedan  var jag tvungen att hinna med lite redovisning, innan det bar iväg att hämta vår suppleant Gunnar på väg till styrelsemöte i Trädgårdsföreningen Kungsängsliljan! Jag fick en av Gunnars gamla växtbelysningar till nya växthuset, då han bytt och det tackar jag för! Var tvungen att inspektera Gunnars fantastiska balkong med - han har en fullt blommande pelargonoas mitt i vintern! Det är helt fantastiskt! Titta och njut!
Ja, inte bara pelargoner, en del blomsterlönnar och några bladkaktusar m.m. finns det med...
Mitt bland de fina bladverken!
Variation!
Och snygga plantor!
Och här kommer Gunnar själv:
Sedan åkte vi på styrelsemöte i Trädgårdssällskapet och fortsatte med de trevliga trädgårdssamtalen och planeringen av trädgårdsåret hela kvällen. En hel dag med nästan bara trädgårdsprat! Jättekul! Tack för gott fika! Imorgon är det jobb som vanligt dock, det börjar bli mycket att göra igen! 
Ha en fortsatt trevlig kväll! :) Mia

tisdag, februari 07, 2012

Årets hetaste händelse avklarad! :)

Årsmötet i Svenska Chilepepparföreningen är alltid den stora heta händelsen för året, med tävlingen årets chilechef! I år, liksom förra året vanns den av Tomas Öqvist med en het och god morotssoppa! På en mycket hedrande andraplats kom Marianne Hedberg med sin heta gaspacho! Då jag inte satt i juryn i år pga av andra åtaganden har jag själv inte tillgång till recepten än, men det kommer nog! Årets hetaste föredrag stod Åke Truedsson för och det handlade om hur han hittade bl a brun rocotopeppar i Peru (se bilden ovan) - titta gärna in i hans tomatklubb och bli medlem, där finns även chilepeppar!
Marianne var snäll och tog den här bilden på mig och Åke.
Tyvärr blev det nästan inga bilder tagna av mig alls, men det var även ett underbart föredrag av Anna Lavrell från Blomsterpralinen i Eskilstuna. Och, ja, jag köpte med mig choklad hem! Nyttig sådan! 
Patrik och Mari har gjort fina inlägg på sina bloggar med! Härligt!
Ha det hett - och gott!
:) Mia

fredag, februari 03, 2012

Blommig fredag - ny bekantskap!

Idag är det blommig fredag mitt i kylan! Katarina på Roses and Stuff har idag hittat på det fiffiga temat ny bekantskap! Jag skulle egentligen vilja skriva om alla nya bloggvänner jag fått som nya bekantskaper, för det är verkligen något som förgyller min vardag! Men - i brist på bilder IRL på er så går jag igenom några nya bekantskaper i min odling under 2011 och lite hur jag tänker mig odlingen 2012.
Förra årets största skörd fick jag av bifftomaten Country Taste, som är en F1-hybrid.
I år tänkte jag försöka ta mig mer tillbaks till sortklenoder, för att försöka motverka utarmningen som våra myndigheter vill att vi ska tolerera.
Förra årets roligaste nyhet på chilepepparsidan för mig var chilepepparsorten Natal, som vi tror är en korsning mellan Capsicum chinense och frutescens. Underbart, härlig fruktig smak och trevliga färger på både blommor, bladverk och frukter gör ju inte det hela sämre! Fröerna fick jag genom mitt medlemsskap i fröföreningen Sesam.
Jag odlade 7 Pot Yellow (Capsicum chinense) i några olika varianter för första gången och har faktiskt fortfarande färska frukter!
Facing Heaven (Capsicum annuum) Var en het och trevlig bekanskap, jag har sparat den här kinesiska sortklenoden som torkade frukter för att ha i Szechuan-matlagning framöver!
Mina Padron (Capsicum annuum) blev gigantiska förra året! Som omogna var de relativt normalstora, men när de fick hänga kvar till full mognad blev de ca 30 % större och mycket starkare! Jag har samlat frön från de största så vi får se vad som blir av dem nästa gång!
Sedan fick jag ett jättefint fröpaket efter mitt föredrag igår - det var några nya bekantskaper för mig - tack!!!
Fröerna kommer från Jennys Frön och Sånt. Där ni bland annat kan läsa om den fantasieggande tidiga vattenmelonen! Okra har jag testat utan resultat en gång tidigare, men skam den som ger sig! Allt ska testas i år! Lovar! 
Ha en trevlig helg i kylan! :) Mia

onsdag, februari 01, 2012

Chilepepparföredrag i veckan

Chilepepparfrukter på Bergianska Botaniska Trädgården och Svenska Chilepepparföreningens utställning 2010.
Imorgon håller jag chilepepparföredrag i Huddinge Folkets Hus hos Huddinge Botkyrka Trädgårdssällskap. Det ska bli väldigt roligt att få komma och prata chilepepparodling och jag hoppas på massor med frågor! Länk finns här. Hoppas att snön håller sig i schack så att många kan komma!

På söndag är det sedan dags för årets heta händelse - årsmöte i Svenska Chilepepparföreningen med ett hett föredrag av Åke Truedsson om hans eskapader för att hitta chilepeppar i Peru! Det ser jag så fram emot, liksom 2012 års tävling i årets chilichef! Endast för medlemmar - (medlem kan du bli här) anmälan senast idag! 

Välkomna! :) Mia